China și Statele Unite vor avea marți primele discuții cu privire la „riscurile” inteligenței artificiale, au declarat înalți oficiali americani, o oportunitate pentru Washington de a-și exprima îngrijorarea cu privire la progresele Beijingului în acest domeniu, relatează agențiile AFP și Reuters.
Reprezentanți ai celor două țări se vor deplasa la Geneva pentru a purta acest dialog, care a fost promis de președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping la summitul lor de toamna trecută din California, au declarat oficialii americani, care au cerut să rămână sub protecția anonimatului.
Va fi un „schimb de opinii”, fără publicarea unui comunicat comun, fără anunțuri concrete și fără obiectivul cooperării, a precizat un alt oficial la o conferință de presă.
„China a făcut din dezvoltarea inteligenței artificiale o prioritate națională majoră și desfășoară rapid capacități în domeniile civil și militar, adesea în moduri despre care credem că dăunează atât securității naționale a Statelor Unite, cât și celei a aliaților noștri”, a adăugat el.
„Am luat decizii specifice pentru a aborda aceste riscuri”, măsuri care „nu sunt negociabile”, și „ne vom reitera preocupările cu privire la utilizarea inteligenței artificiale de către Beijing” la dialogul de la Geneva, a spus oficialul de rang înalt, scrie Agerpres.
Tot mai multe discuții la nivel internațional privind riscurile și pericolele reprezentate de inteligența artificială
Discuțiile între Washington și Beijing survin la mai puțin de o lună după ce Austria a găzduit o conferință numită „Omenirea la răscruce: sisteme de arme autonome și provocarea reglementării” pe tema sistemelor de armament inteligente. La această conferință au luat parte reprezentanți ai 130 de state din jurul lumii.
Conferința s-a axat pe sistemele de arme care își selectează și lovesc în mod independent țintele folosind A.I., având în vedere conflictele în desfășurare în Fâșia Gaza și Ucraina. Forțele armate israeliene afirmă că utilizează un sistem bazat pe IA pentru a selecta ținte cu mare rapiditate.
La rândul său, Ucraina desfășoară drone care pot găsi ținte cu ajutorul AI chiar și atunci când sunt supuse bruiajului electronic rusesc, potrivit unor relatări din media și unor informații din cercuri diplomatice.
CITEȘTE ȘI Ce oferte a primit Hidroelectrica pentru plata online cu cardul prin aplicația iHidro și pe site-ul propriuPrima conferință internațională privind utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale în sfera militară, care a vizat în special menținerea oamenilor implicați în procesul de luare a deciziilor, a avut loc în februarie 2023 în Olanda.
În noiembrie anul trecut China, SUA, UE și alte circa 20 de țări au semnat în Marea Britanie o primă declarație privind dezvoltarea sistemelor A.I. în siguranță în contextul dezvoltării rapide a acestei tehnologii care ridică tot mai multe semne de îngrijorare.
„Declarația de la Bletchley” vizează însă dezvoltarea în siguranță a sistemelor A.I. în general, nu doar a celor cu aplicații militare.