Eurodeputații au respins propunerea privind plafonarea veniturilor excepționale ale producătorilor de electricitate

Eurodeputații au respins propunerea privind plafonarea veniturilor excepționale ale producătorilor de electricitate
scris 19 iul 2023

Comisia pentru energie din Parlamentul European a decis să respingă o propunere care viza plafonarea veniturilor excepționale generate de producătorii de electricitate, în situația în care Europa se va confrunta cu o nouă criză energetică, o propunere care s-a lovit de opoziția acerbă a industriei energetice, transmite Reuters.

Uniunea Europeană negociază în prezent o reformă a pieței sale de electricitate, în ideea de a extinde energiile regenerabile și a-i proteja pe consumatori de creșteri bruște de prețuri, cum au fost cele înregistrate anul trecut după invadarea Ucrainei de către Rusia, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Nuclerelectrica va vinde Republicii Moldova din producția viitoarelor unități 3 și 4 de la Cernavodă și din cea a mini-reactoarelor SUA ce vor fi instalate la Doicești CITEȘTE ȘI FOTO Nuclerelectrica va vinde Republicii Moldova din producția viitoarelor unități 3 și 4 de la Cernavodă și din cea a mini-reactoarelor SUA ce vor fi instalate la Doicești
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Comisa pentru energie din Parlamentul European a ajuns miercuri la o poziție comună care nu include o plafonare a veniturilor.

Nicolas Gonzalez Casares, principalul negociator al Parlamentului European cu privire la reforma pieței de electricitate, a propus anterior plafonarea veniturilor, în ideea de a strânge bani pe care țările membre ar fi putut să îi folosească pentru a-i proteja pe cetățeni de facturile ridicate. Însă în cele din urmă propunerea nu a strâns suficient sprijin, chiar dacă a fost susținută de o serie de grupuri parlamentare, inclusiv de Verzi.

Industria energetică s-a opus ideii plafonării veniturilor excepționale ale centralelor electrice, susținând că aceasta i-ar descuraja pe investitori într-o perioadă în care este nevoie de investiții mari în capacități de producție a energiei cu emisii reduse de carbon.

Începând din luna decembrie 2022 și până în luna iunie 2023, plafonul temporar impus de UE a permis colectarea veniturilor mai mari de 180 de euro/Megawatt oră pe care producătorii le generau de pe urma vânzării de electricitate pe piață.

Naomi Chevillard, responsabil de reglementare la asociația reprezentativă SolarPower Europe, a dat vina pe această măsură pentru încetinirea pieței europene a contractelor bilaterale directe (PPA) în 2022. "A rezultat o contracție de 21% a pieței PPA în 2022 din cauza incertitudinilor de reglementare", a spus Naomi Chevillard.

UE cere României, Ungariei și Croației să dea raportul pe tema energiei verzi CITEȘTE ȘI UE cere României, Ungariei și Croației să dea raportul pe tema energiei verzi

Potrivit Agenției Internaționale a Energiei, prețurile angro la electricitate au scăzut semnificativ de la valorile record de peste 700 de euro pentru un Megawatt oră înregistrate în luna august a anului trecut, dar cu toate acestea prețul mediu în Europa este în continuare mai mult decât dublu față de cel din 2019.

Parlamentul European și statele membre UE trebuie să negocieze forma finală a reformei pieței de electricitate și intenționează să ajungă la un acord înainte de alegerile europarlamentare de anul viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
venituri
energie