Scăderea consumului de gaze naturale în România, ca urmare a închiderilor de combinate chimice, a limitării livrărilor către CET-uri și a vremii călduroase din ultimul trimestru al anului trecut, a dus la reducerea cu 16% a profitului net al Romgaz, la 1,18 miliarde lei. Cifra de afaceri a companiei s-a diminuat cu 9,8%, la 4,05 miliarde lei, astfel că producătorul de gaze controlat de statul român cu peste 70% din acțiuni și-a menținut o rată înaltă a profitabilității, de peste 29%.
"Menționăm faptul că, pentru determinarea profitului net de repartizat, profitul net al anului 2015 va fi majorat cu rezultatul reportat din anii precedenți, în sumă de circa 200 milioane lei", precizează Romgaz.
Potrivit raportului preliminar pe 2015 al Romgaz, evoluția nefavorabilă a consumului de gaze naturale în România a fost cauzată de înregistrarea unor temperaturi medii mai mari față de perioadele anterioare și de scăderea drastică a cererii de consum din industria chimică, îndeosebi din industria îngrășămintelor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Consumul de gaze naturale în România a înregistrat în trimestrul IV o scădere de circa 8% față de perioada similară a anului anterior, iar consumul anului 2015 este cu circa 4,5% mai mic decât cel înregistrat în anul precedent, conform datelor furnizate de ANRE (pentru perioada ianuarie-octombrie) și estimărilor companiei (noiembrie și decembrie) ", se arată în documentul citat.
În aprilie anul trecut, Ioan Niculae a oprit activitatea la toți cei 6 producători de îngrășăminte chimice din grupul Interagro, respectiv Donau Chem, Chemgas Slobozia, Viromet Victoria. Amurco Bacău, Nitroporos Făgăraș și Ga Pro Co Săvinești, ultimele trei intrând și în insolvență și având ca principal creditor compania-mamă Interagro. Ulterior, activitatea la Viromet a fost reluată.
Producția brută de gaze naturale a Romgaz a scăzut cu 1,8% față de 2014, la 5,563 miliarde metri cubi. Livrările de gaze din producția internă au scăzut cu peste 11%, la 4,4 miliarde metri cubi, iar livrările de gaze s-au prăbușit, cu o diminuare de nu mai puțin de 96%, de la 81,1 milioane mc în 2014 la doar 3 milioane metri cubi în 2015.
CITEȘTE ȘI Șeful companiei care dă credite cu dobânzi de peste 100% a încasat un bonus net de 164.322 lei în 2014"Vânzarea de către Romgaz a unor cantități de gaze diminuate față de aceeași perioadă a anului trecut este cauzată de diminuarea consumului de gaze naturale al României, din cauzele menționate anterior, limitarea consumurilor pentru o parte din clienții care utilizează gazele la producerea de energie electrică, datorită capacității reduse de plată și cantitățile mai mici de gaze extrase din depozite, datorită temperaturilor ridicate în trimestrul IV 2015", se precizează în raport.
Romgaz arată în raport că, anul trecut, s-a consolidat procesul de stabilizare a potențialului de producție, la nivelul de 15,6 milioane metri cubi/zi, fiind astfel anulat declinul natural al producției. Investițiile totale realizate de companie au fost în valoare de 925 milioane lei, mai mici față de cele din anul 2014 (1,086 miliarde lei), ca urmare a scăderii investițiilor specifice și amânarii unor lucrări.
Pe de altă parte, investițiile în explorare au înregistrat o creștere semnificativă, de circa 31%, de la 428 la 560 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Percheziții la sediul Carrefour din Franța, într-o anchetă privind prețurile retailerilor în relația cu fermierii"În cadrul activității de explorare (onshore) au fost finalizate lucrările de achiziție seismică 3D (realizarea ultimilor 900 kmp, dintr-un total de 4.000 kmp) angajate în fața statului român, au fost continuate lucrările de evaluare și dezvoltare, prin forajul a 10 sonde, pentru valorificarea unei resurse contingente cumulate de circa 4,5 miliarde metri cubi și realizarea unui număr de foraje de explorare care au permis punerea în evidență și verificarea (pozitivă) a unei resurse prospective de circa 12 miliarde metri cubi", se mai spune în raportul preliminar pe 2015 al Romgaz.
Anul trecut, Romgaz a efectuat ajustări de depreciere în legătură cu creanțele față de Electrocentrale București, în sumă de 238 milioane lei, respectiv Electrocentrale Galați, în sumă de 49 milioane lei.
Veniturile din investiții ale Romgaz au scăzut cu circa 44%, la 44,19 milioane lei, ca rezultat al diminuării dobânzilor, atât la depozitele bancare constituite de companie, cât și la titlurile de stat deținute de aceasta.