Irlanda va renunța în totalitate la investițiile publice în combustibili fosili, potrivit unui proiect de lege aprobat joi în Parlament. Inițiativa, prima de acest fel din lume care beneficiază de sprijinul parlamentarilor, trebuie să treacă și de analiza Comitetului de Finanțe pentru a putea deveni lege.
Odată intrată în vigoare, Legea va forța Fondul Strategic de Investiții al Irlandei să își vândă, într-un interval de cinci ani, toate participațiile la companiile din minerit, petrol și gaze naturale. Fondul administrează active în valoare totală de 8 miliarde de euro, scrie The Independent.
Potrivit deputatului Thomas Pringle, inițiatorul proiectului, votul de joi este un mesaj pentru marile companii, ale căror “manipulări continue” privind impactul omului asupra mediul înconjurător, precum și “practicile de lobby controversate“ pe lângă politicieni din întreaga lume “nu vor mai fi tolerate“.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Nu putem să le acceptăm acțiunile, în condițiile în care milioane de oameni săraci din națiuni subdezvoltate duc greul schimbărilor climatice, fiind supuși foametei, migrației masive și revoltelor civile cauzate de aceste schimbări“, a declarat Pringle.
Votul parlamentarilor irlandezi contrastează puternic cu politicile promovate de noul președinte american. La doar câteva ore după ce a fost învestit în funcție, Donald Trump a ordonat ștergerea paginii dedicate schimbărilor climatice de pe site-ul președinției și înlocuirea programului lansat de administrația Obama pentru reducerea poluării și a subvențiilor pentru producătorii de combustibili fosili cu un plan în domeniul energetic, prin care s-a angajat să “îmbrățișeze revoluția petrolului și gazelor de șist” și să revitalizeze industria mineritului.