Nemodernizarea centralelor termice de cvartal ale fostei RADET, în prezent în faliment și cu activitate preluată de Termoenergetica, se numără printre cauzele poluării din București, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe. Anterior, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, reluase acuzația potrivit căreia poluarea care a afectat Bucureștiul în weekendul trecut a fost cauzată de CET Grozăvești și CET Progresu din cadrul producătorului de energie termică ELCEN, din subordinea Ministerului Economiei, care ar fi ars păcură drept combustibil, acuzație respinsă de companie.
Ministrul desemnat al Mediului a afirmat, într-o postare pe Facebook, că a primit raportul preliminar al controlului și a evaluării pe care le-a dispus, la începutul săptămânii, după episodul de poluare masivă din noaptea de 1 spre 2 martie.
Alexe a arătat că peste 100 de operatori din București și Ilfov, care desfășoară activități ce implică procese de ardere, au fost verificați de comisarii Gărzii Naționale de Mediu, în control fiind incluse și verificări la Primăria Generală București și la primăriile de sector, pentru a se vedea care este gradul de implementare a măsurilor primăriilor din planurile de îmbunătățire a calității aerului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Poluarea de duminică spre luni seara este nivelul aproape zilnic de poluare din București și nu doar un caz accidental! Ceea ce a făcut să pară duminică spre luni ca fiind o situație excepțională a fost calmul atmosferic care a împiedicat dispersia poluanților. Practic, în zilele în care aerul este bun în București, fără depășiri ale concentrațiilor, avem condiții de dispersie a poluanților. Avem curenți de aer în mișcare care duc poluanții departe de București. (...) Plecând de la această concluzie care ne arată că aerul din București ar fi o alertă continuă în lipsa condițiilor de dispersie a poluanților – acesta începe să devină un subiect de securitate și siguranță a populației. Este și motivul pentru care, în cursul lunii februarie, am solicitat oficial să introducem acest subiect în CSAT", a spus ministrul desemnat al Mediului.
Potrivit lui, Comisarii Gărzii de Mediu au descoperit că aproape 40% din Planul de îmbunătățire a calității aerului (PICA) din București nici măcar nu a fost început, acesta fiind motivul pentru care Primăria Generală a Capitalei și primăriile de sector au fost amendate cu peste 52.500 de lei.
"Concluzia specialiștilor noștiri este că sursa a peste 60% din poluarea din București este incapacitatea Primăriei de a îndrepta situația. 6 măsuri din 20 de măsuri prinse în PICA Primăriei Generale sunt nerealizate în totalitate. Cele 6 măsuri nerealizate la termen sunt: 1. Modernizarea centralelor termice de cvartal și dotarea acestora cu cazane cu arzătoare, cu emisii reduse de poluanți – măsură nerealizată de Primărie în totalitate deși avea termen 2018; 2. Modernizarea și extinderea arterelor de circulație – măsură nerealizată în totalitate. Și cred că asta se vede cu ochiul liber de către orice șofer sau pieton. Arterele trebuiau gândite și modernizate până la finalul anului 2018; 3. Creșterea ponderii utilizării transportului electric public de suprafață prin modernizarea/reabilitarea/extinderea rețelei de transport – la fel, nerealizată în totalitate deși avea termen tot 2018; 4. Amenajarea de căi proprii de circulație pentru biciclete (piste, benzi) inclusiv în zonele de agrement: Primăria trebuia să finalizeze acest proiect până la finalul anului trecut; 5. Introducerea unui sistem de transport public cu biciclete (crearea de stații de închiriere, parcări, achiziționarea de biciclete, pentru utilizare de către public): termen 2019 – măsură nerealizată în totalitate; 6. Extinderea suprafețelor de spații verzi prin renaturarea unor terenuri supuse eroziunii eoliene", se menționează în postarea lui Costel Alexe.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un hotel din China care era folosit pentru carantină s-a prăbușit. Patru persoane au muritSursa citată adaugă că o altă sursă a poluării o reprezintă arderile ilegale de deșeuri, comisarii identificând derapaje la operatorii autorizați care au în activitatea lor procese de ardere, dar "în niciun caz derapaje care să schimbe concentrațiile din aer".
"Am demarat împreună cu poliția percheziții acolo unde sunt semnale de arderi sau îngropări de deșeuri într-o formă ilegală. Lucrăm cu polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și cu sprijinul Procuraturii. Ținta noastră principală sunt firmele colectoare de deșeuri. Sunt 9 mandate de percheziție pe rol despre care nu pot oferi detalii din motive de anchetă. Am spus zilele trecute că îi vreau cu cătușe pe mâini pe hoții de lemne. Îmi completez declarația: îi vreau cu cătușe pe mâni pe cei care, arzând deșeuri pentru a scăpa de sume de bani investite în eliminarea legală a lor, pun în pericol sănătatea oamenilor. Avem toleranță zero pentru cei care caută profitul îmbolnăvind populația", spune Alexe.
Ministrul mai relatează că, în ultimele două săptămâni, echipa mixtă de control a identificat, în total, 25 de containere venite pe mare și care încercau să introducă 500 de tone de deșeuri în România, toate aceste containere venind din Anglia și urmând să ajungă în jurul Bucureștiului.
"Măsurile dispuse de echipa mixtă au fost următoarele: 1. Toate cele 25 de containere s-au întors de unde au venit, din Anglia; 2. Destinatarului din jurul Bucureștiului i-au fost închise toate punctele de lucru; 3. Există deja dosar și anchetă penală. Am dispus Gărzii Naționale de Mediu să avem echipe de control și noaptea și să conlucreze cu ISU. Orice ardere, orice incendiu trebuie cercetat și din punct de vedere al criminalității economice și de mediu", conchide Costel Alexe.
CITEȘTE ȘI Arabia Saudită a redeschis esplanada din jurul Kaaba, cel mai sfânt loc al Islamului"În ceea ce privește poluarea din 1 spre 2 martie am afirmat public joi că domnul ministru (al Mediului - n.r.) a primit raportul scris de la Garda de Mediu miercuri și minte în sensul ascunderii unor informații vitale pentru noi toți. De ce nu face public domnul ministru acest raport? (...) Pe cine protejează domnul ministru Alexa (Costel Alexe - n.r.) vă spun eu: îl protejează pe colegul său de partid, de la PNL, pe domnul ministru Virgil Popescu, pentru că imensa poluare de duminică spre luni, poluare mult peste nivelul de poluare obișnuită, cauzată de trafic, acei nori, acele pulberi în suspensii, acel dezastru economic de duminică spre luni, 1 spre 2, a fost cauzat de CET Grozăvești. Am toate informațiile, sunt foarte responsabilă, am toate documentele și toate dovezile, dar i-am lăsat posibilitatea domnului ministru să iasă el basma curată și să recunoască public faptul că din cauza nemodernizării, din cauza lipsei de retehnologizare a CET-urilor din București s-a ajuns la acest dezastru. Cetățenii trebuie să știe că CET-urile din București, toate, dar în special Progresul și Grozăvești, au ars foarte multă păcură. Păcura este intens poluantă. Păcura se folosește în timpul iernii, când sunt temperaturi cu minus, minus 10, minus 15 grade, minus 20 de grade. Au vrut să scape de ea", a susținut Gabriela Firea, într-o intervenție telefonică la Antena 3, citată de Agerpres.
Edilul Capitalei a afirmat că are dovezi că "poluarea imensă a fost de la faptul că s-a ars foarte multă păcură în toate CET-urile din București, în special Grozăvești și Progresul, cel care a poluat cel mai mult și a dat peste cap calitatea aerului din București fiind CET Grozăvești".
CITEȘTE ȘI Pfizer discută cu BioNTech pentru un potențial vaccin împotriva coronavirusuluiFirea a făcut acuzații similare săptămâna trecută, infirmate atunci de reprezentanții ELCEN.
Și acum, cei de la ELCEN au transmis că, având în vedere faptul că folosirea păcurii de către ELCEN a reprezentat în perioada 27.02 – 03.03.2020 doar 1,2% la nivelul centralelor față de nivelul de poluare record înregistrat în București în noaptea de duminică spre luni (800% peste limitele maxim admise), este esențial să se identifice sursa/sursele care a/au determinat poluarea cuprinsă în intervalul 4,5%-800%.
"ELCEN nu a înregistrat nicio depășire a limitelor emisiilor prevăzute de legislația europeană de mediu, fapt confirmat și de controalele Gărzii de Mediu. Instalațiile de ardere din cadrul ELCEN se află în plin proces de modernizare pentru respectarea noilor valori limită de emisii de NOx valabile începând cu 30 iunie 2020, astfel că, începând cu anul viitor, ELCEN nu va mai utiliza păcură în CET-urile sale", a afirmat compania.