Emergy AS, dezvoltator norvegian de unități de producție de energie regenerabilă cu operațiuni în China și Ucraina și cu planuri de extindere în întreg sud-estul Europei, a preluat patru subsidiare românești ale Siemens Gamesa, compania-gigant cu venituri anuale de peste 9 miliarde euro creată în 2017 prin fuziunea dintre spaniolii de la Gamesa Corporacion Technologica și germanii de la Siemens Wind Power, inclusiv 3 proiecte locale de parcuri eoliene cu putere instalată totală de 360 MW.
Profit.ro a anunțat intenția norvegienilor în toamna anului trecut.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
CITEȘTE ȘI Compania românească Starc4Sys - primul furnizor care a primit avizul CSAT pentru 5G în România. Anterior a bătut gigantul american Raytheon și a pus camere video pe uniformele polițiștilor28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, Emergy AS a preluat firmele locale Siemens Gamesa Renewable Energy Wind Farms SRL (redenumită Emergy Stribog după tranzacție), GER Băneasa SRL (acum Emergy Stribog Băneasa), GER Independența SRL (Emergy Stribog Independența) și GER Bărăganu (Emergy Stribog Mereni), potrivit documentelor oficiale analizate de Profit.ro.
În acest fel, norvegienii au dobândit trei proiecte de parcuri eoliene din Dobrogea, județul Constanța, respectiv din comunele Mereni (232,2 MW), Independența (111,6 MW) și Băneasa (24,8 MW) – în total aproape 360 MW.
Proiectele datează din prima parte a deceniului 2010, însă au fost puse pe hold după ce autoritățile de la București au redus amplu, începând din 2013, beneficiile acordate dezvoltatorilor în baza schemei de sprijin cu certificate verzi pentru producția de energie regenerabilă, fapt ce a dus și la declanșarea unor procedure de arbitraj international împotriva statului român.
Emergy SA spune că proiectele sunt încă în stadiu incipient și că intenționează să demareze lucrările de construcție anul viitor, punerea în funcțiune fiind preconizată pentru 2025.
CITEȘTE ȘI Ministru: Frunza Elenei Udrea, valabilă, dar nefolosită. Anterior discuții pentru schimbarea cu o oaieDobrogea este zona de rețea din România cea mai aglomerată cu centrale de producție de energie electrică, potrivit datelor Transelectrica. Operatorul de transport și sistem a anunțat recent că a primit finanțare europeană pentru proiectul unei noi linii electrice în zonă, preconizată a se realiza până în 2025, care va permite integrarea unei producții suplimentare de energie electrică din surse regenerabile de circa 685 MW în Dobrogea.
Siemens Gamesa Renewable Energy Wind Farms SRL (actualmente Emergy Stribog) a beneficiat, începând cu anul 2014, de credite de la compania-mamă în valoare totală de circa 67 milioane lei, care în primăvara anului 2021 au fost convertite în capital social. În toamna anului trecut, foștii acționari au decis reducerea capitalului social cu 66,5 milioane lei, prin diminuarea numărului total de părți sociale.
CITEȘTE ȘI Bitcoin a coborât la cel mai scăzut nivel din septembrie. Declin de 40% față de maximul recordGrupul hispano-german a rămas în România cu compania de furnizare, service și mentenanță de turbine eoliene Siemens Gamesa Renewable Energy Romania SRL, care a terminat anul 2020 cu pierderi de 976.000 lei, la venituri totale de aproape 12,5 milioane lei.
Compania norvegiană Emergy AS a fost înființată în 2004 sub denumirea NBT AS și a dezvoltat inițial parcuri eoliene în China. Ulterior, s-a extins în Ucraina, unde a dezvoltat parcul eolian Syvash, cu putere instalată de 250 MW, și a demarat recent construcția masivului proiect eolian Zophia, de 800 MW. Emergy AS intenționează să se dezvolte în întreg sud-estul Europei, următoarele piețe vizate fiind cele ale Serbiei, unde are în vedere proiecte eoliene de 800 MW, și Greciei (trei proiecte însumând 200 MW).