Independența energetică a avut viață scurtă. Importul de gaze din Rusia a crescut cu 500% în primele 8 zile ale anului. Conflictul cu Ucraina ne poate afecta

Independența energetică a avut viață scurtă. Importul de gaze din Rusia a crescut cu 500% în primele 8 zile ale anului. Conflictul cu Ucraina ne poate afecta
scris 10 ian 2017

Importurile de gaze din Rusia s-au majorat de șase ori (cu 485%, mai exact) în primele 8 zile ale lui 2017 comparativ cu perioada similară a anului trecut, ca urmare a vremii geroase care a străbătut România și a reducerii producției celor doi mari producători autohtoni, Romgaz și OMV Petrom.

Reducerea producției Romgaz și OMV Petrom este rezultatul scumpirii artificiale a gazului intern, scumpire cauzată de introducerea impozitului pe veniturile realizate din liberalizarea pieței gazelor. Scumpirea gazului intern l-a făcut pe acesta necompetitiv în raport cu gazul de import, care a beneficiat de pe urma ieftinirii petrolului din ultimii ani.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă în perioada 1-8 ianuarie 2016 România importa un volum de gaze echivalent unei energii totale de 164,1 Mwh, în perioada similară a acestui an importurile au fost echivalente unei energii de 6 ori mai mare și anume 961,1 Mwh.

Majorare a importurilor cu 62,2% față de prima zi a anului

Raportat la evoluția din acest an, importul de gaze din Rusia s-a majorat într-o singură săptămână cu 62,2%.

Dacă pe 1 ianuarie, România importa volume de gaze echivalente unei energii de 102,5 Mwh, pe 8 ianuarie, prin cele două puncte de interconectare destinate importului, Medieșul Aurit și Isaccea Import, au intrat în România volume de gaz echivalente unei energii de 165,3 Mwh. Volumul importat pe 8 ianuarie reprezintă 22,2% din totalul consumului de 742 Mwh (din care 568,2 consumul clienților distribuitorilor, iar 174,5 Mwh - consumul clienților racordați direct la Sistemul Național de Transport - SNT).

Un nou record istoric

Consumul de pe 8 ianuarie reprezintă un nou record istoric, depășindu-l cu 2,3 MWh pe cel de pe 7 ianuarie, prima zi a actualei perioade geroase, când, așa cum anunța Profit.ro, consumul de gaze naturale al României a atins maximul ultimilor 27 de ani (din decembrie 1989).

Ieri, noul ministru al energiei, Toma Petcu, a confirmat articolul publicat de Profit.ro, anunțând că “pe gaze, se estimează de către cei de la Sistemul Energetic Național că vom ajunge la un consum de 72-74 de milioane metri cubi, consum istoric. Până acum nu s-a mai ajuns, maximul fiind de 71,2 (milioane mc)”. Maximul la care se referă ministrul a fost înregistrat anul trecut, pe 20 ianuarie, când temperaturile mimime au coborât sub -20 de grade C pe timpul nopții, iar distribuitorii au anunțat ca au furnizat 523,2 Mwh, în timp ce clienții alimentați direct din SNT au consumat 144,3 MWh.

RECORD Consumul de gaze a atins maximul ultimilor 27 de ani pe 7 ianuarie, prima zi a actualei perioade geroase CITEȘTE ȘI RECORD Consumul de gaze a atins maximul ultimilor 27 de ani pe 7 ianuarie, prima zi a actualei perioade geroase

Ministrul a mai precizat că, în prezent, 20% din consumul de gaze al țării vine din import, spune Petcu. Astfel, dintr-un consum de peste 70 milioane metri cubi pe zi, 16 milioane mc sunt asigurate de importurile din Rusia. Cifrele avansate de ministru se refereau la ziua de 7 ianuarie, când volumul de gaz importat a fost echivalentul unei energii de 150,3 Mwh, și anume 20,25% din totalul volumului de gaz consumat. Pe 8 ianuarie, volumul de gaz importat din Rusia s-a majorat cu 10%.

Retrageri din depozite

Importul nu a fost însă suficient pentru a acoperi cererea, fiind efectuate și trageri din depozitele de gaze din România. De exemplu, zilnic a fost extras un volum echivalent unei energii de 19,8 MWH din depozitul de la Târgu Mureș, aparținând SC Depumureș SA în perioada 1 ianuarie - 8 ianuarie 2017.

Noul ministru al energiei se declară liniștit, susținând că în prezent sunt înmagazinate în depozite 1,6-1,8 miliarde metri cubi gaze, iar capacitatea de extracție este de 26 milioane metri cubi pe zi. ”Gazele din depozit ajung pentru toată iarna”, a afirmat Petcu.

Conflictul Rusia-Ucraina ar putea afecta importul de gaz… și prețul

Vremea pare a ține cu ministrul, următoarea perioadă fiind una mai puțin rece. Numai că, în eventualitatea revenirii unei vremi geroase, România ar putea fi nevoită să găsească soluții la importul de gaze din Rusia. Și asta pentru că, volumele de gaze din Rusia către Europa (inclusiv România) ar putea fi diminuate. Rusia susține că Ucraina fură din gazul pe care Gazprom îl exportă prin intermediul gazoductelor ucrainene către Europa, în timp ce Ucraina susține că Kremlinul a alocat mai multe gaze încălzirii propriilor cetățeni și a redus volumul care tranzitează Ucraina. Indiferent cine are dreptate, o nouă perioadă geroasă în Europa ar putea crea probleme statelor europene, inclusiv României (care anul trecut se visa independentă energetic) în ceea ce privește alimentarea cu gaze.

România va plăti un preț mai mare pentru gazul rusesc de la 1 ianuarie 2017. ANRE anticipează că 40% din gazele consumate în această iarnă vor fi importate CITEȘTE ȘI România va plăti un preț mai mare pentru gazul rusesc de la 1 ianuarie 2017. ANRE anticipează că 40% din gazele consumate în această iarnă vor fi importate

Iar prețul acestora de import s-ar putea modifica dacă Gazprom se ține de cuvânt. La mijlocul lunii decembrie, CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, anunța că rușii vor majora prețurile percepute pentru gazul exportat în Uniunea Europeană în primul trimestru al acestui an, ca urmare a tendinței ascendente a prețului petrolului, rezultată în urma acordului de micșorare a producției semnat de statele membre ale cartelului OPEC, dar și de Rusia și de alte state non-membre.

viewscnt
Afla mai multe despre
import
gaze
consum
record
rusia