Consiliul de administrație al Nuclearelectrica (SNN), compania care administrează centrala nucleară din Cernavodă, a aprobat prelungirea mandatului de director general al Danielei Lulache pe o perioadă de patru luni, începând cu 1 mai, fiind vorba de un mandat provizoriu, având în vedere că mandatul actual va expira la 30 aprilie. Decizia consiliului de administrație a fost adoptată pe 11 aprilie și acceptată de directorul general în data de 13 aprilie.
Decizia consiliului de administrație ”a avut la bază raportul de evaluare al conducerii executive actuale, rezultatele operaționale și financiare și gradul de îndeplinire a indicatorilor de performanță asumați prin contractul de mandat, având în vedere complexitatea provocărilor externe”, a informat vineri Nuclearelectrica.
Decizia de a fixa un mandat provizoriu de patru luni poate fi acceptată sau nu de noul consiliu de administrație ce urmează a fi numit provizoriu tot pentru patru luni, în Adunarea Generala a Acționarilor din 24 aprilie..
Recent, ministrul Energiei, Toma Petcu, s-a declarat nemulțumit de conducerea producătorului de energie, după ce a reziliat în urmă cu mai bine de un an contractul cu Compania Națională a Uraniului (CNU).
Ministerul Energiei a declarat în urmă cu câteva zile pentru News.ro că propunerea lui Bogdan Stănescu și a Danielei Lulache pentru reînnoirea funcțiilor de administrator al Nuclearelectrica nu aparține Ministerului Energiei, ci unui acționar minoritar.
”Propunerile Lulache și Stănescu nu ne aparțin. Acestea sunt făcute de un alt acționar (minoritar) al Nuclearelectrica”, a spus Petcu, pentru News.ro, fără a preciza despre ce acționar minoritar este vorba.
El a argumentat că este nemulțumit de actuala conducere a Nuclearelectrica și nu ar fi avut cum să susțină astfel de propuneri.
CITEȘTE ȘI Ministrul Muncii a postat pe Facebook o prezentare detaliată a impozitului pe venitul global pe gospodărie. Ce urmărește guvernul?”SNN este administrată în sistem unitar, conducerea executivă fiind delegată unui singur administrator executiv, așadar, în cazul SNN, spre deosebire de sistemul dualist, conducerea executivă nu mai poate fi asigurată în întregime în cazul expirării mandatului singurului administrator executiv”, precizează vineri Nuclearelectrica.
Oficialii societății spun că decizia consiliulului de administrație reprezintă o măsură diligentă de asigurare a continuității funcției de conducere executivă pe perioadă provizorie, până la organizarea unei proceduri de selecție în conformitate cu prevederile OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.
”De asemenea, a fost avută în vedere decizia Ministerului Energiei de nominalizare a unor administratori doar pentru un mandat provizoriu pe o perioadă de patru luni, situație în care autoritatea tutelară trebuie să deruleze în perioada următoare o procedură de recrutare și selecție a unor administratori pentru un mandat întreg de patru ani, iar consiliul de administrație să deruleze o procedură de recrutare și selecție pentru poziția de director general pentru un mandat întreg de patru ani”, mai menționează compania.
Oficialii SNN spun că societatea derulează în permanență procese și activități a căror întrerupere sau întârziere din cauze administrative ”poate produce disfunctionalități în fluxurile constante de activitate, aspect nepermis în activitatea curentă a unui operator nuclear”.
În ceea ce privește proiectul Unităților 3 și 4, pe fondul intenției Ministerului Energiei de accelerare a procesului de negociere, ”consiliul de administrație a considerat cu atât mai mult necesară aprobarea unui provizorat de patru luni în cazul directorului general al SNN”, Lulache fiind membru titular în comisia de negociere a proiectului.
Agenția de presă News.ro a relatat, la sfârșitul lunii martie, că Nuclearelectrica urmează să numească șase membri în consiliul de administrație, pe o perioadă de patru ani, începând cu data de 26 aprilie 2017, ca urmare a încetării mandatului administratorilor în 25 aprilie.
Lista integrală cu propunerile apare pe site-ul producătorului de energie, pe ordinea de zi în Adunarea Generală a Acționarilor convocată pentru 24 aprilie, alături de CV-urile candidaților.
Propunerile pentru posturile de membri provizorii în consiliul de administrație al Nuclearelectrica sunt: actualul director general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, fostul președinte al Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive, Florin Tătar, o fostă consilieră a premierului Sorin Grindeanu în perioada în care era președinte al Consiliului Județean Timiș, Eva-Georgeta Andreaș, dar și Cristian Romulus Anton, fost consilier personal în Ministerul Economiei, între 2012 și 2013, care a candidat anul trecut din partea ALDE pentru funcția de consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului București.
Pe listă apare și numele lui Cristian Gentea, consilier local în Pitești, președinte al PSD Pitești și secretar executiv interimar al PSD Argeș.
Ionuț Mișa, director general al Direcței Generale de Administrare a marilor contribuabili din cadrul ANAF, și secretar de stat în Ministerul Finanțelor începând din luna ianuarie, este o altă propunere a Ministerului Energiei.
Lista include și un actual membru în consiliul de administrație al Nuclearelectrica, Nicolae Bogdan Codruț Stănescu. Acesta ocupa anul trecut 25 de diverse funcții în instituții și companii publice, după ce a fost consilier al lui Bogdan Olteanu, în perioada în care acesta era viceguvernator al Băncii Naționale a României.
O altă propunere este Iulian Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei și fost consilier al fostului ministru al Energiei, Andrei Gerea.
Nuclearelectrica a realizat anul trecut o producție netă de energie în scădere la 10.388 GWh, de la 10.709 GWh în anul 2015. Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării.
Acționarul majoritar al companiei este statul român, prin Ministerul Energiei, care are o participație de 82,49%.
Nuclearelectrica este listată la Bursa de Valori București și are o valoare de piață de 2,13 miliarde lei (473,3 milioane euro).