Comisia Europeană lucrează la un set de măsuri pentru atenuarea prețurilor ridicate la energie care se vor concretiza într-o propunere legislativă în a doua parte a lunii septembrie și care vizează, pe termen scurt, reducerea consumului de energie electrică la nivel european prin mecanisme voluntare și obligatorii pentru orele de vârf de consum, captarea veniturilor suplimentare obținute de producătorii de energie electrică peste un anumit plafon care urmează a fi stabilit, introducerea unei contribuții de solidaritate din partea companiilor din sectorul combustibililor fosili, creșterea lichidității pe piețele de energie și reducerea prețurilor la gaze naturale, cu accent în mod special pe plafonarea prețului gazelor naturale importate din Rusia, transmite Ministerul Energiei.
Ministrul de resort, Virgil Popescu, a participat vineri la reuniunea Extraordinară a Consiliului Energiei, organizată la Bruxelles în contextul discuțiilor la nivel european privind prețurile ridicate la energie și pregătirea pentru iarnă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit instituției, România a susținut în cadrul reuniunilor anterioare necesitatea adoptării la nivel comunitar a unor măsuri de decuplare a prețului la energie electrică de cele la gazul natural, care stabilește în prezent prețul de închidere al pieței, considerând că este necesară o propunere din partea Comisiei Europene în acest sens cât mai curând.
″Cu privire la măsurile de intervenție pe termen scurt, România susține o abordare echitabilă față de toate statele membre. Plafonare prețului la gazul natural la nivelul UE, inclusiv la cel importat din Rusia, este susținută de mai multe state membre, inclusiv de către România și ar putea contribui semnificativ la reducerea volatilității pieței europene. În acest sens, România a subliniat importanța activării Platformei Energetice Europene pentru achiziția în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuție echitabilă a volumelor suplimentare de gaze și LNG atrase către UE. De asemenea, este important să se analizeze modul de formare al prețului la gazele naturale pe platformele europene″, se arată în comunicatul Ministerului Energiei.
Potrivit sursei citate, ministrul român și-a manifestat suportul pentru măsuri menite să crească lichiditatea pe piețele financiare, pentru suspendarea temporară a piețelor europene de instrumente financiare derivate pe energie care contribuie la creșterea artificială a prețului la energie electrică și pentru posibilitatea de accesare a unor linii de credit pentru companii din partea Băncii Centrale Europene (BCE).
Cea din urmă idee a fost însă respinsă chiar de către șefa BCE, Christine Lagarde, care a exclus posibilitatea ca banca să ofere linii de finanțare pe termen scurt companiilor din energie aflate în dificultate și a afirmat că aceasta este treaba guvernelor din Uniunea Europeană. "În acest mediu actual foarte volatil, este important ca măsuri fiscale să fie puse în aplicare pentru a oferi lichidități participanților solvabili de pe piața energiei, în special firmelor de utilități", a declarat Lagarde la o conferință de presă vineri, citată de Bloomberg.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Grupul german Schwarz se împrumută masiv pentru extinderea Kaufland în RomâniaÎn ceea ce aprovizionarea cu energie electrică, o posibilă măsură de reducere a consumului ar trebui analizată din perspectiva impactului asupra consumatorilor și industriei, România susținând măsuri voluntare de reducere a consumului, aliniate capabilităților naționale, dar și evoluțiilor de pe piața energiei.
″Captarea veniturilor suplimentare pe întregul lanț valoric este un alt instrument de care România este interesată și pe care îl aplică pentru a asigura finanțarea măsurilor stabilite de compensare a facturilor pentru consumatorii casnici și non-casnici. De altfel, Guvernul român a adoptat recent prin Ordonanța de urgență nr. 119/2022 de modificare și completare a Ordonanței de urgență 27/2022 extinderea măsurilor de protejare a consumatorilor până în luna august 2023. Aceasta prevede inclusiv o contribuție din partea producătorilor, traderilor și furnizorilor de energie la Fondul de Tranziție Energetică care va asigura finanțarea măsurilor sociale″, se afirmă în comunicat.
CITEȘTE ȘI ANAF - control la curierii care livrează mâncare: Aproape 5 milioane ore de muncă nedeclarate. Nereguli și la venituri din criptomonedeDe asemenea, ministrul Energiei a susținut adoptarea la nivel european a modelului utilizat în Peninsula Iberică, de decuplare a prețului gazului natural de cel al energiei electrice, considerând că asta ar contribui la reducerea prețului de ofertare a energiei electrice pe piață, adoptarea de măsuri de susținere coordonată la nivel european a consumatorilor energofagi ale căror costuri cu produsele energetice depășesc un procent de 20% din costul total, adoptarea unei reduceri coordonate a TVA-ului aplicat vânzărilor de energie electrică la nivel european, precum și limitarea temporară a prețulului la tranzacțiile realizate pe Piața pentru Ziua Următoare și Piața Intrazilnică.
CITEȘTE ȘI BCE crește din nou dobânzile, cu cea mai mare majorare a ratei dobânzii din istorie, în contextul inflației record, și anticipează noi majorări la ședințele viitoare″Măsurile propuse de România și alte state membre privind plafonarea temporară a prețului la gazul natural, inclusiv la cel importat, limitarea impactului prețului la gazul natural asupra prețului la energie electrică, plafonarea veniturilor producătorilor infra-marginali de energie electrică, protejarea companiile afectate de criză au fost reflectate în concluziile Consiliului publicate de Președinția cehă″, se precizează în comunicat.
Potrivit instituției, la nivel european mai sunt importante finalizarea proiectelor de infrastructură de transport a gazelor naturale (coridorul Vertical-IGB), eliminarea blocajelor din sistem astfel încât gazul natural și importurile de LNG să ajungă acolo unde sunt necesare, precum și operaționalizarea Platformei Energetice comune de achiziție a gazelor naturale în cel mai scurt timp.