Ministerul Energiei a transmis, după anularea licitației de contractare a studiului de fezabilitate pentru proiectul-mamut al construirii hidrocentralei de acumulare prin pompaj de până la 1.000 MW de la Tarnița Lăpuștești, anunțată de Profit.ro, că procedura de achiziție va fi reluată, cu o documentație de atribuire îmbunătățită în conformitate cu solicitările primite din partea ofertanților.
″Orice proiect major întâmpină și provocări. Am constatat un interes semnificativ din partea marilor companii de profil, însă - din păcate - acesta nu s-a materializat prin oferte conforme, la acest moment. Au fost primite, totodată, peste 70 de solicitări de clarificări, care au vizat atât posibila prelungire a termenului de depunere, cât și clauzele contractuale. O parte au fost deja acceptate. Am dispus reluarea de urgență a procedurii de achiziție a documentației tehnico-economice, luând în calcul toate clarificările primite în prima etapă. Suntem încrezători ca reluarea procedurii se va face la începutul săptămânii viitoare, cu o documentație de atribuire îmbunătățită, care va ține cont de solicitările mediului privat″, a declarat ministrul de resort, Sebastian Burduja.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit acestuia, asta va crește șansele derulării cu succes a procedurii, care va avea un termen inițial de 30 de zile.
″Proiectul Tarnița-Lăpuștești trebuie să meargă înainte și va merge înainte, în cel mai rapid ritm posibil. Este cea mai importantă investiție pentru echilibrarea sistemului energetic național, iar oportunitatea realizării lui este confirmată de experți reputabili din sectorul energetic. Încurajăm toți posibilii competitori să se implice în procedura de ofertare și să depună oferte complete și conforme, în termenele prevăzute de lege″, a punctat Burduja.
Procedura de achiziție a fost demarată în octombrie anul trecut de către Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de Ministerul Energiei. Deadline-ul inițial de depunere a ofertelor a fost prelungit, la solicitarea entităților interesate, până pe 27 decembrie 2023. La procedură s-au înscris 15 ofertanți, ″inclusiv unele dintre cele mai mari companii de profil din lume″, conform ministerului.
″Această procedură a fost anulată automat deoarece, la data limită de depunere a ofertelor, niciunul din ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz″, a fost explicația oficială a anulării, afișată de portalul de achiziții publice SICAP.