Ministerul Energiei a semnat primele 2 contracte de finanțare, cu fonduri UE nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a unor proiecte de construire și montare de instalații de stocare de energie electrică, în baza unei scheme de ajutor de stat cu buget total de peste 103 milioane euro.
″În această vară, am văzut toți cât de importante și necesare sunt investițiile în capacitățile de stocare a energiei electrice. Pe lângă rolul în echilibrarea sistemului, capacitățile de stocare ne permit să putem beneficia energia ieftină și verde produsă de parcurile solare și eoliene și atunci când nu bate soarele sau nu bate vântul. Astfel, vom avea o energie mai sigură și mai ieftină. Astăzi am semnat primele două contracte din apelul lansat ca parte a PNRR - investiția 4.3″, a declarat ministrul de resort, Sebastian Burduja.
Unul dintre beneficiarii cu care s-a semnat contract este grupul de furnizare, distribuție și producție de energie electrică Electrica SA, listat la Bursa de Valori București și la care Ministerul Energiei este cel mai mare acționar, cu 49,8% din capital. Acesta are un proiect de construire a unei instalații de stocare de energie în comuna Fântânele, din județul Mureș, cu capacitate de aproape 70 MWh.
Valoarea totală a proiectului este de circa 21,8 milioane euro plus TVA, din care valoarea fondurilor nerambursabile reprezintă 3,4 milioane euro.
Al doilea contract a fost semnat cu Renovatio Trading, pentru un proiect de stocare de aproape 61 MWh dezvoltat la Toplița, în județul Harghita. Ajutorul de stat este în sumă de peste 3 milioane euro.
Compania, parte a grupului omonim cu activități multiple în energie care în ultimele luni a perfectat mai multe tranzacții majore cu OMV Petrom (despre care Profit.ro a relatat aici, aici și aici), este deținută, ca beneficiari reali, de Silviu-Bogdan Mihalcea-Călinescu (35,28%), entitatea juridică Terravis Limited din Cipru (30,8%), Eduard Marius Ciucu (20%), Aurel Florin Arion (9,24%), Alexandru Ioan Teodorescu (3,96%) și Adrian Preda (0,72%), potrivit termene.ro.
CITEȘTE ȘI Exim cedează către BID activități de sprijinire a dezvoltării regionale, utilităților și infrastructurii. Ministerul Finanțelor vrea să folosească temporar miliarde din PNRR pentru alte proiecte cu fonduri UELa apelul PNRR pentru stocare au fost depuse în total 156 de proiecte, din care 38 au fost declarate admise (13 sigur, restul în funcție de buget) și 118 respinse, după cum a relatat Profit.ro.
Recent, Ministerul Energiei a aprobat o nouă schemă de ajutor de stat pentru investiții în stocarea de energie electrică, de această dată cu finanțări nerambursabile provenite din Fondul de Modernizare al UE. Valoarea ajutorului de stat va putea acoperi 100% cheltuielile eligibile. Un solicitant va putea depune unul sau mai multe proiecte, însă subvenția totală acordată unei singure întreprinderi nu va putea depăși 10 milioane de euro. Bugetul schemei este de 150 milioane euro și se estimează un număr de circa 15 beneficiari.