Ieftinirea energiei și majorarea tarifelor reglementate au readus Electrica SA pe profit

Ieftinirea energiei și majorarea tarifelor reglementate au readus Electrica SA pe profit
scris 15 mai 2024

Grupul Electrica SA, cu activități în furnizarea, distribuția și producția de energie electrică, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din capital, a revenit pe profit în primul trimestru al anului, cu un rezultat pozitiv net de 127,7 milioane lei, după pierderea de 43 milioane lei din T1 2023.

Asta în pofida faptului că veniturile operaționale ale companiei au scăzut cu 26,7%, la 2,569 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
SUA: Prețurile de consum au crescut mai puțin decât se estima CITEȘTE ȘI SUA: Prețurile de consum au crescut mai puțin decât se estima
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

″Rezultatul este generat, în principal, ca urmare a performanței segmentului de distribuție, în contextul scăderii costurilor cu energia electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), ca urmare a implementării mecanismului de achiziție centralizată MACEE. Conform acestuia, producătorii au obligația de a vinde 80% din energia disponibilă la un preț de 450 lei/MWh, impact diminuat de creșterea volumelor de energie electrică necesară pentru acoperirea pierderilor în rețea″, a transmis Electrica SA.

Pe segmentul de distribuție, veniturile au crescut cu 32%, la circa 1,13 miliarde lei, în principal ca urmare a majorării semnificative de către ANRE a tarifelor reglementate de distribuție practicate de companie.

Angajații din aparatul de lucru al Guvernului intră în grevă japoneză de vineri, după refuzul de a majorare a salariilor cu 30% CITEȘTE ȘI Angajații din aparatul de lucru al Guvernului intră în grevă japoneză de vineri, după refuzul de a majorare a salariilor cu 30%

Pe cel de furnizare, veniturile au scăzut cu 20,8%, la 1,615 miliarde lei, din cauza scăderii cu 5% a volumelor de energie vândute și a reducerii cu 54% a costurilor de achiziție. Diminuarea acestor costuri se reflectă și în încasări, dat fiind că legislația în vigoare stipulează că prețul final ce se facturează clienților este valoarea minimă dintre prețul plafonat, prețul de contract și prețul final calculat cu metoda cost achiziție realizat + componentă de furnizare reglementată.

″La 31 martie 2024, suma estimată pentru subvenții este în valoare de 2,3012 miliarde lei (31 decembrie 2023: 2,6144 miliarde lei). Din valoarea subvențiilor de încasat, suma de 1,9041 miliarde lei reprezintă cereri neîncasate, depuse la autoritățile statului (1,2788 miliarde lei reprezentând suma estimată a fi primită de la Ministerul Energiei, respectiv 625,3 milioane lei de la Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială), iar 397,1 milioane lei cereri care nu au fost încă depuse la autoritățile statului până la 31 martie 2024″, arată Electrica SA.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit electrica sa
venituri electrica sa
compensații furnizare prețuri plafonate electrica sa