În lipsă de parteneri în Marea Neagră, OMV Petrom decide să aplice strategii diferite în Georgia și Bulgaria. Explicația CEO-ului Christina Verchere

În lipsă de parteneri în Marea Neagră, OMV Petrom decide să aplice strategii diferite în Georgia și Bulgaria. Explicația CEO-ului Christina Verchere
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 mai 2024

Chiar dacă nu a identificat încă parteneri în cele 2 concesiuni pe care le deține în Marea Neagră, pe lângă cea din România, Neptun Deep, unde este asociată cu Romgaz, cea mai importantă companie de petrol și gaze autohtonă, OMV Petrom a decis să aplice strategii diferite: se retrage din Georgia, însă va rămâne cel puțin într-o primă etapă, concesionar unic, precum și operator al perimetrului offshore de hidrocarburi Han Asparuh din Bulgaria.

“În mod normal, este destul de comun să existe un partener în acest tip de activitate. Este o formă de reducere a riscului, iar noi nu am reușit să ne asigurăm un partener, așa că am ales să ieșim din această activitate (din Georgia - n.r.)”, spune CEO-ul companiei, Christina Verchere.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a anunțat că OMV Petrom a decis să se retragă din Georgia, unde avea activități de explorare, în pofida faptului că în urmă cu mai puțin de 2 ani oficialii georgieni anunțau că producția offshore a companiei române va începe până în 2025, înainte chiar de cea din Neptun Deep. Motivul: nu a găsit partener pentru a împărți costurile și riscurile în acest proiect.

“În urma mai multor încercări nereușite de găsi un partener pentru explorarea Perimetrului II offshore din Georgia, am decis să ne retragem din licență, iar acest proces este în derulare în prezent”, a confirmat Verchere.

FOTO Acțiunile GameStop explodează brusc după o postare online CITEȘTE ȘI FOTO Acțiunile GameStop explodează brusc după o postare online

În ceea ce privește perimetrul offshore din Bulgaria, deși partenerul TotalEnergies a notificat OMV Petrom în trimestrul al patrulea aferent anului 2023, privind decizia de a se retrage din proiect, compania română a luat o decizie total opusă celei din Georgia.

“Pe de altă parte, când vorbim despre Bulgaria, poate ați văzut că suntem în proces de preluare a operării perimetrului Han Asparuh de la TotalEnergies și suntem în curs de a continua activitatea de explorare în această licență. Deci, continuăm să vedem un potențial semnificativ, în special în partea de vest a Mării Negre, și suntem dornici să dezvoltăm acest proiect”, susține Verchere..

VIDEO Este pregătită deschiderea circulației pe încă un tronson la Autostrada Bucureștiului CITEȘTE ȘI VIDEO Este pregătită deschiderea circulației pe încă un tronson la Autostrada Bucureștiului

Recent, ministrul bulgar al Energiei, Vladimir Malinov, și reprezentanții OMV Petrom au discutat despre perspectivele explorării de petrol și gaze în Blocul Han Asparuh 1-21 din Marea Neagră, după retragerea din proiect a firmei franceze Total, în urma discuțiilor reieșind că OMV Petrom se află în prezent în proces de căutare a unui nou acționar în consorțiu și are în vedere cooperarea cu o companie locală.

În lipsă de parteneri în Marea Neagră, OMV Petrom decide să aplice strategii diferite în Georgia și Bulgaria. Explicația CEO-ului Christina Verchere

 

Total deține 57,14% din drepturile aferente concesiunii și statutul de operator al acesteia, iar OMV Petrom – restul de 42,86% din Han Asparuh. 

Pe de altă parte, anul trecut, TotalEnergies a convenit cu OMV AG să preia de la austrieci participația de 50% a acestora la producătorul de țiței și gaze Sapura din Malaezia, estimându-se că tranzacția va fi finalizată în până la jumătatea lui 2024. 

Mașinile electrice bifează încă o lună de scădere în România. Piața auto totală a crescut în aprilie datorită programelor Rabla CITEȘTE ȘI Mașinile electrice bifează încă o lună de scădere în România. Piața auto totală a crescut în aprilie datorită programelor Rabla

În vara lui 2023, în Comisia de Energie a Parlamentului Bulgariei s-a adoptat o rezoluție prin care Ministerul Energiei de la sud de Dunăre a fost instruit să demareze negocieri cu TotalEnergies și OMV Petrom, pentru ca cea mai mare companie energetică a Bulgariei, Bulgarian Energy Holding (BEH), deținută de stat, să preia o participație de 20% la concesiunea Han Asparuh. De atunci, însă, autoritățile de la Sofia nu au mai comunicat nimic pe această temă.

Rezoluția a venit după ce șeful subsidiarei bulgărești a francezilor, Yves Le Stunff, declarase la o audiere în Comisie că Han Asparuh are un potențial estimat de extracție de 13 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, de 2 ori mai mare decât cel al Neptun Deep, cel mai mare proiect similar din Marea Neagră românească, la care OMV Petrom este partener cu Romgaz și operator.

În toamna lui 2023, OMV Petrom a schimbat conducerea societății OMV Petrom E&P Bulgaria SRL, pe care o controlează integral și care deține indirect, printr-o subsidiară înregistrată la Viena, OMV Offshore Bulgaria GmbH, participația de 42,86% la Han Asparuh. Astfel, în poziția de administrator unic al OMV Petrom E&P Bulgaria SRL a fost numit irlandezul Rob Dobbins, în locul românului Cristian Hubati.

OMV Offshore Bulgaria GmbH a fost cedată de către grupul-mamă OMV celor de la OMV Petrom în 2020, contra sumei de 27 milioane euro.

Perimetrul Han-Asparuh este situat în vestul Mării Negre, în Bulgaria, la sud de perimetrul Neptun Deep din România și se întinde pe o suprafață de 13.819 kmp, cu o adâncime maximă a apei de peste 2.000 m. Activitățile de explorare au început în 2012 și au inclus studii geologice și geofizice, precum și forajul a trei sonde de explorare. O campanie extinsă de achiziție seismică 3D a fost finalizată în mai 2020, pe o suprafață de 5.614 kmp. În 2022 și 2023 au fost efectuate foraje de explorare, programate să continue și anul acesta.

De ce interzic SUA ca Intel și Qualcomm să exporte unele cipuri în China CITEȘTE ȘI De ce interzic SUA ca Intel și Qualcomm să exporte unele cipuri în China

După cum a relatat Profit.ro, Ministerul Mediului din Bulgaria a solicitat luna aceasta refacerea raportului de impact asupra mediului al proiectului de exploatare offshore de gaze naturale Neptun Deep, cel mai mare din Marea Neagră românească, dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz, exprimându-și oficial îngrijorări cu privire la riscul de poluare a apelor sale teritoriale, precum și a litoralului bulgăresc.

Bulgarii au cerut inițial refacerea raportului de mediu al Neptun Deep în ianuarie 2024 și și-au reiterat solicitarea la începutul lui martie, după ce răspunsurile la primul set de observații al lor, primite în februarie de la dezvoltatorii proiectului și de la firma care a elaborat raportul, prin intermediul ministerului de resort de la București, nu i-au mulțumit pe deplin.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom bulgaria
omv petrom georgia
omv petrom han asparuh
omv petrom neptun deep
omv petrom totalenergies