Alin Știrbu, fostul director adjunct al subsidiarei românești a gigantului petrolier american ExxonMobil, de dinainte de preluarea acesteia de către compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, este de luna trecută manager general al subsidiarei, relevă date analizate de Profit.ro.
Astfel, Știrbu l-a înlocuit la conducerea societății preluate de Romgaz, ce deține 50% din drepturile asupra celui mai mare perimetru de gaze din Marea Neagră românească, Neptun Deep, pe germanul Frank Kretschme.
Kretschme a fost promovat în schimb manager general al filialei ExxonMobil din Guinea Ecuatorială, Mobil Equatorial Guinea Inc., cel mai mare producător de petrol din țara central-africană.
Tranzacția Romgaz-ExxonMobil, în valoare de 1,06 miliarde dolari, a fost finalizată pe 1 august. Acum, Romgaz vrea să schimbe denumirea fostei subsidiare a americanilor în Romgaz Black Sea Limited.
Alin Știrbu lucrează pentru ExxonMobil în România din 2006, iar din 2011 și până de curând a îndeplinit funcția de director adjunct al ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) Sucursala București, coordonând direct toate activitățile legate de participația Exxon la Neptun Deep, inclusiv relațiile cu autoritățile de stat centrale și locale.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dezvăluit de curând o prevedere din acordul petrolier de concesiune a perimetrului offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, care stipulează că operatorii concesionari ai perimetrului, OMV Petrom și Romgaz, sunt obligați să declare oficial, până la finalul acestui an, că zăcămintele descoperite au valoare comercială și pot fi exploatate în condiții de rentabilitate economică.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Gabriela Folcuț, Director Executiv ARB: Unul dintre factorii care nu permit accelerarea gradului de intermediere financiară este numărul mare de firme subcapitalizateOMV Petrom estimează că va prelua statutul de operator al perimetrului, deținut anterior de ExxonMobil, în al treilea trimestru al anului și că decizia finală de investiție în proiect va fi luată la jumătatea lui 2023, cu condiția clarificării unor prevederi din noua Lege offshore legate de condițiile de vânzare a producției din Neptun Deep.
Pe de altă parte, ministrul Popescu declara în ianuarie, înainte de adoptarea noii Legi offshore, că își dorește ca decizia finală de investiție pentru Neptun Deep să fie luată anul acesta.