Noii proprietari basarabeni ai RAFO Onești vor să repornească rafinăria cu credite de 10 milioane euro

Noii proprietari basarabeni ai RAFO Onești vor să repornească rafinăria cu credite de 10 milioane euro

sursă foto: www.bacau.net

scris 30 iun 2016

Firma Anders Capital GmbH, înregistrată în Austria și controlată de doi oameni de afaceri din Republica Moldova, care a preluat rafinăria RAFO Onești în prima parte a lunii iunie, a convocat AGA pe 1 august pentru a aproba renunțarea la declanșarea procedurii falimentului RAFO, precum și contractarea unor împrumuturi în valoare totală de 10 milioane euro pentru finanțarea unui proiect de retehnologizare și modernizare, ce are ca scop repornirea rafinăriei.

Potrivit convocatorului AGA, pe 9 iunie a fost înregistrat oficial transferul de proprietate prin care Anders Capital GmbH a preluat pachetul de 96,5% din acțiunile RAFO deținut anterior de grupul Petrochemical Holding GmbH, înregistrat tot în Austria și controlat de omul de afaceri rus Iakov Goldovski. Valoarea tranzacției nu este precizată.

Urmărește-ne și pe Google News

Anders Capital GmbH a fost înregistrată la Viena în august anul trecut și este controlată de Vitalie Cebanu, cu 60% din acțiuni, și Alexandr Cerevatov, care deține restul de 40%. Ambii sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

Isărescu: Sunt câteva mii de cazuri de dare în plată. Jumătatea nu aveau restanțe la credite CITEȘTE ȘI Isărescu: Sunt câteva mii de cazuri de dare în plată. Jumătatea nu aveau restanțe la credite

Vitalie Cebanu este un apropiat al liderului politic basarabean Renato Usatîi și a fost acuzat de deputatul moldovean Iurie Chirinciuc, vara trecută, când Cebanu candida la funcția de consilier municipal al Chișinăului din partea partidului lui Usatîi, că ar fi fraudat instituția de credit Banca de Economii, acuzație pe care Cebanu a respins-o vehement. Cebanu are afaceri în construcții, distribuție de carburanți, comerț și consultanță.

În 2013, Cebanu s-a manifestat public ca reprezentant al offshore-ului cipriot Diarstamia Management Limited, care tocmai preluase un pachet de 5% din acțiunile unei alte bănci de peste Prut, Moldova-Agroindbank. Atunci, Cebanu declara că firma din Cipru pe care o reprezenta a procurat acțiunile de la un grup sloven, în condiții de legalitate și transparență, însă când s-a prezentat la bancă nu i s-a permis accesul la documentele financiare, iar instituția bancară a difuzat un comunicat de presă în care a vorbit despre ”un nou atac raider asupra băncii” (preluare ostilă prin metode frauduloase, în idiom moldovenesc).

Informația despre preluarea RAFO Onești de către Cebanu a fost publicată în premieră de săptămânalul din Onești "Unu pe Trotuș". Ulterior, publicația online din Republica Moldova mold-street.com a scris pe aceeași temă, articolul cuprinzând și declarații ale lui Cebanu.

Potrivit ultimei surse citate, Vitalie Cebanu a declarat că ar fi identificat traderi care să livreze la RAFO petrol fără plată în avans, ”datorită unor relații foarte bune”, petrol care să provină din Rusia, Iran sau chiar din România, și a negat ”orice implicare politică în această afacere”.

Achim Irimescu: România riscă să piardă anual în jur de 80 de milioane de euro pe subvenții europene din cauza Brexit CITEȘTE ȘI Achim Irimescu: România riscă să piardă anual în jur de 80 de milioane de euro pe subvenții europene din cauza Brexit

ANAF a instituit, la începutul anului, sechestru pe întreg patrimoniul RAFO Onești, care a acumulat în ultimii opt ani datorii de peste 400 de milioane de dolari. Fostul proprietar, Iacov Goldovski, anunțase intrarea în faliment a companiei, dezmembrarea instalațiilor și vânzarea lor pentru finanțarea activității curente, plata obligațiilor de mediu și întreținerea infrastructurii, în vederea dezvoltării pe terenurile rafinăriei a unei platforme industriale pentru implementarea unor proiecte tehnice.

La AGA RAFO Onești convocată de noii proprietari pe 1 august, însă, se va discuta renunțarea la declanșarea procedurii falimentului RAFO și la dezmembrarea și vânzarea utilajelor. În schimb, potrivit convocatorului, va fi aprobată contractarea unor împrumuturi în valoare totală de 10 milioane euro pentru finanțarea unui proiect de retehnologizare și modernizare, ce are ca scop repornirea rafinăriei. 

RAFO Onești a terminat anul trecut cu pierderi de 71,7 milioane lei, în creștere cu 26% față de cele înregistrate în 2014 (56,9 milioane lei).

Studiu: Peste 65% dintre angajatori sunt nemulțumiți de calitatea pregătirii practice din învățământul profesional din România CITEȘTE ȘI Studiu: Peste 65% dintre angajatori sunt nemulțumiți de calitatea pregătirii practice din învățământul profesional din România

Platforma petrochimică Borzești, din care a făcut parte și rafinăria RAFO, a fost construită în 1964. Rafinăria a fost construită pentru a prelucra țiței sulfuros de import. RAFO a devenit companie independentă juridic în 1991, iar în 2001 firmele Imperial Oil din Bacău și Canyon Servicos din Portugalia au achiziționat de la Autoritatea pentru Privatizare și Administrarea Activelor Statului (APAPS) 59,99% din acțiunile rafinăriei, pentru 7,48 milioane dolari. Ulterior, participația celor două firme la RAFO a ajuns 94,5%.

Imperial Oil Bacău, aparținând lui Corneliu Iacobov, și Canyon Servicos s-au angajat, la privatizarea rafinăriei, să efectueze, într-un interval de cinci ani, investiții de 80 de milioane de dolari și să își asume toate datoriile comerciale ale societății, de aproximativ 200 milioane de dolari. Imperial Oil era, la acea dată, acționarul majoritar la Rafinăriei Dărmănești, iar Canyon Servicos era o companie axată în principal pe investiții de capital, având acționari din Portugalia și Elveția.

În 2003, Balkan Petroleum Ltd din Marea Britanie a devenit acționar principal la Rafo, în urma preluării de la Canyon Servicos a unui pachet de 48,91% din acțiunile rafinăriei. Un an mai târziu, Balkan Petroleum, deținută în proporție de 50% de firma VGB, administrată de omul de afaceri Marian Iancu, și-a majorat participația la RAFO la 97,82%, în urma transferării a 74,5 milioane acțiuni deținute de Canyon Servicos și Imperial Oil.

Instanța l-a condamnat definitiv în decembrie 2014 pe Marian Iancu la 12 ani de închisoare în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani cunoscut ca "RAFO", după un proces care a durat opt ani. În același dosar au mai fost condamnați la închisoare Octavian Iancu, fratele lui Marian Iancu, Constantin Mărgărit, Gheorghiță Iancu, Marius Turică, Alex Martin, Elenkalan Hayrettin, Basaran Kadri Mazhar, care au deținut diferite poziții în VGB. Ei au fost acuzați de evaziune fiscală, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și spălare de bani.

Dani Pedrosa și Dani Alves, pe lista datornicilor la bugetul de stat în Spania CITEȘTE ȘI Dani Pedrosa și Dani Alves, pe lista datornicilor la bugetul de stat în Spania

De asemenea, instanța i-a condamnat la închisoare în vara lui 2012 pe Corneliu Iacobov (7 ani) și Toader Găurean (6 ani), ei fiind acuzați de prejudicierea RAFO.

În perioada 2001-2003, RAFO a acumulat mari datorii, iar în 2004 a intrat în insolvență, avînd obligații de plată de peste 8.000 de miliarde de lei vechi către bugetul statului. În iulie 2005, firma Calder-A, din grupul Petrochemical Holding, a încheiat cu Balkan Petroleum un contract pentru preluarea a 98% din acțiuni. Petrochemical Holding a devenit proprietarul RAFO în 2009, cu o participație de 96,21% din acțiuni. Calder-A era controlată de cetațeanul rus Iakov Goldovski, fostul președinte al companiei petrochimice ruse Sibur.

Activitatea rafinăriei a fost însă oprită în 2008 pentru efectuarea unor investiții de modernizare estimate să dureze doi ani, dar nu a mai fost repornită de atunci.

viewscnt
Afla mai multe despre
rafo
rafo onesti
rafinaria rafo
rafinaria darmanesti
marian iancu
vitalie cebanu
renato usatîi
republica moldova