România își poate asigura consumul de gaze naturale din surse proprii, însă din motive pur comerciale sunt importate și exportate cantități mici de gaz, de câteva milioane de mc, susține Ministerul Energiei, după ce Profit.ro a anunțat volumul record al extragerilor de gaze din depozite, care va depăși astăzi nivelul din friguroasa iarnă 2016-2017.
„Producția internă în această perioadă este de aproximativ 24 milioane mc, iar din depozite se extrag între 25 și 30 milioane mc, la un consum estimat zilnic de 50–55 milioane mc în zilele cu ger. Astfel, România își poate asigura consumul de gaze naturale din surse proprii. Din motive pur comerciale se importă și se exportă cantități mici de gaz, de câteva milioane de mc”, spune ministerul.
Actualul consum este de 54,7 milioane mc, iar astăzi nu este o zi geroasă, ci doar una mai friguroasă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Producția internă este de 24,1 milioane mc, iar extragerile din depozite estimate se ridică la 27 milioane mc, cu numai 3 milioane mc sub capacitatea maximă raportată de minister, de 30 milioane mc. Chiar dacă ar fi fost folosită capacitatea maximă de extracție, România tot mai avea nevoie de importul a 0,6 milioane mc poentru a-și acoperi consumul.
Așa se explică faptul că importurile sunt necesare, chiar dacă gradul de umplere la acest moment al depozitelor este, așa cum anunță ministerul, de peste 80%, cu un surplus de peste 170 milioane mc față de anul trecut.
Pentru a acoperi consumul, nivelul record al extragerilor nu este suficient, România fiind nevoită să mai importe astăzi alte 3,8 milioane mc, exporturile fiind nule.
Producția internă, extragerile din depozite, importurile și exporturile de marți (Sursa: Transgaz)
Încă de luni trendul părea evident, producția internă situându-se la 24,1 milioane mc, în timp ce extragerile s-au situat la 23,6 milioane mc. Majorarea consumului ca urmare a răcirii vremii a făcut ca, în pofida creșterii substanțiale a extragerilor din depozite (duble față de cele de săptămâna trecută), România să mai aibă nevoie de aproximativ 3 milioane mc de gaze din import pentru a-și acoperi consumul.
CITEȘTE ȘI Data la care PPC își va anunța planul pentru România după ce a preluat Enel. Primul anunț lansat prin Profit.ro: Angajații nu vor fi afectațiLuni, România a importat 4,8 milioane mc via Bulgaria și a exportat 2 milioane mc în Ungaria.
Cum temperaturi scăzute se anunță cel puțin până la finalul acestei săptămâni, capacitatea de extragere a gazelor din depozitele de înmagazinare va fi pusă sub presiune, tehnologic, cantități ridicate putând fi extrase doar pentru câteva zile consecutiv.
Alternativa este majorarea importurilor, via Bulgaria, fie de gaz rusesc, fie de gaz azer sau LNG din Grecia.