Adunările generale ale acționarilor (AGA) ambelor companii de proiect dedicate planurilor de construire de noi reactoare nucleare în România au aprobat recent majorări de capital la societățile respective, relevă date analizate de Profit.ro.
La EnergoNuclear, compania prin care se vor construi reactoarele 3 și 4 ale centralei nucleare Cernavodă, acționarul unic Nuclearelectrica, compania de stat operatoare a centralei, a aprobat o majorare de capital cu aproape 23 milioane lei, la 226,92 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acționarii RoPower Nuclear, dedicată construirii la Doicești a unei centrale nucleare compusă din reactoare modulare mici (SMR) concepute și dezvoltate de către americanii de la NuScale, au aprobat la rândul lor o majorare de capital de 10 milioane lei, de la 29,886 la 39,886 milioane lei, venită foarte repede după una de 20 milioane lei.
Nuclearelectrica și Nova Power&Gas din grupul clujean E-INFRA al antreprenorilor Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu dețin fiecare câte 50% din acțiunile RoPower Nuclear.
Ambele proiecte de reactoare nucleare noi beneficiază de angajamente masive de finanțare din partea agențiilor de credit de export ale Statelor Unite și Canadei, după cum a relatat Profit.ro aici, aici și aici. Împrumuturile vor fi garantate integral de către statul român.
Darea în funcțiune a unităților 3 și 4 de la Cernavodă și a centralei nucleare SMR de la Doicești este preconizată pentru începutul deceniului următor. Costurile Cernavodă 3-4 sunt estimate la mai mult de 7 miliarde de dolari. În cazul mini-reactoarelor de la Doicești, calcule preliminare efectuate pentru un proiect similar american al NuScale, care ar urma să fie implementat primul, au dus la o estimare de peste 9 miliarde dolari.