Noua legislație în energie - "Regenerabilii″ vor subvenționa costurile cu certificate CO2 ale ″fosililor″

Noua legislație în energie - "Regenerabilii″ vor subvenționa costurile cu certificate CO2 ale ″fosililor″
scris 11 nov 2022

Producătorilor de energie electrică pe bază de cărbune și gaze naturale din România, care sunt obligați de legislația UE să cumpere certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2), li se vor subvenționa costurile cu achiziția certificatelor aferente vânzărilor de curent electric efectuate la preț reglementat de 450 lei/MWh, în baza mecanismului de achiziție centralizată de energie introdus de Guvern prin ordonanță de urgență începând din 1 ianuarie anul viitor și până la 31 martie 2025

Cel puțin asta reiese din formularea OUG.

Urmărește-ne și pe Google News
Demisii la vârful Twitter CITEȘTE ȘI Demisii la vârful Twitter
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În prezent, producătorii de energie sunt suprataxați prin așa-numita ″contribuție la Fondul de Tranziție Energetică″ pentru tot ce încasează din vânzări angro efectuate la prețuri mai mari de 450 lei/MWh, pentru partea care depășește acest preț. Supraimpozitarea va fi menținută pentru vânzările de energie efectuate în afara mecanismului de achiziție centralizată, inclusiv de către producătorii care sunt scutiți de participarea la acest mechanism, respectiv operatorii de unități de producție de energie regenerabilă și cei ai centralelor în cogenerare care produc pentru sistemele centralizate de încălzire a populației.

În plus, pe partea de trading, se menține suprataxarea marjei de profit a tranzacțiilor interne cu 98% și a celei rezultate din tranzacțiile de export cu 100%.

Contribuția la/de la Fondul de Tranziție Energetică pentru energia electrică vândută conform mecanismului prevăzut la Anexa 11 (mecanismul de achiziție centralizată – n.r.) se plătește după cum urmează:
Dacă C_s (contribuția la Fond – n.r.) > VCO2, producătorii de energie electrică plătesc diferența D = C_s - VCO2
Dacă VCO2 > C_s, producătorii de energie electrică primesc diferența D = VCO2 - C_s
Unde: VCO2 reprezintă valoarea lunară a certificatelor CO2 aferente energiei electrice vândute conform mecanismului prevăzut la Anexa 11
″, stipulează ordonanța.

VIDEO Un sat întreg, scos la vânzare pentru 260.000 euro CITEȘTE ȘI VIDEO Un sat întreg, scos la vânzare pentru 260.000 euro

Or, devreme ce vânzările de energie în baza mecanismului de achiziție centralizată se fac la prețul fix reglementat de 450 lei/MWh, pentru aceste încasări se datorează suprataxă zero. În consecință, pentru aceste vânzări, producătorii de energie fosilă vor primi valoarea certificatelor CO2 din Fondul de Tranziție Energetică, constituit din supraimpozitarea producătorilor/producției care nu participă la mecanismul de achiziție obligatorie, în primul rând a centralelor de generare de energie regenerabilă.

Practic, în acest fel, ″regenerabilii″ vor subvenționa, alături de traderi, costurile de combatere a schimbărilor climatice ale ″fosililor″.

Finanțele împrumută aproape 3 miliarde de lei într-o singură zi. Randamentele sunt în scădere CITEȘTE ȘI Finanțele împrumută aproape 3 miliarde de lei într-o singură zi. Randamentele sunt în scădere

Cele mai mari costuri cu certificatele CO2 din sectorul energetic românesc sunt cele suportate de către Complexul Energetic Oltenia, care este și cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din țară.

Anul acesta, CE Oltenia a plătit peste 720 miliioane euro pentru achiziția certificatelor CO2, din care 535 milioane euro au reprezentat subvenții acordate de la bugetul de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
reglementare pret energie
mecanism achizitie centralizata energie
certificate co2 pret energie