Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, până nu demult cu cea mai avantajoasă ofertă de furnizare pentru gospodăriile populației, ajunsă la finalul anului trecut la o pondere de peste 25% din total a vânzărilor de energie cu amănuntul către clienți finali și care de-abia a început să emită facturile aferente consumului lunii noiembrie 2022, nu a reușit deocamdată să contracteze o firmă IT care să extindă serviciile digitale asigurate de portalul Hidroelectrica dedicat activității de furnizare, relevă datele Profit.ro.
Licitația organizată în acest scop în martie, cu argumentul că angajările suplimentare de personal din ultima perioadă nu făceau față valului de noi clienți finali, precum și complicațiilor aduse de schimbările dese de legislație, a fost anulată.
Procedura de achiziție a fost reluată de curând, valoarea contractului ce se vrea a fi atribuit, cu durata de 12 luni, fiind estimată la aproape 400.000 euro plus TVA. Aceasta are ca obiect ″Suport tehnic, mentenanță corectivă și evolutivă, administrarea, operarea aplicației de management al contractelor de furnizare și facturare clienți casnici si noncasnici, mentenanță evolutivă a portalului de servicii digitale Hidroelectrica și dezvoltări de automatizări robotice″.
Singura ofertă depusă la licitația anulată din martie a venit din partea firmei de dezvoltare de software, integrare de sisteme și consultanță tehnică R Systems Computaris Europe SRL, controlată de compania britanică R Systems Computaris International Limited. Aceasta este parte a grupului indian R Systems International Limited, fondat de antreprenorul Satinder Singh Rekhi și aflat în curs de preluare de către gigantul american de private equity și asset management Blackstone.
În noiembrie anul trecut, tot în urma unei licitații, Hidroelectrica a încheiat cu R Systems Computaris Europe SRL un contract pe un an pentru ″Suport tehnic, mentenanță corectivă și evolutivă, administrarea, operarea aplicației de management al contractelor de furnizare și facturare clienți casnici și noncasnici, inclusiv cereri de schimbare pentru alinierea cu legislația în vigoare, implementarea unor funcționalități noi în portal și integrarea aplicației de management al contractelor de furnizare și facturare cu platforma POSF″.
Valoarea contractului încheiat în noiembrie 2022 a fost stabilită la 380.000 euro plus TVA.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Armata română vrea internet prin satelit de la Elon MuskHidroelectrica a ajuns la finalul anului trecut la o pondere de peste 25% din total a vânzărilor de energie cu amănuntul pe bază de contracte de furnizare către clienți finali (casnici și noncasnici, cumulat), față de numai circa 6% în 2021 și 2020. În același timp, la finalul anului trecut, valoarea creanțelor comerciale pe care Hidroelectrica le are de recuperat s-a dublat față de 31.12.2021, la 1,35 miliarde lei.
″Creșterea creanțelor comerciale se datorează veniturilor nefacturate semnificative datorate întârzierilor în facturarea energiei electrice furnizate consumatorilor finali, ca urmare a implementării unui nou sistem de facturare pentru activitatea de furnizare și ca urmare a creșterii semnificative a numărului de clienți noi. Suma veniturilor nefacturate incluse în creanțe comerciale este 1.116.046.031 lei la 31 decembrie 2022 (540.482.306 lei la 31 decembrie 2021)″, din care 767,6 milioane lei reprezentau venituri nefacturate pe segmentul de furnizare, este explicația.
CITEȘTE ȘI Liechtenstein ar putea permite plățile în bitcoin pentru anumite servicii de statHidroelectrica a început recent să emită facturile aferente consumului lunii noiembrie 2022. La finalul acelei luni, compania de stat ajunsese la o cotă de aproape 8% din piața românească a furnizării de electricitate, potrivit datelor ANRE, ocupând locul 5 în topul furnizorilor.
″În 2022, grupul a început implementarea unui nou sistem de facturare, aspect care, împreună cu modificările frecvente ale reglementărilor cu privire la prețurile de furnizare către consumatori finali și creșterea semnificativă a numărului de clienți din segmentul de furnizare, a condus la o întârziere semnificativă în procesul de facturare și la un sold semnificativ al veniturilor nefacturate la 31 decembrie 2022″, mai este explicat.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Tăieri de cheltuieli de 5,33 miliarde lei - limite lunare de cheltuieli aprobate de către Guvern, minus 10% la cheltuieli de bunuri și servicii, interdicții la achiziții de mașini și mobilier, înghețarea angajărilor cu excepțiiSituația a atras atenția și auditorului companiei.
″(…) Grupul nu s-a putut baza pe sistemele sale IT în determinarea veniturilor din furnizarea energiei electrice din cauza funcționalităților limitate ale sistemelor de facturare. În schimb, acest proces s-a bazat preponderent pe procesarea manuală a datelor, cu un volum mare de date prelucrate. (...) Datorită factorilor menționați mai sus, am considerat că acest aspect este asociat unui risc de denaturare semnificativă a situațiilor financiare consolidate, ceea ce a necesitat atenție sporită în cadrul auditului″, se arată în raportul auditorului KPMG asupra situațiilor financiare consolidate ale Hidroelectrica pe 2022.
Extras din caietul de sarcini al licitației