Încă un stimulent pentru raționalizare: debranșarea rău-platnicilor de la curent și gaze - interzisă din nou, pentru casnicii vulnerabili și cei cu consum mic plus maxim 6 facturi restante

Încă un stimulent pentru raționalizare: debranșarea rău-platnicilor de la curent și gaze - interzisă din nou, pentru casnicii vulnerabili și cei cu consum mic plus maxim 6 facturi restante
scris 5 oct 2021

Consumatorilor casnici de energie electrică și gaze naturale definiți drept vulnerabili în Legea de protecție socială a lor publicată recent în Monitorul Oficial, dar și acelor gospodării ale populației care consumă lunar, în medie, mai puțin de 100 KWh de curent și 1.000 KWh de gaze și nu acumulează mai mult de 6 facturi lunare de consum neachitate nu li se va putea întrerupe alimentarea cu energie și gaze de către operatorii de transport și distribuție de profil pe perioada stărilor de alertă, urgență sau asediu, potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat și aflat acum la comisiile Camerei Deputaților, cameră decizională.

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Este vorba despre proiectul legii de aprobare a ordonanței de urgență din august prin care Guvernul a abrogat măsura de interzicere a deconectării sau debranșării tuturor consumatorilor de energie electrică și gaze naturale pe perioada stării de alertă, măsură adoptată primăvara trecută.

Urmărește-ne și pe Google News
UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Pe perioada stării de alertă sau a măsurilor excepționale prevăzute la art. 93 din Constituție (starea de urgență sau de asediu – n.r.), se interzice deconectarea de către operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale pe motiv de neplată a facturii și se asigură continuitatea fumizării serviciilor următoarelor categorii de clienți casnici: a) consumatorului vulnerabil de energie, defmit prin Legea nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 891 din 16 septembrie 2021; b) consumatorului final casnic de energie electrică ce are un consum mediu lunar, raportat la un an calendaristic, mai mic de 100 kWh și nu are mai mult de 6 facturi neachitate în sold; c) consumatorului final casnic de gaze naturale ce are un consum mediu lunar, raportat la un an calendaristic, mai mic de 1.000 kWh și nu are mai mult de 6 facturi neachitate în sold", este forma votată de Senat.

Acesta mai prevede că nerespectarea de către operatorii de transport și distribuție a interdicției de deconectare se sancționează de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) cu amendă de la 200.000 lei la 300.000 lei.

FOTO \'\'Pandora Papers\'\' - Doi politicieni și din România, acuzați de evaziune fiscală CITEȘTE ȘI FOTO ''Pandora Papers'' - Doi politicieni și din România, acuzați de evaziune fiscală

"În contextul crizei energetice actuale, considerăm că această măsură este necesară în vederea protejării consumatorilor casnici afectați de scumpirile fără precedent de pe piața energiei. Amendamentul reprezintă, așadar, o menținere a măsurilor de protecție socială adresată consumatorilor casnici cu consum și venituri reduse afectați de pandemie și de creșterea substanțială a prețului energiei. (…) Excepția se aplică atât consumatorilor vulnerabili de energie, cât și consumatorilor casnici cu un consum redus de energie electrică, respectiv gaze naturale, și cu un număr limitat de facturi neachitate", a fost justificarea modificării proiectului, adoptată întâi de Comisia Economică, Industrii și Servicii a Senatului prin raportul său de specialitate, iar ulterior votată în plen.

Inițial, Senatul avea în vedere menținerea interdicției de deconectare doar în cazul consumatorilor vulnerabili, categorie în care se încadrează circa 10% din gospodăriile populației, potrivit Guvernului.

Pe 20 septembrie, camera superioară a Parlamentului a inclus pe lista celor protejați de deconectare și categoriile de consumatori enumerate mai sus.

FOTO Paturi amplasate pe holurile Institutului \ CITEȘTE ȘI FOTO Paturi amplasate pe holurile Institutului "Marius Nasta" pentru pacienții cu COVID-19

În forma actuală a proiectului, limitele lunare maxime de consum care ar permite acumularea fără riscul deconectării a 6 facturi lunare restante de curent și gaz de către consumatorii "nevulnerabili" (100 KWh electricitate și 1.000 KWh gaze) reprezintă circa jumătate din cele care dau dreptul la compensarea parțială de la bugetul de stat a facturilor, în schema adoptată de Guvern.

Astfel, dat fiind că, cel puțin iarna aceasta, nu există perspectiva ieșirii din starea de alertă, la cum evoluează pandemia COVID-19, românii care se pot încadra în limitele de consum de mai sus vor putea să amâne la plată toate cele 5 facturi de curent și gaze aferente consumului din lunile considerate oficial a fi "de iarnă" (noiembrie 2021 – martie 2022 inclusiv) fără riscul de a li se tăia alimentarea. Este vorba despre facturile cele mai împovărătoare, din lunile cu cel mai mare consum, mai ales în condițiile scumpirilor galopante din ultima perioadă.

ULTIMA ORĂ VIDEO Un avion românesc s-a prăbușit într-o clădire din Milano CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Un avion românesc s-a prăbușit într-o clădire din Milano

Asta, bineînțeles, doar dacă modificarea adoptată de Senat va fi votată și de Camera Deputaților și promulgată de președintele Klaus Iohannis fără a fi contestată la Curtea Constituțională sau trimisă la reexaminare. Altfel, operatorii vor putea relua deconectarea rău-platnicilor casnici începând cu data de 5 noiembrie 2021.

Termenul de depunere a raportului comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților asupra proiectului de lege este 19 octombrie.

Măsura reprezintă, astfel, încă un stimulent de raționalizare a consumului populației.

Exportul de animale vii a depășit 262 milioane de euro, în primul semestru al acestui an CITEȘTE ȘI Exportul de animale vii a depășit 262 milioane de euro, în primul semestru al acestui an

Adoptată în mai 2020, interdicția de debranșare a rău-platnicilor pe perioada stării de alertă i-a avut în vedere atât pe consumatorii casnici, cât și pe cei industriali. Acum, potrivit Senatului, menținând interdicția doar în cazul casnicilor vulnerabili sau cu consum mic, este asigurat "dreptul furnizorilor și distrlbuitorilor din domeniul energiei de a își încasa drepturile financiare de la utilizatorii non-casnici care au beneficiat de această măsură ș1 din considerente pur economice, nu doar din motive obiective (scopul inițial al legii fiind protecția acelor persoane și companii afectate de criza provocată de situația epidemiologică actuală)".

Pentru fundamentarea abrogării interdicției de deconectare printr-un OUG din august, Guvernul a citat date provenite de la ANRE, Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din Romania (AFEER) și Federația Asociaților Companiilor de Utilități din România (ACUE), potrivit cărora numărul clienților finali casnici și non-casnici de energie electrică și gaze naturale care nu au achitat contravaloarea consumului de energie electrică și/sau de gaze naturale a ajuns la circa 209.000, cu un cuantum al debitelor restante de circa 249 milioane lei la sfârșitul lunii mai 2021.

Mai mult, după cum a relatat Profit.ro, doi dintre cei mai importanți furnizori de energie și gaze din piață, Tinmar Energy și Energy Distribution Services, au dat deja în judecată Guvernul pentru menținerea interdicției de debranșare/deconectare pe perioada stării de alertă, cerând despăgubiri.

viewscnt
Afla mai multe despre
debransare consumatori rau-platnici energie gaze
deconectare energie gaze facturi restante
interzicere deconectare clienti casnici rau-platnici
scumpire energie
scumpire gaze
criza energetica