Deocamdată nu se știe când va putea fi reluat Programul Casa Verde Fotovoltaice, suspendat alaltăieri ca urmare a unei hotărâri a Curții de Apel Oradea, prin care a fost admisă cererea formulată de unul dintre instalatorii care nu au fost validați de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), a declarat vicepreședintele instituției, Andrei Antipa, la o conferință dedicată prosumatorilor.
″Problema este destul de serioasă. Nu vă putem da niște termene realiste, dat fiind procedurile instanței, care nu pot fi influențate, indiferent ce demersuri administrative sau procedurale am face noi. Totuși, jurisprudența favorabilă ar fi trebuit să împiedice o astfel de situație. De aceea, și pentru noi este o mare mirare ceea ce s-a întâmplat la Oradea. Să sperăm că problema se va desțeleni foarte repede″, a spus Antipa.
AFM a transmis încă de marți că va depune cerere de recurs la Curtea de Apel Oradea în vederea deblocării și reluării Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 în cel mai scurt timp.
″Cazul instalatorului este unul aproape inexistent. Tocmai de aceea este foarte șocant. Gândiți-vă că îi lipsea certificatul ANRE. Iar dacă n-ai certificatul ANRE, restul documentelor practic nu contează. Cu siguranță nu este un caz care va fi câștigat (de reclamant – n.r.), însă sperăm că acțiunea se va mișca repede datorită presiunii publice și vom putea încheia povestea asta înainte de a produce pagube consistente celor implicați în acest Program″, a punctat vicepreședintele AFM.
El a adăugat că există și vești bune și că, ″odată ce vom scăpa de această problemă″, cererile de decontare în Programul Casa Verde Fotovoltaice vor fi mult mai mult mai puțin stufoase și vor putea trece mai repede de verificare, astfel încât să fie plătite mai rapid decât se întâmplă în momentul de față.
CITEȘTE ȘI FOTO & VIDEO TEST DRIVE Ford Bronco versus Ford Ranger: cel mai nou off-roader din Europa a ajuns în România
Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat începând de marți, ca urmare a unei hotărâri a Curții de Apel Oradea prin care se admite cererea formulată de unul dintre instalatorii care nu au fost validați de Administrația Fondului pentru Mediu.
"Începând de astăzi, 26 septembrie 2023, Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a Hotărârii Curții de Apel Oradea nr. 199/2023 în dosarul 3168/111/2023 prin care se admite cererea formulată de reclamanta Dhelectric Systems SRL, în contradictoriu cu pârâta Administrația Fondului pentru Mediu. Prin această decizie s-a dispus suspendarea executării Deciziei de soluționare a contestației privind respingerea dosarului de validare al reclamantei Dhelectric Systems SRL ca și instalator publicat pe site-ul AFM în data de 28 august 2023 și suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validați, de alegere a acestora de către beneficiari și de încheiere a contractelor de participare și de finanțare până la soluționarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului 3168/111/2023", se arăta într-un comunicat al AFM.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Grecii de la PPC, cumpărătorii Enel România, preiau și parcul eolian românesc al rușilor de la LukoilInstituția a precizat că a respectat întocmai toate procedurile privind validarea/invalidarea instalatorilor prevăzute în Ghidul de finanțare a Programului Casa Verde Fotovoltaice, inclusiv în cazul respingerii dosarului depus de Dhelectric Systems SRL.
"Astfel, în data de 12 mai 2023, Administrația Fondului pentru Mediu a solicitat prin intermediul aplicației informatice aferente Programului Casa Verde Fotovoltaice, în conformitate cu art. 12, alin. (2) din Ghidul de finanțare, instalatorului Dhelectric Systems SRL să încarce în aplicație în termen de 5 zile lucrătoare atestatul emis de ANRE de tip B sau alte atestate care includ competențele de tip B, fiind un document care lipsea din dosarul depus în vederea participării în program. Conform art. 12, alin. (3) din ghid, lipsa acestui document atrage respingerea cererii de validare dacă nu se transmite instituției prin intermediul aplicației informatice aferente Programului Casa Verde Fotovoltaice în termen de 5 zile lucrătoare. Ca urmare a neîncărcării documentului lipsă în aplicația informatică în termen de 5 zile lucrătoare, dosarul instalatorului Dhelectric Systems SRL a fost respins", se spune în comunicat.
CITEȘTE ȘI VIDEO Atac rusesc cu drone pe malul ucrainean al Dunării, unele căzând în apropierea unui bac cu români care pleca spre Isaccea. Traficul în punctul de frontieră Isaccea a fost închisAFM a menționat că decizia de respingere a dosarului a fost contestată de instalatorul Dhelectric Systems SRL. De asemenea, în urma reanalizei în cadrul Comisiei de soluționare a contestațiilor, s-a confirmat motivul de respingere, decizie ce a fost postată în data de 28 august 2023 pe site-ul AFM.
Administrația Fondului pentru Mediu a insistat că va depune toate eforturile pentru a clarifica situația și pentru a debloca și relua Programul Casa Verde Fotovoltaice în cel mai scurt timp.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ OMV Petrom a semnat un acord și aduce gaze din TurciaLa începutul lunii septembrie, Ministerul Mediului a anunțat că persoanele fizice și unitățile de cult vor putea selecta din aplicația informatică unul dintre cei 515 instalatori validați pentru a le fi verificate documentele depuse în cadrul programului "Casa Verde Fotovoltaice".
Bugetul total al acestei sesiuni este de aproape două miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei alocat persoanelor fizice și 17,5 milioane de lei pentru unitățile de cult.
CITEȘTE ȘI Germanii de la Nordex vor furniza turbine pentru un parc eolian de 30 MW în RomâniaÎnscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai 2023 - 23 iunie 2023 prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție pe site-ul AFM, iar unitățile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27 - 29 iunie 2023.
Finanțarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanțată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.