Insolvența Prospecțiuni SA: Tender datorează contribuabililor americani și canadieni peste 1 milion de dolari

Insolvența Prospecțiuni SA: Tender datorează contribuabililor americani și canadieni peste 1 milion de dolari
scris 28 iun 2016

Cei mai mari creditori ai companiei Prospecțiuni SA, controlată indirect de omul de afaceri Ovidiu Tender și aflată în insolvență, sunt subsidiara britanică a gigantului american din asigurări AIG și ANAF, însă pe lista acestora se află și agențiile de credit pentru exporturi ale guvernelor Statelor Unite și Canadei, cărora li s-a acceptat înscrierea la masa credală cu creanțe în valoare cumulată de 1,1 milioane dolari (4,51 milioane lei).

Astfel, potrivit tabelului preliminar al creditorilor Prospecțiuni SA, firma lui Ovidiu Tender datorează agenției de credit pentru exporturi a Guvernului federal al Statelor Unite, Export-Import Bank of the United States (Ex-Im Bank), suma de 3,013 milioane lei. Instituția omoloagă a statului canadian, Export Development Canada, figurează în tabelul preliminar al creditorilor Propecțiuni SA cu o creanță de peste 1,5 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Ambele creanțe sunt beneficiare de cauze de preferință, potrivit Codului Civil, respectiv sunt garantate cu un privilegiu, o ipotecă sau un gaj.

Guvernul ia fața Parlamentului și îi scutește pe cercetători de impozitul pe venit CITEȘTE ȘI Guvernul ia fața Parlamentului și îi scutește pe cercetători de impozitul pe venit

Cele două instituții de stat, controlate integral de Guvernul de la Washington, respectiv Ottawa, nu au putut fi contactate până în momentul publicării acestui material. Însă dat fiind obiectul principal de activitate al celor două agenții de credit de export nord-americane, care este finanțarea prin împrumuturi a achizițiilor de produse și servicii americane și canadiene de către entități din străinătate, scenariul cel mai probabil este că Ex-Im Bank și Export Development Canada au acordat Prospecțiuni SA credite pentru a cumpăra echipamente specifice de la producători din cele două țări. 

Ambele instituții susțin, în autoprezentările publicate pe site-urile proprii, că se autosusțin prin activitatea lor și că nu sunt finanțate de la bugetele publice ale SUA și Canada, respectiv din banii contribuabililor celor două state. Pe de altă parte, ambele beneficiază de garanția integrală a statelor care le controlează, state care ar interveni cu bani de la buget în cazul în care agențiile lor de credit pentru exporturi s-ar confrunta cu probleme de lichiditate sau solvabilitate. Este motivul pentru care existența și activitatea celor două bănci de stat constituie periodic subiecte de controversă, atât în SUA, cât și în Canada.  

Și Eximbank-ul românesc figurează la masa credală a Prospecțiuni SA, cu o creanță admisă de 1,021 milioane lei.

Peste jumătate din liniile de internet fix din România sunt de mare viteză, cu mult peste media din UE CITEȘTE ȘI Peste jumătate din liniile de internet fix din România sunt de mare viteză, cu mult peste media din UE

Însă cel mai mare creditor al companiei este AIG Europe Limited, subsidiara britanică a gigantului american din asigurări AIG, prin intermediul căreia grupul financiar american desfășoară activitate de asigurare și în România. Firmei i s-a acceptat la masa credală o creanță de 10,61 milioane lei. Pe locul 2 se află ANAF, cu 10,39 milioane lei, urmată de divizia europeană a firmei americane de leasing de echipamente pentru prospecțiuni seismice Micham, cu 9,79 milioane lei, BCR, cu 7,78 milioane lei, și Libra Internet Bank, cu 5,33 milioane lei.

Salariații Prospecțiuni SA figurează în tabelul preliminar al creditorilor cu creanțe admise în sumă cumulată de 5,92 milioane lei. În total, tabelul conține creanțe admise, de toate categoriile, de 83,44 milioane lei, la care se adaugă creanțe sub condiție de aproape 59 milioane lei.

După cum Profit.ro a scris încă din aprilie, furnizorul de servicii geologice și geofizice pentru industria petrolieră Prospecțiuni SA susține că a fost obligat să ceară intrarea în insolvență atât din cauza amânării de proiecte de către clienți, după prăbușirea prețurilor la țiței și gaze, cât și ca urmare a sechestrului instituit de ANAF asupra activelor imobiliare ale companiei în dosarul Carom, în care a fost condamnat Tender, sechestru care a dus ulterior la refuzul băncii de stat Eximbank de a prelungi o linie de credit de 13 milioane lei acordată Prospecțiuni SA.

OCDE: România, pe ultimul loc în Europa la calitatea drumurilor. La căile ferate, doar croații stau mai prost CITEȘTE ȘI OCDE: România, pe ultimul loc în Europa la calitatea drumurilor. La căile ferate, doar croații stau mai prost

"(...) datorită faptului că toți clienții cu care Prospecțiuni a semnat contracte de lucrari ce urmează a fi executate în prima parte a anului 2016 au întârziat începerea lucrărilor și din cauza faptului că Eximbank nu a aprobat prelungirea facilității de credit acordată și a executat fondurile Prospecțiuni SA, dar mai ales a luării de către ANAF a măsurii abuzive de aplicare a sechestrului asigurător pe o parte considerabilă a patrimoniului Prospecțiuni SA, la data de 1 aprilie 2016 societatea a depus cerere de intrare in insolvență pentru a se putea proteja în sensul păstrării capacității de operare și menținerii activelor care compun patrimoniul Prospecțiuni SA", se arată într-un document al companiei.

Ovidiu Tender, care controlează furnizorul de servicii geologice și geofizice pentru industria petrolieră Prospecțiuni prin firma Tender SA, cu 55,7% din acțiuni, a fost condamnat pe 8 iunie 2015 la 12 ani și șapte luni de închisoare pentru înșelăciune și spălare de bani în dosarul Carom. În dosarul respectiv, grupul Tender SA figurează ca parte responsabilă civilmente, iar ANAF a instituit sechestru asigurător asupra activelor și bunurilor întregului grup, inclusiv a celor aparținând companiilor controlate de Tender SA, cum ar fi Prospecțiuni.

Astfel, potrivit documentului citat, toate bunurile imobile proprietatea Prospecțiuni SA se află sub sechestru asigurător din septembrie anul trecut, instituit prin 2 procese verbale întocmite de Direcția Mari Contribuabili din ANAF.

Confirmare: În premieră după \'89, un impozant hotel - Triumf - este transformat în sediu de instituții CITEȘTE ȘI Confirmare: În premieră după '89, un impozant hotel - Triumf - este transformat în sediu de instituții

"Prin instituirea sechestrelor asigurătorii de către ANAF, din dosarul nr. 28726./3/2006, decizie pronunțată împotriva acționarului Tender SA, parte responsabilă civilmente, capacitatea de finanțare și refinanțare a fost grav afectată, societatea nemaiavând disponibile garanții imobiliare libere de sarcini. Ca urmare, linia de finanțare de 13.000.000 lei, obținută anterior de la EximBank, nu ne-a mai fost prelungită la scadență (20.01.2016), banca acoperindu-și întreaga expunere din disponibilitățile societății de la acel moment. Societatea a încercat obținerea unor finanțări pentru susținerea activității curente, atât de la instituții bancare, cât și nebancare, dar toate aceste solicitări au avut un răspuns negativ, motivația principală fiind lipsa garanțiilor imobiliare libere de sarcini", se afirmă în documentul Prospecțiuni SA.

Potrivit companiei, la acel moment se aflau pe rolul instanțelor un număr de peste 50 de acțiuni pentru anularea măsurilor asiguratorii dispuse de ANAF asupra activelor și bunurilor firmelor din grupul Tender SA.

"Având în vedere strânsa legătură dintre activitatea societății și prețul la țiței și gaze, ce în continuare se află la un nivel scăzut, suntem de părere că există un risc major privind cash flow-ul societății. Ca și consecință directă a prețului scăzut și instabil al petrolului, ce a afectat bugetele de investiții ale companiilor de petrol și gaze (zona de upstream), principalele proiecte estimate a incepe în primul trimestru din 2016 au fost amânate pentru a doua parte a anului 2016 și începutul anului 2017", se mai precizează în document.

Brexit-ul ar putea șterge 32 de miliarde de euro din profiturile băncilor europene, până în 2018 CITEȘTE ȘI Brexit-ul ar putea șterge 32 de miliarde de euro din profiturile băncilor europene, până în 2018

Prospecțiuni SA a intrat în insolvență pe 5 aprilie 2016, în urma deciziei Tribunalului București, administrator judiciar fiind numită firma Euro Insol a lui Remus Borza.

Tot în aprilie, AGA Prospecțiuni SA a refuzat să-l descarce de gestiune pe fostul președinte al Consiliului de Administrație și director general al companiei, americanul Gehrig Schultz, acuzându-l că s-a înțeles cu o firmă din Georgia, client al furnizorului român de servicii geologice și geofizice, ca Prospecțiuni SA să nu primească bani în schimbul serviciilor prestate, în valoare de peste 900.000 euro, ci participații chiar la acea firmă.

Prospecțiuni SA l-a acționat în instanță pe fostul CEO Gehrig Schultz în ianuarie, însă Tribunalul București a respins definitiv în aprilie cererea de chemare în judecată formulată de companie. Gehrig Schultz a demisionat din funcțiile de director general și președinte al CA-ului Prospecțiuni SA în iulie anul trecut. Americanul ocupa funcțiile respective din anul 2008, lui datorându-i-se atât restructurarea, cât și extinderea masivă a activităților companiei pe plan internațional.

viewscnt
Afla mai multe despre
ovidiu tender
tender sa
prospectiuni sa
insolventa
insolventa prospectiuni sa
euro insol
remus borza
dosarul carom