Prețul mediu zilnic al energiei cu livrare în ziua următoare, reprezentând aproximativ 40% din consumul intern, a atins un nou record absolut, depășind, pentru prima dată în istorie, valoarea de 300 euro/MWh (sau 1.500 lei/MWh), cu 100 de lei, sau 20 de euro/MWh, peste precedentul record, de luna trecută. Cu toate acestea, prețul din România este printre cele mai reduse din Europa, unde mai multe state au cotații de peste 350 euro/MWh.
De ce este important? Furnizorii achiziționează aproape jumătate din energia pe care apoi o revând consumatorilor finali de pe piața PZU la prețuri de 4-5 ori mai ridicate decât cele din facturile emise. Astfel, dacă potrivit contractelor semnate în prima jumătate a acestui an, prețul unui KWh facturat consumatorilor finali este de 0,3-0,4 lei, furnizorii achită în prezent un preț de 1,5 lei/KWh.
Drept urmare, prețul energiei electrice plătit de consumatorii finali se va majora, nu micșora cum promit politicienii, începând cu această primăvară, după expirarea perioadei de compensare și plafonare a prețului. Foarte probabil, prețul facturat (cu toate celelalte tarife și taxe) se va dubla.
Tensiunile geopolitice cu Rusia care ar putea afecta siguranța alimentării cu gaz a Europei, explozia prețului certificatelor de emisii, care se îndreaptă către 100 de euro pe tona de CO2, producția de energie eoliană insuficientă și o vreme mai rece decât de obicei pentru această vreme a anului sunt elementele care au condus prețurile la energie la un nivel nemaiîntâlnit până acum în Europa.
Precedentul record al prețului mediu zilnic a fost, așa cum a anunțat Profit.ro, pe 23 noiembrie, când prețul PZU a ajuns la 1.400 lei/MWh (282,8 euro/MWh), cu 100 lei sub cel înregistrat în prezent.
A fost spulberat și prețul mediu orar, pentru cele 4 intervale dintre orele 16 și 20 prețul sărind de 2000 de lei/MWh, pentru intervalul 17-18 fiind înregsitrat un maxim de 2103 lei/MWh.
Precedentul record orar fusese realizat tot pe 23 noiembrie, pentru energia livrată pe 24 noiembrie în intervalul orar 17-18, aceasta fiind tranzacționată cu 1.905 lei/MWh, cu nivelul maxim înregistrat miercuri pentru energia cu livrare în ziua de joi, 16 decembrie.
Prețurile și volumele orare tranzacționate miercuri pentru ziua următoare pe OPCOM
România, cu un preț record de de 302,58 euro/MWh, este cea de-a cincea cea mai ieftină piață PZU din Europa.
Prețuri mai reduse decât cele înregistrate pentru ziua de joi în România au doar Polonia, Bulgaria, Portugalia și Spania.
CITEȘTE ȘI Turiștii aleg să se distreze în Malta de Revelion, în loc să petreacă în România cu restricții orareElveția (368 euro/MWh), Serbia (358 euro/MWh) și Franța (353 euro/MWh) sunt cele mai scumpe piețe PZU din Europa.
Germania, mare producătoare de energie eoliană, înregistrează un preț record pentru piața sa de 344 euro/MWh.