Ministrul Finanțelor confirmă Profit.ro: Ne-am dus la Comisia Europeană pentru taxa de solidaritate. În câteva zile aflăm dacă și OMV Petrom plătește

Ministrul Finanțelor confirmă Profit.ro: Ne-am dus la Comisia Europeană pentru taxa de solidaritate. În câteva zile aflăm dacă și OMV Petrom plătește
scris 18 ian 2023

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a confirmat informațiile Profit.ro privind demersul de a cere Comisiei Europene clarificări asupra regulamentului transpus de către autoritățile române în legislația națională privind taxa de solidaritate, precizând că, în câteva zile, România va primi răspuns dacă taxa în energie va fi aplicată și OMV Petrom.

“Guvernul a implementat și acest pilon 3, contribuția de solidaritate, preluând tot ceea ce scrie în regulament, inclusiv elementele care văd că trezesc o serie de elemente de interpretare, respectiv acea referire la cel puțin 75% din cifra de afaceri pe anumite sectoare. Scopul este următorul: cei care au făcut profituri și venituri excepționale din sectorul energetic vor plăti solidar pentru a compensa creșterea costului vieții, atât pentru cetățeni, dar și creșterea costului și pentru companii și este o chestiune pe care a recunoscut-o și Europa. România a făcut acești pași încă din ianuarie 2022”, a declarat Adrian Câciu.

Urmărește-ne și pe Google News

El a confirmat informația Profit.ro cum că a fost cerută Comisiei Europene o interpretare legată de această contribuție de solidaritate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
DECIZIE Guvernul ia din nou bani din supraimpozitarea ″găzarilor″ CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul ia din nou bani din supraimpozitarea ″găzarilor″

“Pentru a nu mai fi neclarități în interpretarea și a regulamentului, și a ordonanței, am solicitat Comisiei Europene să facă o normă de interpretare pe acest articol, mai ales pe articolul 2 definiții din Regulament, iar această solicitare am făcut-o în temeiul punctului 66 din preambul, care spune că, în cazul în care există neclarități în implementare pe ceea ce înseamnă contribuția de solidaritate, statele membre pot solicita Comisiei Europene o normă de interpretare”, a transmis ministrul Finanțelor.

El a explicat și de ce această clarificare nu a fost realizată mai devreme.

“Înainte de a se aproba ordonanța, consultările cu Comisia s-au referit la complementaritatea acțiunilor Guvernului în sensul în care ceea ce s-a stabilit deja să nu fie exclus dacă introduci noua contribuție de solidaritate pentru că vizează până la urmă și tipuri de venituri diferite. Unele sunt venituri excedentare și avem contribuția la fondul de tranziție energetică și altele sunt supraimpozitări ale profitului din care se deduc anumite cheltuieli. Și răspunsul Comisiei a fost că ele sunt complementare și pot funcționa împreună”, a mai afirmat Adrian Câciu.

DOCUMENT Guvernul schimbă Codul de Procedură Fiscală - Notificare înainte de inspecția fiscală, întărirea accesului la dosar în cadrul inspecției CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul schimbă Codul de Procedură Fiscală - Notificare înainte de inspecția fiscală, întărirea accesului la dosar în cadrul inspecției

Întrebat dacă este sigur că nu există posibilitatea ca OMV Petrom să nu se încadreze în acea cifră de afaceri, ministrul Finanțelor a răspuns: “Sunt foarte sigur”.

El a precizat că răspunsul de la Comisia Europeană în această chestiune va veni în câteva zile.

“În câteva zile cred că se va primi și răspunsul de la Comisie. Am avut o serie de întâlniri informale. Și Comisia este pusă într-o situație de dinamică și de adaptare pentru că sunt lucruri noi care se petrec într-un mod oarecum excepțional și atunci când se redactează actele normative inclusiv la nivel de Parlament European, de Comisie, fiind totul făcut într-o viteză pe care nici Europa nu a întâlnit-o, comportă necesitatea de clarificare, de interpretare astfel încât toată lumea va plăti solidar acest cost crescut al vieții”, a mai declarat Adrian Câciu.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
omv petrom
comisia europeana
taxa de solidaritate