Notificarea ajutorului de stat acordat Complexului Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din țară, a fost înregistrată formal la Comisia Europeană, aceasta fiind o etapă importantă a procesului de aprobare a Planului de Restructurare, al cărui cost prevăzut a se derula în perioada 2021 – 2025 este de aproximativ 3,5 miliarde de euro.
”Notificarea ajutorului de stat acordat Complexului Energetic Oltenia a fost înregistrată formal la Comisia Europeană. Este o etapă importantă a procesului de aprobare a Planului de Restructurare, rezultatul bunei colaborări între CE Oltenia, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Ministerul Finanțelor Publice și Consiliul Concurenței. Îndeplinirea acestui pas procedural permite Comisiei Europene să declanșeze procedurile interne de evaluare din partea tuturor departamentelor relevante”, a informat producătorul de energie, citat de News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este o perioadă în care continuă dialogul între CE Oltenia și Comisia Europeană.
”Demersul de aprobare a Planului de restructurare și decarbonare urmează un parcurs procedural fără sincope pentru că autoritățile române au acționat prompt, astfel încât Comisia Europeană să aibă la dispoziție toate documentele și informațiile necesare. Această nouă etapă dovedește, așa cum am mai spus, că Planul de restructurare și decarbonare este robust și pragmatic, se bazează pe resurse importante pe care le vom folosi pentru a eficientiza activitatea complexului”, a declarat Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia.
Memorandumul de aprobare a ajutorului de stat pentru CE Oltenia, în valoare de 1,3 miliarde de euro, a fost adoptat de guvern pe 18 noiembrie 2020. Această sumă, care reprezintă contribuția de la buget a statului pentru implementarea Planului de Restructurare a CE Oltenia, include si ajutorul de 251 de milioane de euro care a fost deja acordat companiei la începutul anului.
Planul de restructurare și decarbonare al CE Oltenia a fost gândit și structurat pe o perioadă de cinci ani, perioadă în care compania trebuie să devină viabilă prin eficientizarea operațiunilor și trecerea la resurse regenerabile și mai puțin poluante.
CITEȘTE ȘI Românii și ungurii au sărbătorit împreună Ziua Națională, așa cum promitea șeful Transgaz. Testul de stres pe BRUA, solicitat de maghiari, a fost finalizat cu succesCostul total al implementării Planului de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia, prevăzut a se derula în perioada 2021 – 2025, este de aproximativ 3,5 miliarde de euro și presupune investiții pentru diversificarea surselor de energie, modernizarea activelor existente și protecția mediului, precum și cheltuieli pentru eficientizarea activității CE Oltenia.
Complexul Energetic Oltenia este al doilea jucător de pe piața locală a energiei electrice, cu o cotă de piață de 22%.
Complexul Energetic Oltenia are în componența sa cinci termocentrale și nouă cariere miniere.