Președintele iranian Hassan Rohani a declarat luni că țara sa ar putea să rămână în Acordul de la Viena în dosarul nuclear iranian, chiar dacă Statele Unite se retrag din el - cu condiția ca celelalte părți să garanteze așteptările Teheranului, relatează AFP.
”Fie ceea ce vrem noi în cadrul acordului nuclear este asigurat de partea neamericană, fie lucrurile nu așa stau și atunci ne urmăm propriul drum”, a declarat Rohani, potrivit site-ului președinției iraniene, scrie News.ro.
Președintele american Donald Trump urmează să anunțe până pe 12 mai dacă își retrage țara din acordul în dosarul nuclear iranian încheiat în iulie 2015 la Viena între Republica islamică și Grupul 5+1 - China, Franța, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite și Germania.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rohani a avertizat duminică cu privire la faptul că Washingtonul va regreta ”ca niciodată” dacă Statele Unite părăsesc acest acord, așa cum amenință Trump de luni de zile.
”Ne-am gândit la toate scenariile și am luat măsuri adecvate. Statele Unite vor fi principalele perdante în această afacere”, a reiterat luni Rohani, referindu-se la acordul căruia i-a fost unul dintre principalii artizani din partea iraniană.
Joi, un consilier al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat că Iranul va părăsi acordul dacă Washingtonul iese din el.
Liderii iranieni au poziții divergente în acest dosar - ultraconservatorii urmează o linie foarte dură, în timp ce Rohani și ministrul său de Externe Mohammad Javad Zarif au rămas vagi pe tema naturii reacției iraniene.
Trump, care denunță în termeni extrem de duri Acordul de la Viena, încheiat în președinția predecesorului său Barack Obama, le-a dat europenilor ultimatum până pe 12 mai să găsească un nou text care să remedieze ”lacunele teribile” ale actualului text, amenințând că altfel Statele Unite se rerag.
Prin acest acord, Iranul declară solemn că nu caută să se doteze cu bomba atomică și acceptă să-și limiteze programul nuclear cu scopul de a prezenta lumii garanția că activitățile sale nucleare nu au scopuri militare.
În schimb, Republica islamică a obținut o ridicare - treptată și temporară - a sancțiunilor internaționale care i-au fost impuse din cauza acestui program și care i-au afectat puternic economia.
Regatul Unit, Germania și Franța au lăudat luni meritele acordului, într-o ultimă încercare de a-l convinge pe Trump să nu iasă din el, cu câteva zile înainte expirarea ultimatului.