Niciun ofertant nu s-a înscris la licitația pentru vânzarea Termocentralei Mintia

Niciun ofertant nu s-a înscris la licitația pentru vânzarea Termocentralei Mintia
scris 12 iul 2022

Termocentrala Mintia a fost scoasă la vânzare prin licitație, la un preț de peste 91 milioane euro, dar nicio firmă nu s-a înscris la licitație, a declarat administratorul judiciar al CEH, Emil Gros.

El a precizat că licitația programată pentru data de 15 iulie se va ține și în aceste condiții, urmând ca în procesul verbal ce se va încheia cu acel prilej să se consemneze situația de fapt, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Alexa, City Roast Prăjitorie Artizanală: Fiecare problemă de care te lovești ca antreprenor are cel puțin 10 soluții, doar că încă nu le vezi; vrem să fim importatori direcți de cafea, cu depozit propriu în portul Constanța CITEȘTE ȘI Alexa, City Roast Prăjitorie Artizanală: Fiecare problemă de care te lovești ca antreprenor are cel puțin 10 soluții, doar că încă nu le vezi; vrem să fim importatori direcți de cafea, cu depozit propriu în portul Constanța
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Licitația se va relua apoi, la același preț, de 91,23 milioane euro, fără TVA, pe data de 29 iulie, la sediul CEH din Petroșani.

În cazul în care activul nu va fi valorificat, licitația se va relua în 12 august și ulterior în 26 august, în aceleași condiții de preț și locație, așa cum au aprobat creditorii societății.

Procedura de valorificare a acestui activ a fost aprobată de adunarea creditorilor CEH în cadrul ședinței convocate de administratorul judiciar, SC Expert Insolvență SPRL, la data de 20 mai 2022.

Valoarea de piață depășește 100 milioane de euro, dar există și o valoare, de lichidare, de doar 60 milioane de euro. 

Grupurile energetice de la Mintia, care însumau o putere instalată de peste 1.000 MW, oprite din funcționare în februarie anul trecut și intrate în conservare din primăvara anului 2021, au fost retrase din exploatare și închise definitiv la începutul lui 2022, după cum a relatat Profit.ro.

Inițial, printre cei interesați să le le preia se aflau GSP Power al lui Gabriel Comănescu și Turboenergy Power din Chișinău, dar și companii din Coreea de Sud și Israel. Și producătorul de gaze controlat de stat Romgaz avea planuri cu un teren de la Mintia, aflat în proprietatea CEH, vrând să construiască acolo o nouă centrală de producție de energie pe gaze în ciclu combinat, cu putere instalată de peste 400 MW, investiție estimate la circa 300 milioane euro.

Istoria Centralei Termoelectrice Mintia

Centrala termoelectrică Mintia, este situată în sud-vestul Transilvaniei, pe malul râului Mureș, la 9 km distanță de orașul Deva. Centrala dispune în prezent de 5 grupuri energetice destinate producției de energie electrică și termică, alimentate cu cazane de abur de 660 t/h, 13,72 MPa, 550 °C.

Fiecare bloc constituie o unitate independentă și are capacitatea de 1.075 MW (4*210 MW+1*235 MW). Energia electrică produsă, a fost livrată în sistemul național prin intermediul unei stații de interconexiune - Mintia de 110kV220 kV și 400 kV.

Centrala a fost pusă în funcțiune în 3 etape: 1969 - 1971 (etapa 4x210 MW), 1977 - grupul 5 și 1980 - grupul 6 de câte 210 MW fiecare. Grupul 3 a fost retehnologizat în anul 2009 la 235 MW. De la punerea în funcțiune și până la finele anului 2011, termocentrala Mintia a livrat 204 TWh din energia electrică necesară României și a consumat 117 milioane tone de cărbune. Cu o istorie de peste 50 de ani, Termocentrala Mintia a fost oprită anul trecut în luna martie.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
termocentrala mintia
complexul energetic hunedoara