Construcția gazoductului Nord Stream 2 va fi finalizată în pofida sancțiunilor americane, pentru că țările europene au un interes economic clar în proiect, a afirmat duminică ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, la o emisiune de televiziune, relatează Sputnik.
”Acesta (proiectul) va fi finalizat în pofida tuturor acestor amenințări. În primul rând sunt convins că europenii își înțeleg interesul comercial. În al doilea rând, sunt interesați în asigurarea securității energetice pe termen lung. Și în al treilea rând, desigur, au fost umiliți. Am auzit declarațiile, inclusiv de la Berlin, care arată că partenerii noștri europeni au încă un simț al demnității”, a spus Lavrov la emisiunea ” Marele joc”, difuzată de postul rus Channel One.
Lavrov a dat asigurări moderatorului emisiunii că gazoductul Nord Stream 2 va fi finalizat ca și TurkSteam, adăugând că TrukStream urmează să fie inaugurat în două-trei săptămâni, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE BT Leasing, parte a grupului financiar Banca Transilvania, vine pe bursă cu obligațiuni de 40 milioane euroMinistrul a mai afirmat că Rusia va răspunde cu certitudine sancțiunilor amerciane și că le va lua în considerare în construirea relațiilor cu Washingtonul.
”Vom răspunde sancțiunilor, dar într-un mod care să nu ne afecteze. Dar vom răspunde în mod sigur. Și, desigur, vom ține cont de ele la construirea relațiilor noastre”, a spus Lavrov.
În opinia sa, este dificil de înțeles aprobarea a ceea ce a numit ”o lege a sancțiunilor din iad”, având în vedere că îi cunoaște pe mulți dintre politicienii din ambele camere ale Congresului.
”Nu m-am gândit niciodată că politicienii poate lua astfel de decizii, care nu îi onorează pe politicienii serioși”, a subliniat Lavorv.
Vineri, președintele Donald Trump a semnat legea referitoare la apărarea națională, care include sancțiuni împotriva proiectelor de gazoducte Nord Stream 2 și TurkStream, alături de alte măsuri.
Sâmbătă, Departamentul Trezoreriei a anunțat că sancțiunile au intrat deja în vigoare și a cerut oprirea imediată a lucrărilor la aceste proiecte. Ulterior, Berlinul a respins ”cu fermitate” sancțiunile împotriva companiilor germane și europene implicate în proiectul Nord Stream 2.
Nord Stream 2 este un proiect comun al grupului rus Gazprom cu cinci companii europene – compania franceză ENGIE, grupul austriac OMV, grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell și companiile germane Uniper și Wintershall. Proiectul implică construcția a două conducte cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, de pe coasta rusească, pe sub Marea Baltică și până în Germania.
Ucraina se opune în mod activ construcției Nord Stream 2 de teamă că va pierde veniturile din tranzitul gazelor rusești pe teritorul său.
Statele Unite consideră că proiectul este unul politic și că pune în pericol securitatea energetică a Europei.
Rusia a afirmat în repetate rânduri că proiectul Nord Stream 2 este pur comercial și competitiv și a indicat că nu implică oprirea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina către Uniunea Europeană.