Ministerul Energiei a discutat cu "partenerii din Statele Unite" despre retubarea (retehnologizarea) reactoarelor 1 și 2 ale centralei nucleare de la Cernavodă, a declarat ministrul de resort Anton Anton într-un context legat de recenta întâlnire de la Washington dintre președinții Donald Trump și Klaus Iohannis.
"Noi cu partenerii din Statele Unite am mai abordat un subiect la minister, și anume retubarea reactorului 1 și după aceea a reactorului 2 de la Cernavodă", a spus Anton Anton, la conferința "Focus Energetic".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Am discutat cu partenerii americani în minister de mai multe ori despre reactoare nucleare modulare de mică putere. Cred că despre asta au discutat și președinții Trump și Iohannis la Washington, dacă citim printre rânduri. Am înțeles că ce s-a discutat se cheamă SMR, small nuclear reactors, un subiect extrem de modern. Noi, compania noastră, Nulcearelectrica, avem un memorandum de înțelegere cu o firmă din SUA, pentru dezvoltareea acestor reactoare de mică putere. Sunt mult mai sigure și mai puțin complicate față de ceea ce avem noi ca centrală nucleară", a adăugat ministrul Energiei.
În martie anul acesta, secretarul american al Energiei, Rick Perry, a salutat oficial semnarea de către compania NuScale, controlată de gigantul industrial texan Fluor Corporation, a unui memorandum de înțelegere cu Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, ce vizează schimbul de informații tehnice și de business în legătură cu o tehnologie nucleară a NuScale aflată încă în teste. NuScale, al cărei șef a fost prezent de asemenea la întâlnirea de lobby cu Trump, a primit o finanțare de 217 milioane dolari de la Departamentul pentru Energie al SUA pentru dezvoltarea tehnologiei SMR, pe bază de reactoare modulare cu apă ușoară, urmată de una de 16 milioane dolari în 2015 și alta de 40 milioane dolari anul trecut.
CITEȘTE ȘI Dwayne Johnson, cel mai bine plătit actor al ultimului an"România și Statele Unite vor analiza modalități de îmbunătățire a climatului investițional în domeniul energiei în beneficiul ambelor țări. Mai mult, încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile", se arată în declarația comună a președinților american și român, adoptată în urma întâlnirii Trump-Iohannis de marți.
Ulterior, într-o discuție cu presa română purtată la ambasada României de la Washington, președintele Klaus Iohannis a declarat că este necesară o colaborare bilaterală "intensificată" între România și SUA în domeniul energiei nucleare.
"Președintele Trump este foarte interesat să fie dezvoltate noi surse de energie, precum cele din Marea Neagră, lucru extrem de important și pentru noi, evident, dar și tehnologia nucleară civilă este în atenția noastră comună și sperăm să se găsească soluții bune, importante, pentru România, care, cu siguranță, este capabilă să devină furnizor de energie în regiune. (...) Vedeți, nu am intrat în detalii tehnice, însă amândoi, domnul președinte Trump și cu mine, suntem de părere că tehnologia civilă nucleară, adică centralele nucleare, au un potențial interesant pentru regiune și noi avem expertiza cu Cernavodă, unde 1 și 2 funcționează, și, cu siguranță, avem aici o oportunitate de dezvoltare", a spus Iohannis.