Un număr de 17 producători de energie electrică vor vinde de la 1 ianuarie 2023 curent electric angro la prețul fix reglementat de 450 lei/MWh bursei de profil OPCOM, care îl va revinde la același preț unui număr de 84 de companii, cuprinzând furnizori cu clienți finali în portofoliu, operatorul de transport și sistem Transelectrica și operatorii de distribuție, prin așa-numitul ″mecanism de achiziție centralizată de energie″, cu ″achizitor unic″ OPCOM, instituit de Guvern prin ordonanță de urgență la finalul săptămânii trecute.
Cele două liste, cea cu vânzători și cea cu cumpărători, au fost întocmite acum.
Interesant este că unele companii se regăsesc pe ambele liste. Acestea sunt Complexul Energetic Oltenia, Electrocarbon, Elsid, Hidroelectrica, Luxten Lighting Company, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Petrotel Lukoil, Romgaz și Uzinsider General Contractor.
Explicația este că, pe lângă statutul de producători de energie, aceste societăți au și licențe de furnizori, iar OMV Petrom - și pe cea de operator de sistem închis de distribuție a electricității.
De asemenea, pe lista beneficiarilor de energie la preț reglementat de 450 lei/MWh se numără și mari consumatori industriali ce dispun și de licențe de furnizori și vând energie companiilor din același grup, respectiv Alro Slatina și Liberty Galați, dar și dezvoltatori și operatori imobiliari cu licențe de furnizare, care refacturează energie chiriașilor, precum Cotroceni Park sau Anchor Grup. Liberty Galați și Cotroceni Park au de asemenea și licențe de operatori de sisteme închise de distribuție.
Listele pot fi văzute aici.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Care sunt cele mai bogate comune din RomâniaInsolită este și prezența doar pe lista furnizorilor beneficiari de energie la preț reglementat de 450 lei/MWh a Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică și electrică al Bucureștiului. Compania nu este obligată să vândă OPCOM la respectivul preț, întrucât alimentează cu energie termică sistemul centralizat de încălzire al Capitalei, însă poate cumpăra la preț preferențial, în baza licenței de furnizor și a faptului că are clienți finali.
În aceeași situație se află și jucătorul major din industria lemnului Egger Romania, care este și producător de energie din surse regenerabile beneficiar de certificate verzi (deci scutit de vânzare către OPCOM la 450 lei/MWh), prin centrala în cogenerare pe biomasă omonimă, și furnizor, și distribuitor de electricitate.
CITEȘTE ȘI The Sunday Times lansează un ghid al Bucureștiului: A scăpat de cătușele din epoca sovietică. Rivalizează cu Praga și Budapesta. Ce se recomandăPe lista furnizorilor beneficiari figurează și alte companii ce dețin (ele sau grupurile din care fac parte) unități de producție de energie regenerabilă, cum ar fi Alive Capital, East Wind Farm, Eol Energy, Ewind, Green Vision Seven, Grenerg, Hermes Energy International sau Monsson Trading.
Și dezvoltatorul și operatorul de parcuri logistice Warehouses De Pauw (WDP), al cărui principal acționar este una dintre cele mai bogate familii din Belgia, va beneficia de energie la 450 lei/MWh, din postura de furnizor cu clienți finali.