HARTĂ Singura linie de înaltă tensiune prin care Moldova importă energie din România trece prin Ucraina și e ″susceptibilă la întreruperi″ în caz de atacuri rusești

HARTĂ Singura linie de înaltă tensiune prin care Moldova importă energie din România trece prin Ucraina și e ″susceptibilă la întreruperi″ în caz de atacuri rusești

Foto dreamstime.com

scris 12 dec 2024

Singura linie electrică de înaltă tensiune prin care Republica Moldova importă energie din România trece prin Ucraina și există riscul întreruperii funcționării sale în cazul unor noi atacuri rusești cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, avertizează autoritățile de la Chișinău.

Avertismentul este inclus în comunicatul prin care Guvernul Republicii Moldova a anunțat că a adoptat proiectul de instituire a stării de urgență energetică peste Prut pe timp de 60 de zile, care va fi supus astăzi votului Parlamentului.

Urmărește-ne și pe Google News
Toate firmele din Ucraina vor plăti un impozit militar CITEȘTE ȘI Toate firmele din Ucraina vor plăti un impozit militar

Decizia a fost luată de Cabinet la propunerea Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

În comunicat se menționează că măsura este necesară în contextul riscurilor majore la adresa securității energetice a Republicii Moldova și eventualelor efecte de ordin umanitar în stânga Nistrului, determinate de incertitudinea privind livrările de gaze naturale de către Gazprom către regiunea transnistreană, mai ales în contextul atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

România va avea un nou guvern pe 23 decembrie - Surse CITEȘTE ȘI România va avea un nou guvern pe 23 decembrie - Surse

Potrivit raportului CSE, la moment, capacitatea de import a energiei electrice în  țara noastră este limitată la 315 MW prin interconexiunea cu România, insuficientă pentru a acoperi cererea în orele de vârf. Vulnerabilitatea este accentuată de faptul că linia electrică de interconectare Isaccea-Vulcănești traversează teritoriul Ucrainei, ceea ce o face susceptibilă la întreruperi în cazul unor noi atacuri asupra infrastructurii energetice din țara vecină. Totodată, în lipsa gazelor naturale de la Gazprom, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) nu va putea asigura producția necesară de energie electrică în aceleași condiții. Astfel chiar și în condițiile în care va fi acoperit deficitul creat de energie electrică pe întreg teritoriul țării, prețul acesteia va fi afectat semnificativ mai ales pentru locuitorii din stânga Nistrului″, spune Guvernul de la Chișinău.

Isaccea-Vulcănești este singura linie de 400 kV prin care Basarabia poate importa curent din România. Mai există 4 linii de interconexiune de 100 kV (Huși-Cioara, Stânca-Costești, Țuțora-Ungheni și Fălciu-Gotești), activate în toamnă, în același scop, în regim de insularizare.

Linia de înaltă tensiune care pleacă de la Isaccea, din România, intersectează teritoriul Ucrainei în mai multe secțiuni, atât până la Vulcănești, cât și după. Ulterior, ajunge în Transnistria, la stația de transformare a centralei MGRES de la Cuciurgan, și doar de acolo se ramifică spre Chișinău și restul teritoriului controlat de autoritățile constituționale din Republica Moldova, de pe malul drept al Nistrului.

CONFIRMARE FOTO Digi s-a lansat astăzi în Belgia, \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Digi s-a lansat astăzi în Belgia, "surpriza istorică" a ultimului sfert de secol. Cu ce prețuri vrea să schimbe piața

Pentru evitatea ocolului prin Transnistria, în primăvara acestui an au fost demarate lucrările de construire a liniei electrice de 400 kV Vulcănești-Chișinău, fiind promisă finalizarea ei în cursul anului viitor.

Pentru că guvernările precedente nu voiau să dezlege Moldova de șantaj și dependență energetică, acest proiect a fost amânat timp de decenii. Abia în septembrie 2019, proiectul a fost aprobat de Guvern. Linia electrică, construcția căreia începe din Congaz (Găgăuzia – n.r.), va traversa 8 raioane, pe o distanță de 158 de km, și va fi finalizată în 2025. De asemenea, se lucrează la următoarele trei linii de interconectare cu România: Bălți-Suceava, Strășeni-Gutinaș și Vulcănești – Arciz, din regiunea Odesa″, a declarat, în martie 2024, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Odată cu proiectul de declarare a stării de urgență, Guvernul de la Chișinău a adoptat un Regulament privind situațiile excepționale în sectorul electroenergetic și Planul de Acțiuni aferent, elaborate de Ministerul Energiei de peste Prut, acestea luând în calcul și riscul ca Republica Moldova să fie nevoită să întrerupă alimentarea cu energie a unor consumatori

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova importuri energie românia
republica moldova alimentare cu energie
republica moldova securitate energetică