Prețul mediu al energiei electrice pentru ziua următoare (PZU) a atins un nou record, de peste 1.000 lei/MWh, în creștere cu 5,4% față de cel înregistrat sâmbătă. Precedentul record data de pe 4 octombrie, când fusese raportat un preț mediu de 957,8 lei/MWh.
Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).
Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI
Prețul record de duminică, pentru energia cu livrare în ziua de luni, de 1.007,93 lei/MWh (sau 203,75 euro/MWh), nu este cel mai ridicat din Europa, în Grecia, Croația, Slovenia și Bulgaria fiind înregistrate prețuri mai mari decât cel din România, ceea ce arată deficitul de capacități de producție la nivel ional.
Cel mai ridicat preț european a fost cel de pe piața bulgară, de 211,29 euro/MWh.
CITEȘTE ȘI Altex, investiții de 15 milioane de euro, ȋn 2021, pentru consolidarea poziției de lider al pieței de retailMiercurea trecută, piața europeană a gazelor (care au ajuns și la prețuri de 150 euro/MWh) și cea a energiei electrice au avut o zi infernală. Prețul pentru ziua următoare (PZU) la electricitate din întreaga Europă fost unul extrem de ridicat, de peste 300 euro/MWh în majoritatea statelor din Europa occidentală. Numai pe piețele Polonia, România și Bulgaria au fost prețuri care s-au situat sub 200 de euro/MWh.
Prețurile spot pentru energia electrică livrată luni în întrega Europă (sursa: EnergyLive)
Luni dimineață, România importa peste 1500 MW și avea o producție de energie eoliană de aproximativ 500 MW (la o capacitate totală instalată de aproximativ 3000 MW) și una de energie solară de 200 MW (la o capacitate totală instalată de aproximativ 1400 MW).
Pentru ca producția internă să acopere consumul autohton, ar fi necesară instalarea de capacități producție regenerabile considerabile.
CITEȘTE ȘI VIDEO Cîțu promite plafonarea prețurilor la energie de către un Guvern PNL cu puteri deplineÎn absența unor capacități de stocare, la raportul de luni dintre energia produsă și capacitățile instalate, pentru a acoperi importurile de 1.500 MW și producția din cărbune (la care se va renunța în viitor ca urmare a legislației europene) de aproximativ 1.000 MW, ar trebui instalate capacități suplimentare de energie eoliană de 15.000 MW (de 5 ori mai ridicate decât în prezent) sau de energie solară de 17.500 MW (de 12,5 ori mai mari decât cele actuale).
Cacitațile instalate ale grupurilor de producție energie electrică (Sursa: Translelectrica)
Tot duminică a fost înregistrat și recordul prețului orar al energiei tranzacționate pe piața PZU operată de OPCOM, pentru cea furnizată luni în intervalul 19:00-20:00, de 1.535 lei/MWh.
Ponderea energiei tranzacționate pe PZU reprezintă aproximativ 50% din energia consumată în România.