Ministrul Energiei vorbește de necesitatea montării panourilor fotovoltaice pe blocuri de locuit, dar Guvernul este la stadiul de promisiune cu subvenționarea lor

Ministrul Energiei vorbește de necesitatea montării panourilor fotovoltaice pe blocuri de locuit, dar Guvernul este la stadiul de promisiune cu subvenționarea lor
scris 24 aug 2022

Numărul prosumerilor - al consumatorilor care și produc energie și este preluată în sistemul național - a crescut accelarat, de la câteva sute, anul trecut, la ”câteva zeci de mii”, susține ministrul Energiei, Virgil Popescu, care arată că dezvoltatorii iau deja în calcul instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperișul blocurilor, firmelor și halelor de producție. După cum a relatat însă Profit.ro, deși Guvernul subvenționează, prin programul Casa Verde Fotovoltaice, instalarea acestor panouri, în cazul blocurilor sau caselor înșiruite subvenția nu este acordată din cauza legislației restrictive, autoritățile fiind doar la stadiul de ”analiză” a unor eventuale soluții în acest sens.

De ce este important: În programul Casa Verde Fotovoltaice, pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice care produc energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, beneficiarilor eligibili li se subvenționează, în procent de până la 90%, valoarea cheltuielilor pentru achiziția de panouri în limita sumei de 20.000 lei.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea important: Programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care Guvernul subvenționează instalarea de panouri fotovoltaice, a fost lansat în decembrie 2021 cu mari deficienţe în ceea ce priveşte înscrierea solicitanţilor, iar firma care a câştigat contractul de realizare a softului avea un singur angajat, susține Ministerul Mediului într-o notă de informare solicitată chiar de premierul Ciucă.

Ministerul Transporturilor pune pe masă datele: În România, 1 km de cale ferată simplă, fără poduri sau tuneluri, poate fi construit în 12 luni, iar 1 km de autostradă - în 8 luni CITEȘTE ȘI Ministerul Transporturilor pune pe masă datele: În România, 1 km de cale ferată simplă, fără poduri sau tuneluri, poate fi construit în 12 luni, iar 1 km de autostradă - în 8 luni

Ministrul Energiei a arătat acum că după modificarea anul trecut a legislației, astfel încât prosumerii să poată primi înapoi energia produsă, pentru a o folosi iarna, și fiind majorat pragul pentru aceștia la 200 kw, numărul prosumerilor a crescut de la câteva sute la ”câteva zeci de mii”, iar acum și dezvoltatorii au în vedere montarea de panouri fotovoltaice pe blocuri și firme.

”E o creștere în mod accelerat și puteți vedea că inclusiv construcții noi se fac luând în calcul că este necesară montarea de panouri fotovoltaice pe acoperiușul blocurilor de locuit, pe acoperișurile IMM-urilor, clădirilor de producție, halelor de producție, în așa fel încât să reducem costul cu energia electrică atât al cetățenilor, cât și al industriei”, a declarat ministrul.

EXCLUSIV Cum vede Guvernul criza din energie: Problema nu e la producători, ci la traderi! Prețurile au crescut ″mult prea accelerat″ și ″fără justificare″. Decizii: Actualele prețuri finale plafonate - păstrate, traderii - supraimpozitați CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum vede Guvernul criza din energie: Problema nu e la producători, ci la traderi! Prețurile au crescut ″mult prea accelerat″ și ″fără justificare″. Decizii: Actualele prețuri finale plafonate - păstrate, traderii - supraimpozitați

Profit.ro a relatat reecent că Guvernul este însă abia la stadiul de analiză a posibilității finanțării de sisteme de panouri fotovoltaice care pot fi instalate pe clădiri de tip bloc/ condominiu, pentru producerea energiei electrice care să acopere inclusiv necesarul de consum în spațiile comune, respectiv care pot fi instalate pe acoperișul caselor înșiruite/ tip vagon.

Criteriile de eligibilitate ale programului exclud în prezent de la finanțare solicitanții care au în proprietate imobilele cu proprietăți comune/individuale sub formă de condominiu.

Ministerul Mediului, care gestionează programul prin Administrația Fondului pentru Mediu, promite ca, în urma ”numeroaselor solicitări și propuneri de modificare”, să analizeze soluții de subvenționare a panourilor fotovolatice și în cazul blocurilor și caselor înșiruite.

”Având în vedere numeroasele solicitări și propuneri de modificare a condițiilor de etigibilitate ale proiectelor finanțate de instituția noastră in cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, analizăm posibilitatea finanțării de sisteme de panouri fotovoltaice care pot fi instalate pe clădiri de tip bloc/ condominiu pentru producerea de energie electrică, care să acopere inclusiv necesarul de consum în spațiile comune, ori pe acoperișul caselor inșiruite/ tip vagon, strategia de finanțare a proiectelor și programelor din bugetul Fondului pentru mediu”, arată ministerul.

viewscnt
Afla mai multe despre
fotovoltaic
panou
casa
verde
program
bloc
sir
criteriu
înșiruit
vagon
ministru
popescu