O companie din România controlată în proporții egale de subsidiare ale CWP Global și Renalfa IPP este aproape de demararea lucrărilor de construire la un proiect de parc fotovoltaic amplasat în județul Olt, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Unitatea de producție de energie regenerabilă solară este gândită să aibă o putere instalată de 134 MW, cu localizare în comuna olteană Studina.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Până la finalul anului 2022, compania dezvoltatoare, Grup Blauer București SRL, a fost deținută de Carla Sandu (34,28%), Ion Cârciumaru (30%), Bogdan Stelea, fostul mare portar al echipei naționale de fotbal a României (21,43%), Telma Margarida Vărzan și Mihai Leonard Rotaru, proprietarul Rotary Construcții (câte 7,145%).
Atunci, firma a fost preluată integral de către vehiculul investițional înregistrat în Luxemburg CWP Europe SARL, parte a grupului CWP Global, dezvoltator de unități de producție de energie regenerabilă cu afaceri pe 4 continente, înființat în 2006, care a inițiat în România proiectul parcului eolian Cogealac-Fântânele, vândut în 2008 cehilor de la CEZ și preluat în 2020 de australienii de la Macquarie.
În martie anul trecut, CWP anunța că parcul fotovoltaic Studina ar putea intra în operare comercială la finalul lui 2024, însă la acel moment se preconiza ca lucrările să înceapă în 2023. Pe de altă parte, documentele de racordare ale proiectului indică drept dată estimată de punere în funcțiune finalul anului 2025.
În vara anului trecut, cei de la CWP au cedat 50% din capitalul Grup Blauer București unei subsidiare a Renalfa IPP, companie dezvoltatoare de proiecte regenerabile și de electromobilitate înregistrată în Austria, dar deținută și condusă de antreprenori bulgari. Renalfa controlează, printre altele, operatorul de stații de încărcare de mașini electrice Eldrive.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO În următoarele ore va fi deschisă integral prima centură rutieră din acest anRenalfa IPP a anunțat la jumătatea lunii trecute punerea în funcțiune a celei mai mari instalații de stocare de energie electrică din Bulgaria, totodată una dintre cele mai mari din Europa de Est, de 25 MW/55 MWh, asociată cu un parc fotovoltaic de 33 MW de lângă localitatea Razlog, din sud-vestul Bulgariei.
Compania a menționat atunci că are planuri similare de stocare și pentru România și Ungaria.