Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, luni, sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la patru întrebări în dosarul ”Turceni – Rovinari”, în care sunt judecați pentru fapte de corupție Victor Ponta, Dan Șova și foști directori ai Complexului Energetic. Apelul este suspendat până la primirea unui răspuns de la instanța europeană.
”Cu majoritate, Admite cererea de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene în vederea pronunțării unei hotărâri preliminare. Dispune suspendarea judecării prezentei cauze până la soluționarea cererii de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Cu recurs în 72 de ore de la pronunțare pe dispoziția de suspendare a judecății. Pronunțată în sedintă publică, astăzi, 11 noiembrie 2019”, se arată în minuta sentinței.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Magistrații vor trimite CJUE patru întrebări:
1. Articolul 19 alin. (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană, articolul 325 alin. (1) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene și articolele 2 și 4 din Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal, trebuie interpretate în sensul că se opun adoptării unei decizii de către un organ exterior puterii judecătorești, Curtea Constituțională a României, care impune de plano rejudecarea tuturor cauzelor de corupție soluționate de secția penală a instanței supreme în primă instanță, într-o perioadă determinată (2003-ianuarie 2019), aflate în calea de atac a apelului?
2. Articolul 2 și 19 alineatul (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană și articolul 47 alin. 2 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretate în sensul ca se opun constatării de către un organ exterior puterii judecătorești a nelegalei compuneri a completurilor de judecată din cadrul unei secții a instanței supreme, contrar interpretării evidențiate de practica organizatorică, dar și jurisdicțională constantă și unanimă a acesteia?
3. Aplicarea prioritară a dreptului Uniunii trebuie interpretată în sensul că permite instanței naționale să înlăture aplicarea unei decizii a instanței de contencios constituțional, pronunțată într-o sesizare vizând un conflict constituțional, obligatorie în dreptul național?
4. Sintagma „constituită în prealabil prin lege" din cuprinsul art. 47 alineatul 2 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene poate fi interpretată în sensul că include desemnarea formală a unor completuri de judecată specializate distinct de specializarea judecătorilor care le compun?
A existat și o opinie separată, în sensul ”respingerii ca inadmisibilă a cererii de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene, a admiterii apelurilor formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Natională Anticoruptie și de apelantul inculpat Cristea Dumitru împotriva sentinței penale nr.290 din data de 10 mai 2018 pronunțată de Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penală, în dosarul nr.3407/1/2015, privind si pe intimații inculpați Ciurel Laurențiu Dan, Graure Laurențiu Octavian, Șova Dan Coman și Ponta Victor Viorel, a desființării sentinței penale apelate și a trimiterii cauzei spre rejudecare Secției penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție”.
Fostul premier Victor Ponta și fostul senator Dan Șova au fost achitați, în 10 mai 2018, de magistrații instanței supreme în dosarul "Turceni - Rovinari", în care au fost judecați pentru fapte de corupție, în legătură cu încheierea unor contracte de consultanță, scrie News.ro
Decizia instanței nu este definitivă.
Victor Ponta a fost achitat pentru infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătura privată, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, iar Dan Șova a fost achitat pentru fals în înscrisuri sub semnătura privată, evaziune fiscală și spălare de bani.
De asemenea, au fost achitați și fostul director al Complexului Energetic Rovinari Laurențiu Ciurel, acuzat de către DNA de trei infractiuni de abuz în serviciu, și fostul director economic al Complexului Energetic Turceni Laurențiu Graure.
În schimb, fostul director al Complexului Energetic Turceni Dumitru Cristea a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu și la plata unor daune de peste două milioane de lei.