Prețurile petrolului au crescut luni, iar petrolul Brent s-a apropiat de 87 de dolari pe baril, investitorii pariând că oferta globală va rămâne strânsă, deși limitările de producție ale producătorilor majori au fost parțial compensate de o creștere a producției libiene, transmite Reuters.
Cotația țițeiului Brent a crescut cu 42 de cenți, sau cu 0,5%, până la 86,48 dolari pe baril, iar în timpul tranzacțiilor a atins cel mai ridicat nivel din 3 octombrie 2018, de 86,71 dolari pe baril, scrie News.ro.
Prețul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, a crescut cu 53 de cenți, sau cu 0,6%, la 84,35 dolari pe baril, după ce a atins cel ridicat nivel din 10 noiembrie, de 84,78 dolari pe baril.
Tranzacțiile au fost reduse din cauza sărbătorii americane care îl comemorează pe luptătorul pentru drepturile civile Martin Luther King Jr.
”Optimismul continuă, deoarece OPEC+ nu oferă suficient petrol pentru a satisface cererea globală puternică”, a declarat un analist al Fujitomi Securities, Toshitaka Tazawa.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliați producători importanți, inclusiv Rusia, cunoscuți împreună sub numele de OPEC+, relaxează treptat reducerile de producție implementate atunci când cererea s-a prăbușit în 2020, din cauza pandemiei.
Dar mulți producători mai mici nu pot crește oferta, iar alții s-au ferit să pompeze prea mult petrol din cauza incetitudinilor provocate de Covid-19.
Între timp, producția totală de petrol a Libiei a revenit la 1,2 milioane de barili pe zi (bpd), potrivit National Oil Corp. Producția libiană a fost de aproximativ 900.000 bpd săptămâna trecută, din cauza blocării activității exploatărilor petroliere din vestul țării.
”Producția de petrol a Libiei a scăzut la 700.000 bpd la începutul anului, declin care a contribuit la creșterea prețurilor”, a declarat analistul Commerzbank Carsten Fritsch.
Preocupările legate de constrângerile de aprovizionare au depășit știrile despre posibila eliberare de petrol din rezervele strategice ale Chinei, a spus Tazawa.
Surse au declarat pentru Reuters că China intenționează să elibereze petrol din rezervele strategice în preajma sărbătorilor de Anul Nou Lunar, între 31 ianuarie și 6 februarie, ca parte a unui plan coordonat de Statele Unite pentru a reduce prețurile globale.
Ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a declarat luni că este prerogativa guvernului SUA să elibereze petrol din rezervele strategice.
Amenințările geopolitice intense la adresa aprovizionării susțin, de asemenea, sentimentul optimist, au spus analiștii.
Oficialii americani și-au exprimat vineri temerile că Rusia se pregătește să atace Ucraina dacă diplomația eșuează. Rusia, care a desfășurat 100.000 de militari la granița cu Ucraina, a publicat imagini cu forțele sale în mișcare.