FOTO România poate relua producția de apă grea, în colaborare cu Canada. Acord și pentru izotopi medicali

FOTO România poate relua producția de apă grea, în colaborare cu Canada. Acord și pentru izotopi medicali
scris 28 sep 2023

România ar putea relua producția internă de apă grea, întreruptă înainte de intrarea în faliment a Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), și ar putea demara și fabricarea de izotopi medicali, prin colaborarea dintre compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavodă, și Laurentis Energy Partners (LEP), filială a gigantului nuclear canadian Ontario Power Generation (OPG).

Cele 2 companii au semnat astăzi la Paris, în marja unei conferințe internaționale de profil a Agenției pentru Energie Nucleară, un memorandum de înțelegere pentru o colaborare strategică în acest scop, în prezența ministrului Energiei, Sebastian Burduja, a transmis instituția.

Urmărește-ne și pe Google News
Ovidiu Dumitrescu, D-CEO Investmental: Nu cred că ceea ce va ajunge pe alte piețe din fluxurile de cash distribuite mâine de FP să fie atât de masiv încât să pună presiune pe curs CITEȘTE ȘI Ovidiu Dumitrescu, D-CEO Investmental: Nu cred că ceea ce va ajunge pe alte piețe din fluxurile de cash distribuite mâine de FP să fie atât de masiv încât să pună presiune pe curs
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Evenimentul are loc la scurt timp după ce statul canadian a decis să pună la dispoziția SNN credite de export de până la 3 miliarde de dolari canadieni, destinate finanțării proiectului unităților 3 și 4 ale centralei Cernavodă.

Memorandumul permite SNN și LEP să colaboreze în ceea ce privește oportunitățile din mai multe domenii, inclusiv implementarea tehnologiilor de producție a izotopilor la unitățile CANDU ale Nuclearelectrica.

eJump Media atrage investiții de la VMS și ATM Ventures pentru 30% din capital. \ CITEȘTE ȘI eJump Media atrage investiții de la VMS și ATM Ventures pentru 30% din capital. "La un moment dat, după o ședință de lucru, un coleg din Autonom a spus că nu își mai dă seama că suntem companii diferite."

„SNN este mândră să se asocieze cu Laurentis, un lider mondial în domeniul izotopilor nucleari și să contribuie astfel în mod direct la industria de sănătate prin extinderea portofoliului nostru de proiecte prin producția de izotopi. În prezent, industria nucleară este esențială pentru generarea de energie curată și pentru producerea de izotopi medicali, iar acest parteneriat este o modalitate de a avansa soluțiile globale atât de necesare domeniul medical”, a declarat Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica.

„Laurentis se angajează să valorifice expertiza dovedită în domeniul retehnologizării și al producției de izotopi pentru a avansa soluțiile de asistență medicală și pentru a extinde oportunitățile din România”, a spus Jason Van Wart, președinte și CEO al Laurentis Energy Partners.

FOTO România poate relua producția de apă grea, în colaborare cu Canada. Acord și pentru izotopi medicali
Calcule - Eliminarea facilităților fiscale din domeniul IT accelerează o criză deja resimțită pe piața muncii. Competiția între candidați va crește și mai mult CITEȘTE ȘI Calcule - Eliminarea facilităților fiscale din domeniul IT accelerează o criză deja resimțită pe piața muncii. Competiția între candidați va crește și mai mult

Izotopii joacă un rol esențial în medicină, în tratamentul cancerului, în imagistica medicală, în sterilizarea dispozitivelor medicale, în dezvoltarea de noi medicamente, în cercetarea neutronică, în securitatea frontierelor, în conservarea alimentelor și în multe altele. Apa grea, pe care reactoarele CANDU o folosesc ca moderator și agent de răcire, poate fi de asemenea utilizată într-un număr tot mai mare de aplicații ne-nucleare, inclusiv în domeniul farmaceutic, al diagnosticelor medicale și al electronicii de ultimă generație, cum ar fi fibrele optice și ecranele OLED.

Laurentis și compania sa mamă, OPG, sunt lideri mondiali recunoscuți în domeniul izotopilor nucleari produși prin reactoarele CANDU de la centralele nucleare Darlington și Pickering. Laurentis are o prezență bine stabilită în România, deschizându-și primul birou în București în 2020, unde operează prin intermediul filialei sale, Canadian Nuclear Partners SA (CNPSA).

Țintă ambițioasă pentru Egipt: vrea să ajungă la 30 de milioane de turiști străini în 2028 CITEȘTE ȘI Țintă ambițioasă pentru Egipt: vrea să ajungă la 30 de milioane de turiști străini în 2028

Laurentis si Nuclearelectrica au semnat anterior două contracte în sprijinul retehnologizării unității 1 de la centrala Cernavodă a SNN. Primul vizează dezvoltarea unui program de conservare în scopul protejării integrității sistemelor de apă ale reactorului, iar al doilea este de asistență tehnică și inginerească, canadienii fiind proprietarii tehnologiei CANDU.

Datorită designului unic al reactoarelor CANDU, izotopii medicali pot fi produși fără a întrerupe generarea de energie.

Cartea pe care mizează Bulgaria pentru a întoarce decizia Olandei și Austriei, care o țin la ușa Schengen alături de România CITEȘTE ȘI Cartea pe care mizează Bulgaria pentru a întoarce decizia Olandei și Austriei, care o țin la ușa Schengen alături de România

Acordul include, de asemenea, oportunități de colaborare între cele două țări în ceea ce privește producția și furnizarea de apă grea, pe care reactoarele CANDU o folosesc ca moderator și agent de răcire. Apa grea poate fi utilizată într-un număr tot mai mare de aplicații nenucleare, inclusiv în domeniul farmaceutic, al diagnosticelor medicale și al electronicii de ultimă generație, cum ar fi fibrele optice și ecranele OLED.

În prezent, la centrala nucleară Darlington a OPG se produce un număr tot mai mare de izotopi, inclusiv molibden-99, heliu-3, apă grea și tritiu, existând planuri de a produce cobalt-60 - care în prezent este extras și din reactoarele de la centrala Pickering.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania apa grea
romania izotopi medicali
romania canada energie nucleara