ULTIMA ORĂ Vîlceanu: Schema pentru compensarea scumpirilor la energie pe facturile populației va avea un cost la buget de peste 1 miliard lei. Banii - recuperați cu dividend special de la companii din energie unde statul e acționar

ULTIMA ORĂ Vîlceanu: Schema pentru compensarea scumpirilor la energie pe facturile populației va avea un cost la buget de peste 1 miliard lei. Banii - recuperați cu dividend special de la companii din energie unde statul e acționar
scris 21 sep 2021

Schema gândită de Guvern pentru compensarea scumpirilor la energie pe facturile populației, curent electric și gaze, va însemna un cost la buget de peste 1  miliard de lei, iar Guvernul intenționează să recupereze banii alocați în acest sens de la companiile din sectorul energetic la care este acționar, prin încasarea unui dividend suplimentar, a anunțat ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu. Costul estimat la peste un miliard de lei nu include și eventuale cheltuieli cu aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, o altă schemă de ajutor, dar care va fi disponibilă doar unor categorii ale populației cu venituri reduse.

"Rămâne de văzut care va fi impactul bugetar total, pentru că avem și o lege a consumatorului vulnerabil. Peste 1 milard de lei pentru această subvenționare la gaze și electricitate (schema pregătită de Guvern pentru subvenționarea prețului, n.r.)", a declarat ministrul la Digi24.

Urmărește-ne și pe Google News
Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit acestuia, costurile schemei de subvenționare vor fi recuperate prin perceperea unui dividend suplimentar de la companiile din energie la care statul este acționar și care înregistrează câștiguri mai mari în contextul creșterii prețurilor.

"Cea mai mare parte, sper că integral, de la companiile de energie și gaze. Sunt dividende pe care le încasăm de la companiile din energie și pe care le folosim pentru a ajuta oamenii să depășească această iarnă. Sunt dividende suplimentare", a spus Vîlceanu, întrebat de unde va lua Guvernul banii pentru a acoperi costul de peste un miliard de lei.

Facturi uriașe pentru curentul electric din Parlament CITEȘTE ȘI Facturi uriașe pentru curentul electric din Parlament

În mod normal, dividendele pentru anul 2021, an în care companiile din energie obțin câștiguri sporite ca urmare a majorării prețurilor la gaze și curent electric, ar urma să fie distribuite pe la mijlocul anului următor, după aprobarea situațiilor financiare anuale. Astfel, nu este clar modul și momentul la care statul va solicita acest dividend suplimentar companiilor. S-ar putea ca în așteptarea unor profituri mari anul următor, Guvernul să ceară un dividend suplimentar chiar de anul acesta, pe care companiile să îl achite, eventual, din rezervele financiare de care dispun.

Statul este acționar majoritar la companii importante din domeniu, cum ar fi Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, dar și acționar minoritar la unele companii. Unele dintre acestea sunt listate, altele nu. Cel mai probabil, Guvernul ar obține dividend suplimentar cel mai ușor și mai rapid de la companiile unde este acționar majoritar și poate lua decizia.

Un draft de ordonanță de urgență discutat în primă lectură săptămâna trecută de către Executiv prevede o schemă pentru compensarea scumpirilor la energie pe facturile populației, potrivit căreia gospodăriile cu consumuri de curent electric cifrate între 30 și 200 KWh lunar vor primi de la stat 18 bani/KWh în fiecare lună, sub formă de reducere a cuantumului de achitat pe factură, în timp ce, la gaze naturale, reducerea acordată va avea formă procentuală, de 25% din fiecare factură lunară, în limita unui consum anual de 1.200 metri cubi.

De compensațiile la energie electrică vor beneficia circa 13 milioane de români, care trăiesc în gospodării cu consum lunar între 30 și 200 KWh, a declarat, săptămâna trecută, ministrul Energiei, Virgil Popescu, după ședința de Guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
gaze
curent electric
facturi
dan vilceanu
ministerul finantelor