INFOGRAFICE Nou record doborât în România - Prețul gazelor pentru această iarnă a sărit de 400 lei/MWh pe BRM. Experții estimează că va depăși nivelul astronomic de 550 lei/MWh. "Putem avea probleme reale."

INFOGRAFICE Nou record doborât în România - Prețul gazelor pentru această iarnă a sărit de 400 lei/MWh pe BRM. Experții estimează că va depăși nivelul astronomic de 550 lei/MWh. "Putem avea probleme reale."
scris 29 sep 2021

Penuria de gaze la nivel global, dar și local, se face simțită pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), unde prețul gazelor cu livrare în luna noiembrie și al celor pentru semestru I al anului viitor au sărit de 400 de lei/MWh, un nivel record pentru piața autohtonă, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Miercuri, s-au tranzacționat 3 GWh cu furnizare în luna noiembrie la un preț mediu ponderat de 403,65 lei/MWh (81,58 euro/MWh).

Urmărește-ne și pe Google News

În ziua precedentă, marți, au fost achiziționați 49,5 GWh cu livrare în primul trimestru al anului viitor la un preț de 421,99 lei/MWh (85,28 euro/MWh).

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

Comparativ, pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH, prețul gazului cu livrare în noiembrie era cu 2 euro mai redus, de 79,6 euro/MWh, iar cel pentru trimestrul 1 al anului viitor, cu 6 euro mai mic, de 79,1 euro/MWh.

Creșterea din ultimele zile poate fi explicată prin panica din rândul furnizorilor, urmare a deficitului de gaze naturale care se prefigurează în acest moment pentru iarna următoare, susține președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță.

În opinia sa, actuala situație nu poate fi explicată nici prin nivelul de gaze înmagazinate în România și nici nu este rezultatul vreunei politici a Gazprom.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

“Deficitul de gaze cu care ne vom confrunta în această iarnă va fi determinat de schimbarea fluxurilor de gaze din Balcani, situație care a adus România dependentă în principal de importul de gaze din Ungaria, printr-un punct de import mult prea mic față de necesitățile de import ale României în zilele de iarnă grea. Conform datelor de pe site-ul Transgaz, singurul punct de import unde există o rezervare de capacitate importantă pentru iarna 2021/2022, respectiv unde există contracte de achiziție gaze pentru România este la Csanadpalota. Asta face ca la iarnă să existe posibilitatea să avem probleme reale în asigurarea cu gaze a consumatorilor.

Acest aspect se vede foarte bine pe platforma BRM, unde orice rezervare de capacitate pe termen scurt în SNT aduce corecții ale prețului și imediat cum ajunge la sfârșit contractul de livrare, și apare din nou deficitul pentru următoarea perioadă, prețul crește și crește în ecarturi tot mai mari cu cât ne apropiem mai mult de sezonul rece”, afirmă Chisăliță.

Acesta consideră că principala cauză a creșterii imense, a prețului la gaze din ultima perioadă este cauzată de politiciile energetice ale României din ultimii 20 ani, care “nu au reușit să integreze România în niciuna din noile rutele ale fluxurilor de gaze Europene, dar nu au reușit nici să înțeleagă că iarna 2021/2022 nu va mai fi ca alte ierni din perspectiva alimentării cu gaze a României (urmare a reconfigurării punctelor prin care România poate importa gaze, dar și a comportamentului față de imporatori)”.

Prognozele pesimiste ale evoluției prețului gazului marfă arată că acesta poate să depășească valoarea astronomică de 550 lei/MWh în următoarele luni (o creștere de 8 ori a prețului față de anul 2020), dar chiar și la acestă valoare, probabil lipsa gazelor, dacă vom avea o iarnă grea, va fi cea mai mare problemă a sezonului rece, crede Chisăliță.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
gaze
brm
cegh
record