Mai puțin de 30% din consumul estimat de energie electrică al României de anul viitor fusese contractat în avans la vânzare de către producătorii interni de profil după primele circa 11 luni din 2024, reiese din datele analizate de Profit.ro.
″(...) pentru 2025, producătorii din România, inclusiv Hidroelectrica, au vândut aproximativ 15 TWh, la un preț mediu de 501 lei/MWh″, este indicat. Pe principala piață spot, pentru ziua următoare (PZU), prețul mediu ponderat a depășit 900 lei/MWh luna trecută.
Anul trecut, consumul intern net de energie al României s-a cifrat la 52,31 TWh, potrivit operatorului de transport și sistem Transelectrica. Luând în calcul și creșterea din primele 9 luni din 2024, se poate estima pentru anul acesta, ca bază pentru prognoza pe 2025, un consum de circa 53 TWh.
Coroborând datele, rezultă că un procent de puțin peste 28% din consumul anticipat al anului viitor a fost contractat de producătorii din România la vânzare prin contracte forward.
Anul acesta, din aprilie, mecanismul de achiziție centralizată de energie angro anuală și lunară, la preț reglementat (MACEE), de 450 lei/MWh inițial și ulterior de 400 lei/MWh, a încetat să fie obligatoriu, devenind opțional. Mecanismul asigura în avans o bună parte din necesarul de electricitate al furnizorilor cu clienți finali în portofoliu, precum și al Transelectrica și al distribuitorilor de energie, pentru consumul propriu tehnologic (CPT).
În aceste noi condiții, pentru a lua doar exemplul celui mai important jucător din piață, în noiembrie 2024, Hidroelectrica a livrat prin MACEE circa 0,126 TWh, față de aproape 0,263 TWh în noiembrie 2023. Anul trecut, Hidroelectrica a vândut cumulat prin MACEE o cantitate de 5,67 TWh și a contractat pentru 2024, prin același sistem, aproximativ 2,6 TWh.
CITEȘTE ȘI VIDEO Trump lansează o nouă linie de parfumuri, în stilul caracteristicMACEE dispare cu totul de la 1 aprilie anul viitor, precum întreg sistemul de plafonare-compensare-supraimpozitare aplicat în România în ultimii 3 ani, din cauza crizei energetice de după pandemia COVID-19 și mai ales de după agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.
Întrebați de analiștii financiari dacă există discuții despre extinderea sistemului MACEE după 2024 și despre plafonarea prețurilor la retail, reprezentanții Hidroelectrica au declarat: ″Guvernul și organismele de reglementare au indicat că, începând cu 1 aprilie 2025, piața va fi complet liberalizată, fără planuri de extindere a sistemului MACEE. Începând cu ianuarie 2025, toți clienții vor fi informați că plafonările de preț vor fi eliminate până în aprilie 2025. Această tranziție va marca sfârșitul mecanismelor de preț reglementate″.
CITEȘTE ȘI BNR: Avuția populației este în creștere, dar rămânem pe ultimul loc în Europa. Depozitul mediu al unui român abia dacă trece de 4.000 de euroDupă cum a relatat Profit.ro, furnizorii vor ca statul să impună prin lege un mecanism de ofertare obligatorie de energie (power release) pe termene mai lungi de către producători, pentru asigurarea lichidității pieței. Ei au avertizat încă din toamnă că nu pot cumpăra energie angro pentru consumul anului viitor, în principal pentru perioada de după eliminarea plafonării, piețele la termen fiind aproape complet lipsite de lichiditate și înregistrându-se extrem de puține tranzacții de alte tipuri decât cele spot, și numai pentru cantități foarte mici.
″Avem nevoie de o piață cât mai lichidă din aprilie, neblocată de câțiva jucători″, a spus ieri ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Cu o zi înainte, șeful Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din România, declarase pentru Hotnews că în piață există companii care cumpără acum toată electricitatea care este scoasă la vânzare, ca apoi să o revândă la suprapreț, în pragul liberalizării.