După ce au fost la un pas să intre în litigiu la tribunal cu Romgaz pentru întârzierea lucrărilor la noua centrală pe gaze de la Iernut, fiind inclusiv "pârâți" pe această temă la Ambasada iberică de la București, spaniolii de la grupul de inginerie și construcții pentru obiective energetice Duro Felguera se confruntă cu o nouă problemă în România: firma locală prin care încearcă de ani buni să construiască un parc eolian cu putere instalată de 360 MW în localitatea Gărâna (județul Caraș Severin) a intrat recent în faliment.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Falimentul Conaid Company SRL, la care Duro Felguera deține aproape 99% din capital, a fost pronunțat de instanța de judecată pe 6 februarie, la cererea companiei.
Conaid Company SRL, aflată în insolvență din 2013, a fost înființată în 2010. Inițial, Duro Felguera deținea 47% din părțile sociale ale dezvoltatorului de proiecte de producție de energie regenerabilă, al cărui asociat principal era offshore-ul cipriot Hypervolt Corporation Ltd, care i-ar avea ca beneficiari reali, potrivit unui document oficial, pe fostul deputat PSD Viorel Gheorghiu și pe investitorul spaniol în imobiliare românești Alberto Vila Mas. Administrator al Conaid Company SRL este Alejandro Puerta Tamargo, din 2008 director pentru piețe noi și energie regenerabilă la Duro Felguera.
Sursă: planul inițial de organizare
Ulterior, în urma unei majorări de capital, necesară pentru acoperirea cheltuielilor cu procedura de insolvență, cei de la Duro Felguera au ajuns să dețină 98,62% din capitalul firmei.
În 2013, firma a intrat în insolvență, acuzând Transelectrica că a reziliat nejustificat contractul de racordare la rețeaua electrică națională pentru proiectul parcului eolian care ar fi urmat să fie amplasat în județul Caraș-Severin, pe teritoriile comunelor Gărâna, Brebu Nou, Slatina Timiș și Văliug, ceea ce a făcut imposibilă implementarea sa.
În replică, Transelectrica a afirmat că soluția tehnică inițială de racordare a parcului la sistemul energetic național, prin construirea stației electrice de transformare 400/110 kv Gărâna, s-a dovedit a fi imposibil de pus în practică, întrucât ar fi presupus defrișarea a 43 de hectare de pădure și demolarea a 40 de locuințe civile din 2 cartiere ale municipiului Reșița, aparținătoare de fosta localitate Cuptoare.
CITEȘTE ȘI Renault confirmă Dacia electrică, botezată pentru moment Urban CityÎn plus, Transelectrica a arătat în instanță că, după modificarea soluției tehnice de racordare, Conaid Company nu a prezentat documentele legale necesare, iar ulterior avizul de racordare a expirat.
Conaid Company a dat în judecată Transelectrica, cerând instanței fie să oblige operatorul de transport și sistem controlat de statul român să semneze contractul de racordare, fie să îi plătească despăgubiri de 17,4 milioane lei, reprezentând valoarea investițiilor sale în proiectul eolian, plus aproape 723.000 euro, profit estimat nerealizat ca urmare a neimplementării. Procesul a fost însă câștigat de Transelectrica în 2017.
În 2018, Conaid Company a intentat un nou proces Transelectrica, solicitând judecătorilor să constate încălcarea obligațiilor asumate de Transelectrica și obligarea acesteia la plata de despăgubiri. Procesul se află în continuare pe rol, următorul termen de judecată fiind programat luna viitoare.
CITEȘTE ȘI Volkswagen a oferit 830 milioane euro pentru a pune capăt unui proces colectiv cu clienții germaniLitigiul cu Transelectrica nu este singurul. Conaid Company se judecă din 2018 și cu proprietarul unui teren de peste 8.600 mp, dintre cele pe care care ar fi urmat să fie construit parcul eolian. Astfel, cele două părți au semnat în 2011 un antrecontract de vânzare-cumpărare a terenului, pentru suma de 130.000 euro, proprietarul primind și un avans de 97.500 euro. Ulterior, însă, din motive neclare, contractul final de vânzare-cumpărare a terenului nu a mai fost semnat, iar Conaid Company s-a adresat justiției. Compania a pierdut pe fond și în apel, mai având la îndemână calea recursului.
Conaid Company a purtat în ultimii 3 ani negocieri cu mai mulți investitori interesați să cumpere proiectul parcului eolian, parțial sau integral, însă discuțiile nu au dus la nici un rezultat, din cauza problemelor cu avizul de racordare Transelectrica și cu statutul incert al terenului destinat proiectului.
Potrivit unei evaluări efectuate în 2017, valoarea de piață a proiectului de parc eolian al Conaid Company era estimată la 3,4 milioane euro, în ipoteza unei rezolvări favorabile pentru companie a litigiului cu Transelectrica. Planul inițial de reorganizare al Conaid Company prevedea, ca variantă alternativă, și redistribuirea capacității de producție în cadrul proiectului de parc eolian, astfel încât acesta să poată fi împărțit în unități de producție mai mici pentru care să nu fie necesară racordarea direct la sistemul de transport al Transelectrica, acestea putând fi conectate la rețeaua de distribuție regională a operatorului E-Distribuție Banat din grupul italian Enel.
În noiembrie anul trecut, producătorul de gaze controlat de statul român Romgaz se pregătea de un posibil litigiu în instanță cu consorțiul de firme care execută lucrările de construcție la noua centrală de producție de energie electrică și termică de la Iernut, proiect vital pentru securitatea alimentării cu energie a României și aflat deja în întârziere. Consorțiul este format din Duro Felguera și Romelectro. Din cauza întârzierii, Romgaz se temea să nu piardă finanțarea nerambursabilă acordată pentru proiect din banii încasați de România din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) alocate gratuit de către Uniunea Europeană, în baza legislației comunitare.
Sursă: planul inițial de reorganizare
În decembrie 2019, Romgaz a anunțat că a informat și Ambasada Spaniei cu privire la această problemă, însă ulterior, în ianuarie anul acesta, a fost semnat un act adițional la contractul de construcție a noii centrale de la Iernut, care prevede prelungirea termenului de execuție.
Printre motivele întârzierii s-a numărat și majorarea salariului minim în industria construcțiilor prin celebra OUG nr. 114/2018, care a crescut costurile cu forța de muncă ale firmelor contractoare față de situația din momentul în care fusese încheiat contractul Iernut. La acel moment, nu era clar nici cum trebuie aplicată ordonanța și nici cum vor fi recuperate aceste costuri suplimentare ale contractorilor și subcontractorilor.
Nici la nivel de grup Duro Felguera nu se simte prea bine. Publicația spaniolă El Pais a scris recent că spaniolii iau în calcul trecerea la disponibilizări de personal, în condițiile în care nu mai reușesc să obțină garanții de la bănci care să le permită să încheie noi contracte de lucrări. Asta după ce, în vara lui 2018, fondul de investiții specializat în energie Petroza Limited a preluat peste 24% din acțiunile Duro Felguera, listată la bursa din Madrid, contra sumei de circa 12 milioane euro, și a anunțat că intenționează să recapitalizeze compania. De asemenea, Duro Felguera a finalizat tot atunci o operațiune de restructurare a datoriilor sale față de bănci.