Lukoil își reduce cu 80% cantitatea de țiței românesc prelucrată la Petrotel "din motive independente de voința sa”

Lukoil își reduce cu 80% cantitatea de țiței românesc prelucrată la Petrotel "din motive independente de voința sa”
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 6 iun 2022

Petrotel Lukoil, operatorul rafinăriei ploieștene omonime, controlat de gigantul petrolier rus Lukoil, își reduce cu peste 80% cantitatea de țiței din producția internă pe care o va prelucra anul acesta, "din motive independente de voința sa". Aceasta este cea de-a doua astfel de reducere, după cea anunțată la finalul lunii martie. De altfel, și celelalte două rafinării deținute de gigantul rus în Europa, Burgas (în Bulgaria) și ISAB (în Italia), au anunțat că în prezent prelucrează doar țiței rusesc.

De ce este important: Comisia Europeană a elaborat o propunere revizuită de impunere a unui embargo importului, în special maritim de petrol rusesc, de la care vor fi exceptate doar transporturile de petrol prin oleoductul Druzhba, care este principala sursă de importuri de petrol a Ungariei, iar recent a aprobat oficial al șaselea pachet de sancțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News

Nu este clar ce se va întâmpla în acest caz cu rafinăriile care utilizează preponderent petrol rusesc, în special cele deținute de companii din Rusia, precum este cazul Petrotel, cu capacitate de 2,4 milioane tone, aproximativ 20% din capacitatea de rafinare din România. În cazul unei alte rafinării deținute de Lukoil în Europa, ISAB din Italia, este avansată ideea naționalizării.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult

Compania de stat Conpet, operatorul sistemului național de transport al petrolului prin conducte, a încheiat în luna mai un nou act adițional la contractul de transport de țiței produs în România, semnat în decembrie 2021 cu Petrotel Lukoil, prin care valoarea înțelegerii a fost diminuată de la 685,75 mii lei la 306 mii lei.

Acesta este al doilea act adițional semnat între cele două companii, după cel din luna martie, prin care valoarea contractului a fost diminuată cu peste 56%, de la 1,582 milioane lei la 685,75 mii lei, ca urmare a revizuirii anexei privind programul de transport de țiței produs în țară pentru anul 2022.

"Menționăm că această situație a apărut din motive independente de voința Petrotel Lukoil SA. Cantitatea de țiței de țară cu a cărei valoare s-a diminuat contractul susmenționat va fi transportată de Conpet SA către rafinăria Petrobrazi (a OMV Petrom – n.r.)", este explicația oferită de Conpet.

De altfel, în pofida declanșării războiului din Ucraina pe 24 februarie, Conpet a anunțat o majorare cu 9,2%, la 911 mii tone, a cantității de țiței din import transportate în primul trimestru.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună

Acest lucru ar sugera că, cel puțin Petrotel, client vechi al singurului producător de petrol din România, OMV Petrom, a prelucrat mai mult petrol rusesc.

Ceea ce se întâmplă de altfel și în Bulgaria. Dacă în primul trimestru al acestui an doar 63% din țițeiul rafinat la Burgas era de origine rusă, începând cu luna aprilie, este prelucrat doar țiței rusesc, deoarece oferta de pe piață cu țiței alternativ este extrem de limitată din cauza cererii crescute pentru acesta, cauzată de posibilitatea introducerii unui embargo asupra petrolului rusesc, susține Lukoil Bulgaria.

Similar, ISAB, cea mai mare rafinărie din Italia, deținută tot de Lukoil, obișnuia să cumpere 30-40% din materia primă din Rusia, restul provenind de pe piețele internaționale. Însă unul din efectele sancțiunilor impuse de statele occidentale este că ISAB este nevoită să cumpere aproape tot țițeiul brut de la proprietarul rus Lukoil, din cauză că băncile internaționale nu îi mai acordă credite. “Deoarece nu primim credite de la nivel internațional, nu putem cumpăra țiței din altă parte”, a declarat Claudio Geraci, directorul general al al ISAB, care va fi foarte probabil naționalizată de statul italian. Potrivit acestuia, din cauza lipsei creditelor bancare, și companiile care lucrează cu ISAB nu vor mai fi plătite.

Cantitățile de țiței românesc prelucrate la Petrotel Ploiești erau oricum mici, comparativ cu cele de petrol provenit din import. Potrivit datelor Conpet, anul trecut, compania a transportat la Petrotel doar 11.371 de tone de țiței intern, în vreme ce transporturile de țiței importat în beneficiul rafinăriei deținute de ruși s-au ridicat la aproape 2,16 milioane tone.

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
petrotel
burgas
isab
petrol
țiței
import