Factura la electricitate pentru românii cu consum mic, care acum plătesc 0,68 lei pe kWh, ar putea crește cu 100% de la 1 aprilie 2025, după ce schema de plafonare/compensare va expira, arată calculele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).
În prezent, facturile sunt plafonate în funcție de consum: 0,68 lei pentru consumul sub 100 kWh (unde intră majoritatea consumatorilor, în jur de cinci milioane), 0,8 lei pe kWh pentru cei cu consum între 100 și 250 kWh, și 1,3 lei pe MWh, pentru cei cu consum mai mare, scrie Hotnews.ro.
Având în vedere costurile din piață, furnizorii spun că prețul 0,68 lei pe MW nu acoperă toate cheltuielile, iar revenirea la piața liberă va duce la o creștere serioasă a facturilor pentru cei care până acum plăteau acest preț.
„În valoare absolută, este vorba de circa 30 de lei, adică echivalentul unui pachet, unui pachet și jumătate de țigări. În valoare relativă, ar putea însemna 100%, în funcție de zona de distribuție unde se află clienții”, au arătat reprezentanții AFEER, într-o întâlnire cu presa.
Aceștia au făcut apel la autorități să simplifice schema de ajutor pentru consumatorii vulnerabili, pentru care această revenire la piața liberă ar însemna o povară în plus.
Pe de altă parte, plafonul maxim, de 1,3 lei pe kWh, este mai mare decât prețurile din piață, și în acest moment sunt peste 30 de oferte din partea furnizorilor cu preț mai mic.
Laurențiu Urluescu, președintele AFEER, avertizase încă din luna mai că revenirea la piața liberă necesită măsuri suplimentare pentru protecția consumatorilor vulnerabili.
Burduja: Cinci milioane de consumatori plătesc lunar o factură de 35 de lei
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spunea în luna februarie că cinci milioane de consumatori din România s-au încadrat la categoria de consum sub 100 kWh pe lună.
„Pentru energie electrică sunt peste cinci milioane de gospodării care plătesc lunar o factură de 35 de lei, o factură absolut rezonabilă”, a precizat el.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ România a semnat un memorandum cu gigantul Google. Planuri anterioare pentru un centru de date. Gigantul american ar investi peste 2 miliarde dolari. Se vrea centru regional, rival cu PoloniaÎntrebat despre anumite plafoane pentru consumatorii vulnerabili din martie 2025, ministrul a precizat că tema nu a fost încă discutată. „E foarte greu să estimăm ce se va întâmpla peste un an”, a precizat el.
Potrivit ministrului, dacă nu sunt mulțumiți de prețul oferit de un anumit furnizor, consumatorii își pot schimba foarte ușor contractele.
„Suntem într-o piață concurențială, când românii pot alege oferta cea mai bună, iar ofertele sunt transparente. Pe site-ul ANRE poți face o comparație de prețuri și la energie electrică și la gaze naturale”, a precizat Burduja.
Într-o conferință din luna martie, ministrul a arătat că, din punctul său de vedere, schemele de subvenționare ar trebui țintite pe anumite categorii socio-economice, după ce plafonarea va expira.
În România există în total circa 9 milioane de consumatori de electricitate și 3,5 milioane de consumatori de gaze.