Consumatorii casnici din România achitau în luna decembrie a anului trecut printre cele mai mici prețuri absolute la energia electrică din Europa raportat la orașe-capitale, însă, raportate la puterea de cumpărare, acestea se numărau printre cele mai ridicate, arată un studiu al agenției de reglementare maghiare din domeniul energiei (MEKH), analizat de Profit.ro.
Astfel, în luna decembrie, consumatorii bucureșteni plăteau un preț final de 0,12 euro/KWh (0,60 lei/KWh), ceea ce îi situa pe poziția a 6-a în topul celor mai reduse prețuri achitate de cetățenii europeni din capitale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un preț mai mic era plătit doar de locuitorii a trei capitale non-euro (Kiev - 0,032 euro/KWh, Belgrad - 0,076 euro/KWh și Podgorița - 0,1 euro/KWh) și de cei ai două capitale europene (Budapesta - 0,1 euro/Kwh și Sofia - 0,12 euro/KWh).
De la 1 ianuarie, odată cu liberalizarea pieței de energie din România, situația însă se schimbă. Dacă în cazul consumatorilor care avea semnate contracte concurențiale prețul rămâne aproximativ același, în cazul celor care nu au semnat astfel de contracte se va majora cu aproximativ o pătrime, ca urmare a faptului că plătesc prețul pentru serviciu universal.
Prețul final achitat de locuitorii principalelor capitale din Europa în luna decembrie
Cum Enel, furnizorul pe București, avea deja semnate din decembrie aproximativ 70% din contracte pe piața concurențială și dacă presupunem că alți 5% au semnat în ultimele 2 luni astfel de contracte (la un preț mediu de 0,65 lei/KWh), rezultă că aproximativ 25% din bucureșteni vor achita în ianuarie prețul pentru serviciu universal.
CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibridPentru București, acesta este de 0,73 lei/KWh, ceea ce înseamnă că noul preț mediu achitat de bucureșteni în ianuarie ar fi de 0,63 lei/KWh (0,13 euro/KWh). La acest preț, consumatorii bucureșteni vor achita facturi mai mari și decât locuitorii capitalei Maltei.
Prețul final raportat la puterea de cumpărare achitat de locuitorii capitalelor europene
Dacă luăm însă în calcul prețul energiei electrice raportat la puterea de cumpărare, situația se schimbă radical, bucureștenii achitând cel de-al cincilea cel mai ridicat preț la nivel european.
Facturi mai ridicate, raportate la puterea de cumpărare, plătesc doar locuitorii Varșoviei, Pragăi, Berlinului și Lisabonei.