Lukoil, Romgaz și PanAtlantic renunță la perimetrul de gaze Rapsodia din Marea Neagră

Lukoil, Romgaz și PanAtlantic renunță la perimetrul de gaze Rapsodia din Marea Neagră
scris 17 feb 2016

Lukoil, Romgaz și PanAtlantic, parteneri în cadrul perimetrului offshore de gaze naturale Rapsodia din Marea Neagră, au decis să renunțe la concesiune, după ce lucrările petroliere desfășurate pe perimetru nu au dus la rezultate de natură să justifice continuarea explorărilor după zăcăminte de hidrocarburi.

"În acordul petrolier ce guvernează operațiunile aferente perimetrului Rapsodia, partenerii au efectuat toate demersurile prevăzute în oferta câștigătoare (la licitația pentru concesionarea perimetrului – n.r.), atât sub aspect fizic cât și valoric. Datele și informațiile obținute nu au îndreptățit partenerii să continue operațiunile petroliere într-o fază suplimentară, prin asumarea unui nou program de explorare. În consecință, după solide analize, partenerii au decis să notifice Agenția Națională de Resurse  Minerale (ANRM) despre intenția de renunțare la executarea de operațiuni petroliere în perimetrul Rapsodia", se arată într-un anunț al Romgaz.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit sursei citate, în momentul de față se derulează operațiuni de analiză a notificării partenerilor și de parcurgere a formalităților de finalizare a acordului petrolier, care va înceta odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Darea în plată: Senatorii au votat și pentru stingerea datoriilor celor executați silit CITEȘTE ȘI Darea în plată: Senatorii au votat și pentru stingerea datoriilor celor executați silit

"Este firesc, deși nu de dorit, ca unele operațiuni de explorare să nu se soldeze cu rezultatele scontate. Face parte din specificul activității și este un risc asumat de către parteneri", precizează Romgaz.

Potrivit raportului preliminar pe 2015 al Romgaz, renunțarea la perimetrul Rapsodia a însemnat, pentru Romgaz, diminuarea activelor financiare cu 5,2 milioane lei. În raport se mai menționează că, anul trecut, Romgaz a înregistrat o ajustare de depreciere a proiectelor din Marea Neagră în valoare de 176,19 milioane lei.

"În ceea ce privește celălalt acord, care vizează operațiunile petroliere din perimetrul Trident, reconfirmăm informațiile cuprinse în comunicatul din 14 octombrie 2015 și transmitem că operațiunile petroliere au condus la descoperirea a 30 miliarde metri cubi de gaze naturale și urmează cursul de analiză, interpretare și evaluare a descoperirii realizate", se mai afirmă în anunțul Romgaz.

Expunerea băncilor străine pe România s-a redus cu 3,44 miliarde dolari în ianuarie-septembrie 2015 CITEȘTE ȘI Expunerea băncilor străine pe România s-a redus cu 3,44 miliarde dolari în ianuarie-septembrie 2015

Lukoil a anunțat, în octombrie anul trecut, descoperirea unui zăcământ important de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre, estimările preliminare, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, indicând prezența de resurse de gaze în cantitate care poate depăși 30 miliarde de metri cubi, echivalentul consumului pe 3 ani al României. Descoperirea a fost făcută pe perimetrul offshore Trident din apele teritoriale românești ale Mării Negre.

Concesiunea este deținută de subsidiara Lukoil înregistrată în Olanda Lukoil Overseas Atash BV, care are și statut de operator al perimetrului, cu 72% din drepturi, în parteneriat cu PanAtlantic Petroleum (18%) și Romgaz (10%). Aceiași parteneri dețin și perimetrul Rapsodia, în aceleași proporții. Ambele perimetre au câte circa 1.000 km pătrați, acordurile de concesiune fiind semnate în 2011.

Cheltuielile de capital ale Lukoil cu proiectul de explorare derulat în apele teritoriale românești ale Mării Negre s-au triplat în primele 9 luni din 2015, crescând de la 95 milioane dolari în ianuarie-septembrie 2014 la 292 milioane dolari în primele 3 trimestre ale anului în curs.

Firmele și PFA înregistrate după 2010 riscă impozit majorat pe clădiri din cauza excesului de birocrație al Fiscului CITEȘTE ȘI Firmele și PFA înregistrate după 2010 riscă impozit majorat pe clădiri din cauza excesului de birocrație al Fiscului

În primele 9 luni din 2015, Lukoil a marcat drept pierderi costuri totale de 371 milioane dolari cu forajul de sonde de explorare declarate neproductive în apele teritoriale românești ale Mării Negre. În al treilea trimestru al anului trecut, pierderile Lukoil cauzate de costurile cu forajul de sonde de explorare neproductive în apele teritoriale ale Mării Negre s-au ridicat la 127 milioane dolari. În primele 6 luni din 2015, acestea fuseseră de 244 milioane dolari.

În decembrie anul trecut, Romgaz a decis să se retragă și din parteneriatele încheiate cu Aurelian Oil&Gas Poland și Sceptre Oil&Gas pentru desfășurarea de operațiuni petroliere în perimetrele Cybinka si Torzym din Polonia.

Romgaz a investit în total, din 2008 până în prezent, peste 4,735 milioane euro în concesiunile de hidrocarburi din Polonia la care deține participații și la care vrea acum să renunțe, iar cheltuielile de retragere din afacere sunt evaluate de producătorul de gaze controlat de statul român la 265.000 euro, ceea ce ar ridica costurile totale ale eșecului proiectelor poloneze ale Romgaz la  5 milioane de euro.

ExxonMobil și OMV Petrom au finalizat lucrările de explorare din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, unde gigantul american are statutul de operator al concesiunii, iar în perioada următoare, pe baza rezultatelor explorării, vor fi întocmite studii de viabilitate economică și planuri de dezvoltare a zăcămintelor offshore de hidrocarburi din perimetru, potrivit unor declarații recente ale lui Jeff Woodbury, vicepreședintele ExxonMobil responsabil de relația cu investitorii. ExxonMobil și OMV Petrom dețin fiecare 50% din sectorul de apă adâncă al blocului Neptun, operat de compania americană. Cele două companii au anunțat, în februarie 2012, că au făcut o descoperire semnificativă de hidrocarburi în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
lukoil
perimetrul rapsodia
perimetrul trident
gaze naturale marea neagra