Ministerul Economiei, în calitate de acționar majoritar, cu 56,71% din capital, al Romaero București, companie de stat strategică pentru industria aerospațială și de apărare din România, a absentat 2 zile la rând de la AGA extraordinară a societății, care avea pe ordinea de zi aprobarea dării în plată către Hidroelectrica, tot companie de stat, cel mai mare producător de energie electrică din țară, a mai multor terenuri, în vederea stingerii unei datorii constând în facturi neplătite de consum al curentului electric livrat de producătorul hidro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Instituția a lipsit la ambele convocări ale AGAE, din 28 și 29 septembrie. Astfel, pentru că nu s-a putut întruni cvorumul minim statutar de prezență, de cel puțin trei pătrimi din numărul total de drepturi de vot, darea în plată nu a putut fi aprobată, relevă date analizate de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În schimb, la solicitarea Consiliului de Administrație, a fost convocată o nouă AGA extraordinară, luna viitoare, pentru aprobarea scoaterii la vânzare a altor clădiri și terenuri din patrimoniul Romaero, ca parte a componentei de cedare de active excedentare din planul de restructurare a companiei.
Prețul total de pornire, stabilit prin evaluare, de la licitațiile de vânzare de active care urmează – poate – să fie aprobate în noiembrie este de 87,2 milioane lei plus TVA.
Cel mai scump, de 52,8 milioane lei plus TVA, este un ansamblu format din 3 clădiri (un depozit uzinal și două anexe tehnice) și terenuri de peste 1 hectar din Bulevardul Ficusului nr. 44 sector 1.
″Activul este bine situat într-o zonă cu puternic caracter rezidențial, ceea ce oferă posibilitatea unor destinații multiple pentru care ar opta un viitor cumpărător. În ansamblul său, zona Băneasa a căpătat un caracter exclusivist, fiind preferată de mulți dezvoltatori pentru avantaje legate de vecinătatea lacurilor, a parcului Herăstrău, a aeroporturilor sau a zonei de business nou dezvoltate în zona Șoselei Pipera-Barbu Văcărescu″, se arată într-un document al Romaero, în care sunt menționate și punctele slabe ale activului – gradul mediu de degradare al clădirilor, care necesită reparații, precum și faptul că rețelele de utilități vor trebui separate de cele ale Romaero dacă se va conveni vânzarea.
CITEȘTE ȘI VIDEO Unde s-a ajuns cu tronsonul IV al Autostrăzii FordRomaero acumulase, la finalul lunii octombrie a anului trecut, datorii de aproape 10,3 milioane lei față de Hidroelectrica, la plata facturilor de curent electric livrat de operatorul de hidrocentrale în baza unui contract-cadru încheiat în 2017, după cum a relatat Profit.ro. Pentru reeșalonarea acestor datorii, cele două companii de stat au încheiat, în noiembrie 2022, un contract de ipotecă, prin care Romaero a gajat în favoarea Hidroelectrica terenuri pe care le are trecute în contabilitate la valoarea de aproape 35 milioane lei.
Cu argumentul că Romaero, la care Ministerul Economiei deține 56,71% din acțiuni, nu ar fi respectat înțelegerea de reeșalonare, Hidroelectrica a demarat executarea silită. După încuviințarea instanței de judecată, la începutul lunii mai a acestui an, producătorul hidro a pus poprire pe conturile Romaero, care nu mai putea plăti decât salariile angajaților. Totodată, Hidroelectrica a somat Romaero să plătească în 15 zile datoria, ajunsă între timp la 11,3 milioane lei, în caz contrar urmând să-i scoată la vânzare terenurile asupra cărora pusese ipotecă.
CITEȘTE ȘI Tatăl lui Elon Musk a refuzat o mașină Tesla gratuită de la fiul său, care s-a oferit să plătească și livrarea în Africa de SudExecutorul judecătoresc a stabilit valoarea de vânzare la licitație a imobilelor la 23,76 milioane lei cu tot cu TVA, semnificativ mai mică decât cea contabilă din scriptele Romaero (34,96 milioane lei), fixând totodată data licitației pe 12 septembrie.
Ulterior, ca urmare a unor plăți parțiale făcute de Romaero, datoria s-a redus la 7,84 milioane lei, iar cele două părți au convenit să încheie un contract de dare în plată, o scurtă amânare a datei licitației, plus angajarea unui evaluator pentru stabilirea valorii de piață a terenurilor ce vor fi date în plată. Darea în plată urma să fie aprobată în AGA Romaero ce trebuia să aibă loc pe 28 sau 29 septembrie, însă ședința nu s-a ținut în niciuna din zile, din cauza neîntrunirii cvorumului, ca urmare a absenței acționarului majoritar, Ministerul Economiei.