INFOGRAFIC România este astăzi cea mai scumpă piață spot de electricitate din Europa

INFOGRAFIC România este astăzi cea mai scumpă piață spot de electricitate din Europa
scris 23 ian 2024

România este astăzi cea mai scumpă piață spot de electricitate din Europa, fiind, alături de Bulgaria și Grecia, cea în care prețul energiei pentru ziua următoare (PZU) este mai mare de 100 euro/MWh, relevă datele analizate de Profit.ro.

De ce este important Volumele tranzacționate pe piața pentru ziua următoare (PZU) operată de OPCOM reprezintă jumătate din consumul intern. Furnizorii achiziționează energie pe PZU, pe care apoi o revând clienților finali. Producătorii interni sunt obligați să vândă energie la 450 lei/MWh furnizorilor care doresc să acopere consumul propriilor clienți la preț reglementat. Numai că au fost perioade în care prețul pieței s-a situat sub cel reglementat, iar în anumite momente, în special cele cu consum ridicat, producția curentă nu poate acoperi cererea, fiind importată energie prin mecanismul de cuplare european.

Urmărește-ne și pe Google News
România a redus semnificativ deficitul guvernamental în trimestrul al treilea, dar a fost pe primele locuri la creșterea datoriei CITEȘTE ȘI România a redus semnificativ deficitul guvernamental în trimestrul al treilea, dar a fost pe primele locuri la creșterea datoriei

Frigul din ultimele zile își face simțite efectele pe piața autohtonă, nivelul cererii atingând luni nivelul maxim al acestei luni. În plus, se pare că, cel puțin în perioade cu consum ridicat, capacitățile de producție din regiune nu sunt suficiente, ceea ce explică prețurile mari din Balcani din ultimele zile, comparativ cu cele din alte regiuni.

Dacă prețul mediu al energiei livrate marți în România, Bulgaria și Grecia a fost 100,88 euro/MWh (502,6 lei/MWh, cu 52,6 lei peste cel reglementat), cel din Germania a fost de două ori mai redus, de 52 euro/MWh, probabil ca urmare a producției ridicate de energie eoliană, iar cel din Franța de 57 euro/MWh.

Cel mai ridicat preț orar se înregistrează în intervalul 17:00-18:00, de 869,17 lei/MWh.

Vremea friguroasă din ultimele 2 zile, însă în special cea din dimineața zilei de luni, a ridicat nivelul consumului de electricitate la cel mai înalt nivel al acestei ierni, cu valoare instantanee de peste 8730 MW, relevă datele analizate de Profit.ro.

FOTO Ministrul Energiei a depus plângere penală după o manipulare video în care era prezentat ca promovând o falsă schemă de investiții Enel. Anterior, un sucevean s-a trezit fără niciun ban. Cum se pune în practică o fraudă cu investiții CITEȘTE ȘI FOTO Ministrul Energiei a depus plângere penală după o manipulare video în care era prezentat ca promovând o falsă schemă de investiții Enel. Anterior, un sucevean s-a trezit fără niciun ban. Cum se pune în practică o fraudă cu investiții

Luni, în apropierea orei 9:00, consumul instantaneu se ridica la 8.738 MW, iar producția, la 7.654 MW, fiind importați peste 1.000 MW pentru acoperirea cererii interne.

Consum instantaneu maxim precedent al acestei ierni fusese înregistrat pe 7 decembrie 2023, când a urcat la 8,710 MW.

Recordul istoric al consumului instantaneu a fost înregistrat în ianuarie 2017, respectiv 9.930 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
consum energie
pret
pzu
record
iarna