Producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică din economia românească, parte a grupului Vimetco, înregistrat în Olanda și controlat de miliardarul rus Vitali Matchitski, atrage atenția că prețurile angro la energie din România au crescut cu peste 50%, inclusiv din cauza avansului masiv al costurilor certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, și afirmă că unii furnizori ai săi îi cer modificarea prețurilor la energia contractată în avans, plus reduceri de cantități și înăspriri ale termenelor de plată, iar alții chiar au reziliat contractele cu Alro.
"În 2021, într-un context dificil și cu presiune pe decarbonizarea energiei din România și Europa, piața energiei este dominată de o creștere accelerată a prețurilor energiei electrice (cantitățile de energie pentru semestrul 2 se tranzacționează în ziua de astăzi la aproape 400 lei/MWh, față de 220 – 260 lei/ MWh, cât au fost la momentul închiderii contractelor de către grup), prețuri ce încorporează și o escaladare a prețurilor certificatelor de emisii la peste 50 euro pe certificatul de CO2 , cu peste 24 euro/tCO2 de la momentul contractării până în prezent, iar unii furnizori de electricitate ai grupului au solicitat modificarea prețurilor pentru cantitățile contractate în avans de către grup, reduceri de cantități și termene de plată și, în câteva cazuri, rezilierea contractelor. Grupul întreprinde la acest moment toate măsurile posibile pentru a diminua efectele acestor evenimente", arată Alro.
Luna trecută, Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al Alro, declara că prețul energiei se va tripla în următorii ani, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali, dacă nu vor fi construite noi capacități de producție de electricitate în România.
Alro atrage atenția că, pentru a putea subvenționa parțial de la bugetul de stat în continuare costurile cu certificatele CO2 ale marilor consumatori industriali, adică și pe cele aferente anului în curs, Guvernul trebuie să implementeze în legislația națională noile reguli ale Comisiei Europene în această privință.
"În T1 2021, grupul nu a înregistrat venituri din subvenții pentru emisii indirecte de carbon deoarece Europa a intrat într-o nouă fază a legislației ETS, anume Faza a 4-a, valabilă pentru 2021-2030. Autoritățile române trebuie să implementeze Ghidul European ETS post 2021, nr. C(2020) 6400 final* în legislația locală, și numai atunci vom putea înregistra veniturile din subvenții pentru emisii indirecte (*anume: Comunicarea Comisiei Orientări privind anumite măsuri de ajutor de stat acordate în contextul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră după 2021)", se mai menționează în documentul citat.
Pentru costurile CO2 aferente anului 2019, grupul Alro a primit de la Guvern aproape 250 milioane lei în septembrie anul trecut, iar pentru cele pe 2020 are de încasat peste 397 milioane lei, potrivit raportului anual pe 2020 al companiei.