La toamnă va fi angajat supervizorul lucrărilor de finalizare a mult-întârziatei centrale noi de 430 MW de la Iernut. Cine se bate să fie ″Cerber″ pentru Romgaz

La toamnă va fi angajat supervizorul lucrărilor de finalizare a mult-întârziatei centrale noi de 430 MW de la Iernut. Cine se bate să fie ″Cerber″ pentru Romgaz
scris 24 iul 2023

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, a primit 3 oferte la licitația prin care vrea să achiziționeze servicii de management de proiect și supervizare a lucrărilor de finalizare și a manevrelor de punere în funcțiune a mult-întârziatei centrale noi pe gaze în ciclu combinat de la Iernut, cu putere instalată de 430 MW.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Procedura de achiziție a fost inițiată în mai, la circa o lună după ce Romgaz a încheiat contract de peste 83 milioane euro cu spaniolii de la Duro Felguera și românii de la Romelectro, de proiectare și execuție lucrări în vederea terminării centralei, care ar fi trebuit să fie gata încă din urmă cu mai bine de 3 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Fundația Pro Economica, având sprijinul Guvernului Ungariei, a inaugurat un hotel în Sovata CITEȘTE ȘI FOTO Fundația Pro Economica, având sprijinul Guvernului Ungariei, a inaugurat un hotel în Sovata

Valoarea estimată a contractului de supervizare a lucrărilor de la Iernut, calculată în urma unei consultări a pieței, este de 15,66 milioane lei plus TVA, adică circa 18,6 milioane lei cu tot cu taxă. Contractul va fi atribuit cel mai devreme în toamnă, data limită de evaluare a ofertelor fiind 12 septembrie 2023.

Romgaz a primit 3 oferte. Unul dintre candidați este firma de certificare industrială TUV Austria România SRL, subsidiară a TUV Austria Holding AG. Aceasta a prestat și serviciile de evaluare a stadiului lucrărilor de la Iernut și de întocmire a caietului de sarcini pentru un nou contract destinate finalizării acestora, în 2021, când Romgaz se pregătea să rezilieze deal-ul inițial cu Duro Felguera și Romelectro din cauza întârzierilor și neînțelegerilor. Acesta fusese semnat în 2016 la valoarea de 320 milioane euro cu tot cu TVA.

Măsuri fiscale propuse - eliminarea cotei de 5% TVA (hotelierii rămân cu 9%) și a scutirii de contribuție sănătate în agricultură, alimentar și construcții, majorarea salariului minim, schimbare PFA. Noi restricții la microfirme- surse CITEȘTE ȘI Măsuri fiscale propuse - eliminarea cotei de 5% TVA (hotelierii rămân cu 9%) și a scutirii de contribuție sănătate în agricultură, alimentar și construcții, majorarea salariului minim, schimbare PFA. Noi restricții la microfirme- surse

Un alt ofertant este compania americană de consultanță și management în construcții Hill International, înființată în 1974 și dezvoltată puternic în deceniul următor, odată cu avântul proiectelor de construire de centrale nucleare din SUA. Printre cele mai importante contracte din ultimii ani ai companiei s-a numărat cel de supervizare a lucrărilor de înlocuire a masivei rețele de conducte de gaze din Cleveland, Ohio. În România, cei de la Hill International furnizează asistență tehnică pentru lucrările de finalizare a stației de epurare a apelor de la Glina, precum și pentru un proiect de dezvoltare a infrastructurii de apă din județul Galați.

Hill International s-a înscris la licitația pentru Iernut cu subsidiarele sale din România și Olanda. Din consorțiu mai face parte și firma românească de arhitectură Proiect Consulting SRL a lui Gabriel Purice, președintele Bursei Române de Mărfuri (BRM), condusă de arhitectul Cristian Stroe. 

EXCLUSIV Petre Niculae, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuințe din România, pregătește sute de apartamente premium în zona Aeroportului Băneasa, motivat de un plan al primăriei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Petre Niculae, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuințe din România, pregătește sute de apartamente premium în zona Aeroportului Băneasa, motivat de un plan al primăriei

Al treilea ofertant este asocierea formată din firma de inginerie și consultanță tehnică Konsent din Iași, controlată și condusă de Paul Savin, care a lucrat și în trecut la Iernut, și compania poloneză cu același profil MGGP, care are în palmares, printre altele, mai multe proiecte de conducte de gaze din Polonia.

Fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, declara luna trecută că lucrările de finalizare a centralei de la Iernut ar putea începe la 1 iulie anul acesta, adăugând că și-ar dori ca aceasta să fie pusă în funcțiune în iulie 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz noua centrala iernut
romgaz iernut
lucrări finalizare centrala iernut