Compania americană NuScale, dezvoltatorul și proprietarul tehnologiei reactoarelor nucleare modulare mici (SMR) cu care Nuclearelectrica și Nova Power&Gas, asociate în societatea de proiect RoPower Nuclear SA, vor să construiască o centrală de 462 MW în România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, a terminat anul fiscal trecut cu pierderi nete de 141,6 milioane dolari, în creștere cu peste 38% față de 2021 (102,5 milioane dolari).
În același timp, veniturile anuale ale companiei au crescut de peste 4 ori, de la 2,9 la 11,8 milioane dolari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pierderile NuScale s-au reflectat într-o ″gaură″ de 72 milioane dolari în bilanțul pe 2022 al celui mai mare acționar al său, conglomeratul industrial texan Fluor Corp.
″Ne-am asigurat primul client internațional cu angajament asumat, RoPower Nuclear SA din România″, scrie în raportul pe 2022 al NuScale.
În octombrie anul trecut, Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) a acordat un grant de 14 milioane dolari companiei de proiect RoPower Nuclear, destinat finanțării studiului preliminar de inginerie și proiectare (FEED) pentru proiectul SMR de la Doicești. Studiul va fi realizat chiar de către NuScale, contractul dintre RoPower Nuclear și americani fiind încheiat în ianuarie anul acesta.
Cei de la NuScale au arătat că, la finalul lui 2022, aveau un bilanț solid, dispunând de cash, echivalente de cash și active financiare pe termen scurt de 267,7 milioane dolari și neavând nici un fel de datorii. Ei au atras totuși atenția că, în 2023, vor avea ieșiri de numerar mai mari decât anticipau inițial, prognozând pentru finalul anului în curs un cash flow negativ situat în intervalul 102 – 142 milioane dolari.
CITEȘTE ȘI Compania GOOD Meat din California a obținut acordul pentru a livra pe piață carne de pui obținută în laborator″Printre factorii care contribuie la asta se numără o alocare bugetară sub așteptări în anul fiscal 2023 din partea Departamentului pentru Energie al SUA în cadrul programului de împărțire a costurilor (la proiectul NuScale din SUA – n.r.), compania încercând să recupereze diferența în anul fiscal 2024, amânarea plății din partea clientului (la același proiect – n.r.) cu menținerea calendarului de livrare și creșterea cheltuielilor de cercetare și dezvoltare, cauzată de inflație și de majorarea volumului de muncă în vederea prevenirii riscurilor și asigurării execuției livrărilor″, se menționează în documentul citat.
În SUA, anul fiscal 2023 începe pe 1 octombrie 2022 și se termină pe 30 septembrie 2023, iar anul fiscal 2024 începe pe 1 octombrie 2023 și se termină pe 30 septembrie 2024.
CITEȘTE ȘI FOTO Cumpărătorul surpriză al hotelului K+K Elisabeta: Investim 200-300.000 de euro în modernizarea hotelului. Îl vom relansa sub brandul Peakture. O să ridicăm un pic prețurile după renovareProgramul de împărțire a costurilor, prin care Departamentul pentru Energie (DOE) de la Washington oferă subvenții NuScale pentru proiectul său de centrală SMR din statul american Idaho, a demarat în 2020 și prevede o alocare totală de aproape 1,36 miliarde dolari pe 10 ani.
Întrebați la teleconferința de prezentare a rezultatelor de către singurul analist participant la ce alocare bugetară se așteptau din partea DOE și cât au primit efectiv, precum și pe ce se bazează în așteptările lor că vor recupera diferența în următorul an fiscal, oficialii NuScale au sugerat că diferența este de circa 40 milioane dolari.
CITEȘTE ȘI Guvernul cumpără 100 de toalete mobile″În termeni de nivel al încrederii, în fiecare an, trecem prin aceeași încercare, atunci când se face o solicitare de alocare bugetară. După care explicăm la ce am folosit banii în trecut și la ce îi vom folosi în viitor. (...) De exemplu, anul (fiscal – n.r.) trecut, solicitarea de alocare a fost de 30 milioane dolari, iar alocarea finală s-a ridicat la 165 milioane dolari. A fost o evoluție foarte tipică în ultimii câțiva ani, în care nu a existat prea mare corelare între solicitarea de alocare bugetară a președintelui (Statelor Unite, către Congres – n.r.) și ce se alocă efectiv în cele din urmă. Așa că vom continua să monitorizăm și să lucrăm la acest aspect. Iar dacă vom avea un sentiment de încredere despre cum progresează lucrurile, vom anunța acest lucru. Însă în momentul de față, lucrăm cu ce avem ca primă etapă a procedurii, adică solicitarea de alocare bugetară a președintelui″, a declarat directorul financiar al NuScale, Chris Colbert.
NuScale s-a angajat ca, până în februarie 2024, să obțină pentru proiectul său din Idaho majorarea angajamentelor ferme ale clienților de la actualul nivel de 116 MWh la 370 MWh, în caz contrar putând fi obligată să restituie asocierii de companii de utilități municipale care ar urma să implementeze proiectul costurile suportate până atunci. Proiectul din Idaho este similar cu cel de la Doicești, fiind gândit să aibă o putere instalată totală de 462 MW.
CITEȘTE ȘI RCA - Cum vor fi calculate acum tarifele și cum vor fi plătite despăgubiriCei de la NuScale au spus că se așteaptă să obțină până atunci angajamente suplimentare suficiente, atât de la membrii asocierii, cât și de la potențiali clienți noi externi, inclusiv alte companii de utilități, bazându-se pe faptul că tot mai multe termocentrale pe cărbune americane sunt închise, din rațiuni climatice și de mediu, iar investitorii vor să profite de subvențiile generoase prevăzute de deja celebra Lege a Reducerii Inflației.
Costurile investiționale estimate totale ale proiectului american al NuScale au fost majorate recent cu peste 75%, de la 5,3 miliarde dolari în 2020 la 9,3 miliarde dolari în prezent, din cauza scumpirii masive a materialelor și echipamentelor necesare, dar și a creșterii costurilor de finanțare pe fondul avansului dobânzilor, în condițiile celei mai mari inflații din Statele Unite din ultimii peste 40 de ani.